Τα λάθη των γονιών που "σαμποτάρουν" την αποτελεσματική πειθαρχία των παιδιών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Έχετε διαβάσει τα πάντα που αφορούν τις τακτικές γύρω από την πειθαρχία των παιδιών σας και έχετε εφαρμόσει τις περισσότερες από αυτές. Χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πριν καταφύγετε στη λύση της τιμωρίας, ας ρίξουμε μια ματιά στα λάθη που ενδεχομένως κάνετε σε θέματα πειθαρχίας.
-Θεωρείτε τα παιδιά ενήλικες
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν υποδειγματική συμπεριφορά ξεχνώντας ότι είναι παιδιά. Το φυσιολογικό είναι να έχουν ξεσπάσματα και δύσκολες συμπεριφορές και στα 2 τους και στα 3 τους και πολύ αργότερα στη σχολική τους ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παιδιά έχουν ανάγκη την πειθαρχία. Αλλά πειθαρχία σημαίνει καθοδήγηση και όχι τιμωρία.
-Δεν έχετε θετική διάθεση
Αν λέτε συνεχώς όχι στο παιδί σας και είστε μονίμως αρνητικοί, μπορεί να αρχίσει να σας αγνοεί ή ακόμα χειρότερα μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και εκείνο το όχι για να μην κάνει κάτι. Έτσι, θα πρέπει να είστε πιο θετικοί και να φυλάτε πολλά 'όχι' κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του. 
-Δεν δείχνετε στα παιδιά σας πώς να συμπεριφέρονται σωστά
Τα παιδιά καταγράφουν κάθε κίνηση και κάθε συμπεριφορά των γονιών τους . Γι' αυτό, αν θέλετε να κάνει κάτι σωστό σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του, δείξτε του εσείς τον τρόπο.
-Το «ακυρώνεται» συγκρίνοντάς το με άλλα παιδιά
Τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα και το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης. Συγκρίνοντας το παιδί σας σε ένα άλλο παιδί της ίδιας ηλικίας του είναι άδικο και κυρίως του δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η ανάρμοστη συμπεριφορά των παιδιών σας. Μερικές φορές, μπορεί να τροφοδοτήθηκε από κάτι εντελώς άσχετο , όπως είναι η υπερδιέγερση, η πείνα, ή κούραση, και άλλες φορές γιατί έχει συμβεί κάτι στο σχολείο, στις παρέες του, ακόμα και στη σχέση του με ένα μέλος της οικογένειας. Η αδιαφορία ή η τιμωρία δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Με τον τρόπο του το παιδί εκδηλώνει τη σύγχυση που βιώνει και προσπαθεί με τον τρόπο του να τη διαχειριστεί.
Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε το λόγο της συμπεριφοράς του και αναλόγως να αντιδράσετε. Οι φωνές και η επιβολή τιμωρίας δεν πρέπει να είναι οι πρώτες σας αντιδράσεις, όσο κι αν πιέζεστε.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)