Ξέρεις τι συμβολίζουν τα λογότυπα των αυτοκινήτων; Μάθε εδώ!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Το αυτοκίνητο για τον καθένα από εμάς συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Πλούτο, δύναμη, κοινωνική καταξίωση, μηχανική αξιοπιστία. Γιατί όμως διάλεξαν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες τα συγκεκριμένα λογότυπα για τα οχήματά τους;

1. Mercedes Benz
Το σήμα υιοθετήθηκε το 1909 από τους γιούς του ιδρυτή της Mercedes Γκότλιμπ Ντάιμλερ. Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο logo στην αυτοκινητοβιομηχανία και μάλιστα πωλείται και μόνο του ως ανταλλακτικό καθώς πολλοί τα αφαιρούν, παράνομα, για τη συλλογή τους. Το τριάκτινο αστέρι συμβολίζει την υπεροχή των κινητήρων της Mercedes σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

2. BMW

Η Bayerische Motoren Werke πρίν ασχοληθεί με την κατασκευή αυτοκινήτων, κατασκεύαζε κινητήρες για αεροσκάφη. Το σήμα της έχει 2 συμβολισμούς. Απεικονίζει έναν έλικα αεροπλάνου σε κίνηση καθώς επίσης και τη σημαία της Βαυαρίας όπου βρίσκεται και η έδρα της βιομηχανίας.

3. Alfa Romeo

Η εταιρία ιδρύθηκε αρχικά το 1909 με την ονομασία Societa Anonima Italiana Darracq. To 1910 μετονομάστηκε σε ALFA (Anonima Lombarda Fabricca Automobili). To 1915 εξαγοράστηκε από τον Ναπολιτάνο βιομήχανο Νικόλα Ρομέο, ο οποίος προσέθεσε το επίθετό του στο λογότυπο της εταιρίας. Το σήμα της Alfa Romeo είναι εμπνευσμένο από το θυρεό της πόλης του Μιλάνο και το οικόσημο της οικογένειας Βισκόντι. Ο κόκκινος σταυρός συμβολίζει την Α' σταυροφορία και το φίδι παραπέμπει σε μύθους του 5ου αιώνα μ.Χ.

4. Audi

Χρειάστηκε η συγχώνευση τεσσάρων εταιριών για να δημιουργηθεί η Audi. Κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης στη Γερμανία οι εταιρίες Horch, Wanderer, DKW και Audi δημιούργησαν την Auto-Union AG. Οι ενωμένοι 4 ασημένιοι κύκλοι συμβολίζουν αυτή ακριβώς τη συγχώνευση. Το όνομα που τελικά επικράτησε είναι το Audi, που στα λατινικά σημαίνει «άκουσε», διότι έτσι μεταφράζεται και το επίθετο του ιδρυτή της August Horch.

5. Porsche

Στο μυαλό όλων όταν αντικρύζουν το σήμα της Porsche έρχεται η ταχύτητα σε συνδιασμό με την πολυτέλεια. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Στουτγκάρδης, δε θα μπορούσε παρά να έχει το θυρεό της πόλης στο μέσο του σήματος της. Τα κέρατα με τις κόκκινες και καφέ ρίγες από την άλλη προέρχονται από το οικόσημο του βασιλείου του Βίρτεμπεργκ.

6. Toyota

O ιδρυτής της εταιρίας Κιχίρο Τογιότα ξεκίνησε κατασκευάζοντας αργαλειούς. Στο σήμα της εταιρίας υπάρχουν 3 ελείψεις που σχηματίζουν το γράμμα «Τ» και συμβολίζουν την επιθυμία του πελάτη, το προϊόν και την υπόσχεση της εταιρίας για διαρκή ανάπτυξη.

7. Volvo

Η σουηδική εταιρία ξεκίνησε ως κατασκευάστρια ποδηλάτων, ρουλεμάν και συστημάτων μετάδοσης κίνησης. Όταν οι ιδρυτές της αποφάσισαν να δώσουν όνομα στην εταιρία τους διάλεξαν το ρήμα Volvo που σημαίνει «κυλάω» στα λατινικά. Με την έναρξη των εργασιών τους στην κατασκευή αυτοκινήτων επελέγει ως σήμα ο κύκλος με το βέλος για να παραπέμπει στο ατσάλι που αποτελεί κύριο αντικείμενο της βαριάς βιομηχανίας της Σουηδίας.

8. Peugeot

Ένα ανθεκτικό πριόνι έγινε η αιτία για να σχεδιαστεί το σήμα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Peugeot κατασκεύαζε στην αρχή γεωργικά εργαλεία. Ένας αργυροχαράκτης σχεδίασε το λιοντάρι για να συμβολίσει τη δύναμη, την αντοχή και την αξιοπιστία του πριονιού. Όταν η εταιρία άρχισε την κατασκευή αυτοκινήτων το σήμα παρέμεινε ως ένδειξη τιμής στην παλιά εταιρία.

9. Saab

Άλλη μια εταιρία που ξεκίνησε ως κατασκευάστρια αεροσκαφών. Η Svenska Aeroplan SA διάλεξε λοιπόν για σήμα της το μυθικό πουλί γρύφωνα με κεφάλι λιονταριού για να συμβολίζει τη δύναμη των κινητήρων της στους αιθέρες. Το σήμα αργότερα, πέρασε και στα αυτοκίνητα που κατασκεύαζε.

10. Opel

Η Opel ξεκίνησε με κύριο αντικείμενο την κατασκευή ραπτομηχανών και σήμα το αερόπλοιο Ζέπελιν μέσα σε κύκλο. Όταν ο ιδρυτής της εταιρίας Άνταμ Όπελ αποφάσισε να επεκταθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων προκύρηξε διαγωνισμό για την ονομασία της νέας εταιρίας. Το όνομα που κέρδισε ήταν Opel Blitz που σημαίνει κεραυνός. Το Ζέπελιν φυσικά αντικαταστάθηκε με τον κερυνό στο λογότυπο της εταιρίας και συμβολίζει την ταχύτητα.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)