6 τρόποι να προστατέψετε την υγεία σας όταν κάθεστε στη δουλειά σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ταχεία κόπωση και ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, προκαλείται κατά 75% από την λανθασμένη στάση όταν κάθεστε στον υπολογιστή και κατά 25% από την ανισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές ειδικών, ώστε να κάθεστε σωστά ενώ εργάζεστε και να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας και τους πόνους. 

Πόνος στα πόδια




Μην σταυρώνετε τα πόδια σας. Αυτό επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος, πιέζει τις φλέβες και προκαλεί δυσφορία με τη μορφή μουδιάσματος, όπως επίσης και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να ρυθμίσετε την καρέκλα. Τα πόδια σας δεν πρέπει να κρέμονται και η άκρη του καθίσματος δεν πρέπει να πιέζει τα γόνατά σας. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο πάτωμα ή σε μια ειδική βάση, ώστε να κάμπτονται σε μια γωνία ελαφρώς μεγαλύτερη από 90 °. 

Πόνος στην πλάτη




Το βάθος της καρέκλας πρέπει να ταιριάζει με το μήκος του γοφού σας. Εάν κάθεστε σε πολύ μεγάλη καρέκλα, βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση σας για να κρατά το βάρος. Διαφορετικά, θα βυθίζεστε προς τα κάτω και αυτό θα οδηγήσει σε ένταση και πόνο στην πλάτη. Η καρέκλα πρέπει να έχει μια άνετη πλάτη με φυσική καμπύλη, έτσι ώστε η πλάτη σας να μην έχει τη μορφή ερωτηματικού. Μην βιαστείτε να αλλάξετε θέση εάν αισθάνεστε άβολα. Αφήστε τους μύες σας να συνηθίσουν στη σωστή στάση. Μερικοί από αυτούς θα χαλαρώσουν και η στάση θα γίνει άνετη, αλλά δεν θα συμβεί αμέσως. 

Κούραση χεριών




Όταν εργάζεστε στον υπολογιστή, τα χέρια σας είναι σε διαρκή ένταση. Το φορτίο και η λανθασμένη θέση μπορεί να προκαλέσουν επίμονο και ενοχλητικό πόνο, καθώς και ένα αίσθημα μουδιάσματος το πρωί. Η θέση των ώμων και των βραχιόνων, θα είναι σωστή εάν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι βρίσκονται στο επίπεδο του αγκώνα. Οι καρποί σας πρέπει να είναι ίσιοι και όχι στραμμένοι προς τα πλάγια. Τα χέρια σας πρέπει να κάμπτονται στους αγκώνες υπό γωνία 90° και να βρίσκονται στο γραφείο. 

Πόνος στον αυχένα




Για να αποφύγετε τον πόνο στο αυχένα και στο κεφάλι, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε σωστά την οθόνη σας. Εάν είναι πολύ χαμηλά, τότε πρέπει να λυγίζετε την πλάτη σας ή να γλιστρήσετε στην καρέκλα. Αυτό αυξάνει το φορτίο στις εμπρόσθιες άκρες των μεσοσπονδύλιων δίσκων και μπορεί να οδηγήσει σε κήλη ή προεξοχές. Καθίστε σε μια καρέκλα, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε. Όταν τα ανοίξετε, το σημείο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται το κέντρο της οθόνης σας, θα είναι ακριβώς μπροστά σας. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μια βάση κάτω από την οθόνη, έτσι ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών. Η οθόνη θα πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σας και όχι πλάγια, ώστε το φορτίο στο λαιμό και τα μάτια σας να είναι ελάχιστο. 

Πόνος και κούραση ματιών




Όταν εργάζεστε στον υπολογιστή για πολύ καιρό, μπορεί να αναπτύξετε το λεγόμενο σύνδρομο όρασης υπολογιστή που περιλαμβάνει: θολή όραση, ξηρότητα, ερυθρότητα και έπειτα κεφαλαλγία και ερεθισμό. Τοποθετήστε ξανά την οθόνη. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η βέλτιστη θέση του κέντρου της οθόνης είναι στο επίπεδο των ματιών, σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών από το πρόσωπό σας. Αφαιρέστε τη λάμψη από την οθόνη. Αν ο υπολογιστής σας βρίσκεται δίπλα σε ένα παράθυρο, μετακινήστε τον ή τραβήξτε την κουρτίνα. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα, την αντίθεση και το μέγεθος της γραμματοσειράς. Θα είναι χρήσιμο να φοράτε ειδικά γυαλιά τα οποία διαχωρίζουν μέρος του φάσματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια σας θα κουραστούν λιγότερο και θα κρατήσετε την όρασή σας. Μην ξεχάσετε τις ασκήσεις των ματιών. Μπορείτε να κοιτάξετε έξω το παράθυρο ή να «σαρώσετε» το δωμάτιο με τα μάτια σας κάθε ώρα, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να κάνετε απλές ασκήσεις ματιών. 

Ταχεία κόπωση




Αν κάποιος κάνει καθιστική ζωή και αγαπά τα λιπαρά τρόφιμα. Η χοληστερόλη συγκεντρώνεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων. Οι φλέβες είναι τεντωμένες και οι βαλβίδες σταματούν να ασχολούνται με την λειτουργία τους. Εμφανίζονται δυσάρεστες αισθήσεις: πόνοι, αίσθημα κόπωσης στα πόδια και τις πατούσες, πρήξιμο και υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως αργά το βράδυ. Κάντε τουλάχιστον λίγες ασκήσεις κάθε μέρα. Επιλέξτε μια απλή γυμναστική που δεν θα διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Προσπαθήστε να περπατήσετε περισσότερο αντί να οδηγείτε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και, το πιο σημαντικό, να τρώτε υγιεινά. 

Περισσότερα θέματα για την υγεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)