ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

12/3/17

Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων
xx1 Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα είναι σειρά κόμικς, που διασκευάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη, βασισμένη στην αντίστοιχη αμερικάνικη, και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις. Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης ήταν η προσαρμογή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες.

ke 119 cover Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνωνo kolokotronhs cover Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων
Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων
Ελλήνων.
Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.
Η αρχική ιδέα για το εγχείρημα της διασκευής κλασσικών έργων της λογοτεχνίας σε κόμικς ανήκε στον Άλμπερτ Κάντερ(Albert Lewis Kanter). Τα αμερικανικά Κλασσικά κυκλοφόρησαν με πρώτο τεύχος τους «Τρεις Σωματοφύλακες», τον Οκτώβριο του 1941, στον εκδοτικό οίκο Elliot, και με την αρχική ονομασία Classic Comics. Το κόμικ συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1962, οπότε και σταμάτησε μετά από 169 τεύχη και 200 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά κλασσικά μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων, αρχής γενομένης το 1951, ήταν και η Ελλάδα.
11 Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων220px CLASSICS ILLUSTRATED  10  ROBINSON CRUSOE Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων3068551 classics+illustrated+uk+v2008+005+2009+pagecover Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνωνci003countofmontecristoln2 Κλασσικά Εικονογραφημένα: Tα περιοδικά των παιδικών μας χρόνων
Η κυκλοφορία των «Κλασσικών» στην Ελλάδα, παρά την επιτυχία της, προκάλεσε και αντιδράσεις από ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής (μεταξύ άλλων ο Ε. Παπανούτσος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και βουλευτής επικρατείας με την Ένωση Κέντρου μετά την μεταπολίτευση).
Πολλοί θεώρησαν «ευτελισμό» των κλασσικών έργων την ανατύπωσή τους σε κόμικς, άλλοι φοβούνταν την «αμερικανοποίηση» της παιδείας των νέων, και το θέμα προκάλεσε συζητήσεις ακόμα και μέσα στη Βουλή.
Παρόλα αυτά, το κοινό αγκάλιασε την έκδοση, που έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες στα μεταπολεμικά χρόνια. Τα Κλασσικά εικονογραφημένα αποτελούν διασκευή έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μορφή κόμικς και η  ανάγνωσή τους αποτελούσε ιδανικό συνδυασμό διασκέδασης και μάθησης.

Περισσότερα θέματα για τα παλιά χρόνια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger