Ανακρίνουν μαθητές, λογοκρίνουν τα βιβλία. Οι καταγγελίες εκπαιδευτικών για το σχολείο των Kυπρίων μαθητών που ζουν «εγκλωβισμένοι» στο Ριζοκάρπασο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Για την ελεγχόμενη κατάσταση στα κατεχόμενα σχολεία, μίλησε στο sigmalive εκπαιδευτικός από το εξατάξιο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου που βρίσκεται στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου όπου εγκλωβισμένοι Έλληνες προσπαθούν να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα. Στο σχολείο αυτό, μέχρι πέρσι φοιτούσαν 18 εγκλωβισμένοι μαθητές.
Η καθημερινότητα ήταν λογοκρισία, επίβλεψη των μαθημάτων και των εκδηλώσεων από τις κατοχικές αρχές.
Ο εκπαιδευτικός κατήγγειλε ακόμη «ανακρίσεις» μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών από αστυνομικούς του καθεστώτος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ψευδοκράτος απαγορεύει όποιο βιβλίο δεν επιθυμεί να βρίσκεται στα θρανία των εγκλωβισμένων μαθητών. Πληθώρα βιβλίων των Νέων Ελληνικών, Κυπριακής Ανθολογίας και Ιστορίας, έχουν απαγορευτεί και δεν διδάσκονται στο Γυμνάσιο, σε αντίθεση με τις ελεύθερες περιοχές.



Φωτογραφίες από τα βιβλία που έχουν περάσει στη «μαύρη λίστα»

Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση βιβλίου Βιολογίας με αντικείμενο το DNA. Τα κεφάλαια του εν λόγω βιβλίου στηρίζονται εξολοκλήρου σε παράδειγμα αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή και πιο συγκεκριμένα του κυρίου Ανδρέα.


Από το βιβλίο Βιολογίας, στο οποίο γίνεται εκτενής ανάλυση για το DNA του Αντρέα

Στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου γίνονται εκδηλώσεις μόνο για την 25η Μαρτίου και τα Χριστούγεννα. Οι κατοχικές αρχές επιβάλλουν οι εκδηλώσεις να έχουν καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα και λογοκρίνουν εικόνες ή αναφορές που κρίνουν ότι έχουν «εθνικό περιεχόμενο». Όπως και καθημερινά στο σχολείο, επιτρέπεται η προσευχή, απαγορεύεται όμως ρητά να ακουσθεί ο εθνικός ύμνος.
Οι εκδηλώσεις γίνονται πάντα κάτω από την επίβλεψη των, λεγόμενων, στρατιωτικών αστυνομικών του ψευδοκράτους. Οι εκδηλώσεις, μάλιστα, καταγράφονται και περνούν ακολούθως από «δεύτερο έλεγχο».


Ελέγχουν και επιλέγουν εκπαιδευτικούς που διδάσκουν

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο κατεχόμενο σχολείο, περνούν πρώτα από το «φιλτράρισμα» του καθεστώτος. Όταν, μάλιστα, διορίστηκαν δύο εκπαιδευτικοί που τελικά δεν ήταν της αρεσκείας του ψευδοκράτους, ενημέρωσαν τους εν λόγω δασκάλους ότι σε περίπτωση που περάσουν ξανά στα κατεχόμενα, θα συλληφθούν.
Στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου (ένα εξατάξιο Γυμνάσιο και ένα Δημοτικό – Νηπιαγωγείο), απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά βιβλίων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ενώ σε περίπτωση που ορίσουν κατ’ οίκον εργασία στους μαθητές, οφείλουν να ενημερώσουν τις κατοχικές αρχές για το περιεχόμενο της εργασίας!


Απρόοπτες επισκέψεις στα σπίτια μαθητών

Μέλη της λεγόμενης αστυνομίας, δεν διστάζουν, πολλά απογεύματα, να κάνουν απρόοπτες επισκέψεις στα σπίτια των μαθητών, επιχειρώντας να «ψαρέψουν» πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς και για τον τρόπο διδασκαλίας τους. Έφοδοι της αστυνομίας παρατηρούνται ακόμα και στις τάξεις διδασκαλίας εν ώρα μαθήματος.
Στα σχολεία δεν επιτρέπονται από τις κατοχικές αρχές οι επιδιορθώσεις, παρά μόνο με την έγκρισή τους. Αρκετές φορές, γίνονται σκόπιμες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σχολεία για να δυσχεραίνουν το λειτούργημα των εκπαιδευτικών.


sigmalive.com

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)