7 λαχανικά που μπορείτε να μεγαλώσετε στο διαμέρισμά σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Αν ζείτε σε διαμέρισμα, τότε ίσως πιστεύετε πως δεν μπορείτε να μεγαλώσετε τα δικά σας λαχανικά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Υπάρχουν αρκετά λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε και να μεγαλώσετε στο διαμέρισμά σας και έπειτα να τα καταναλώσετε, απολαμβάνοντας τους νόστιμους καρπούς τους.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να έχουν φως. Όλα τα φυτά χρειάζονται φως για να τραφούν (και έπειτα να θρέψουν και εμάς!). Κατά κανόνα, τα φυλλώδη λαχανικά τα καταφέρνουν καλά με μικρότερη έκθεση στο φως απ’ ότι οι ρίζες. Τα φρουτώδη λαχανικά, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες και οι αγκινάρες, χρειάζονται περισσότερο φως.
Δείτε ποια είναι τα λαχανικά που μπορείτε να μεγαλώσετε  μόνοι σας, στο διαμέρισμά σας!
Ντομάτες. Φυλάξτε το σημείο με τον περισσότερο ήλιο για τις ντομάτες σας. Ρίξτε μερικούς σπόρους σε ένα μικρό γλαστράκι και μεταφυτέψτε το μόλις βγουν 4-5 φύλλα. Στερεώστε τον κορμό με λίγο σχοινί μόλις αρχίσουν να μεγαλώνουν. Τα ντοματάκια γενικά τα πάνε καλύτερα στο διαμέρισμα από τις ποικιλίες που βγάζουν μεγάλες ντομάτες.
Καρότα. Φυτέψτε τα καρότα σε βαθιές γλάστρες με λίπασμα και διατηρήστε το στεγνό. Χρειάζονται 4-5 ώρες φως τη μέρα. Αν δεν έχουν επαρκές φως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσουν και θα βγουν πιο μικρά. Μην ξεχάσετε να ρίξετε τους σπόρους σε απόσταση μεταξύ τους για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
Σπανάκι. Το σπανάκι χρειάζεται 3-4 ώρες φως τη μέρα, ωστόσο αν ο καιρός είναι ζεστός μην το εκθέσετε σε υψηλή θερμοκρασία. Προτιμήστε ένα δροσερό μέρος. Όσο κόβετε τα φύλλα που βγαίνουν, το φυτό ενθαρρύνεται να παράγει καινούρια!
Ρόκα. Αν σας αρέσει η ρόκα, τότε φυτέψτε μερικούς σπόρους σε μια φαρδιά γλάστρα. Το νόστιμο λαχανικό έχει μια μοναδική ιδιότητα: όσο το κόβετε, τόσο μεγαλώνει. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένα δροσερό και ταυτόχρονα ηλιόλουστο σημείο για να μεγαλώσει σωστά.
Φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα νόστιμα κρεμμυδάκια μεγαλώνουν για αρκετό καιρό, γι αυτό και είναι καλή ιδέα να τα έχετε σε μια γλάστρα που μπορείτε να μεταφέρετε. Όσο πέφτει η θερμοκρασία, καλό είναι να τα έχετε μέσα στο σπίτι γιατί είναι ευαίσθητα. Μπορείτε να ρίξετε σπόρους, αλλά να χρησιμοποιήσετε και τα ίδια τα κρεμμυδάκια που αγοράζετε για τη σαλάτα σας χρησιμοποιώντας τους βολβούς και τοποθετώντας τους σε χώμα.
Μανιτάρια. Είναι πολύ εύκολο να μεγαλώσετε μανιτάρια στο διαμέρισμά σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα kit καλλιέργειας μανιταριών και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Τα μανιτάρια προτιμούν τις ενδιάμεσες θερμοκρασίες (ιδανικές εποχές είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη). Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα ποτίζετε και να τα βάλετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Μαρούλι. Τα μαρούλια δεν χρειάζονται πάνω από 3-4 ώρες φωτός τη μέρα (ένα ηλιόλουστο παράθυρο αρκεί) και είναι ιδανικά για να τα έχετε μέσα στο διαμέρισμα. Κόβετε τα εξωτερικά τους φύλλα για να διαρκέσουν περισσότερο. Τα μαρούλια προσαρμόζονται πολύ καλά ακόμα και σε τεχνητό φως!
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)