Παιχνίδια με τους χάρτες για να μάθουν τα παιδιά καλύτερα Γεωγραφία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τα παιδιά διασκεδάζουν πολύ παίζοντας παιχνίδια που απαιτούν τη χρήση χάρτη ενώ ταυτόχρονα εξασκούν τις δεξιότητές τους στη χρήση, ανάγνωση και κατασκευή χάρτη. Ακολουθούν ιδέες για παιχνίδια με τους χάρτες.


Παιχνίδια

Βρες το αρκουδάκι
  Κρύψτε ένα αρκουδάκι σε κάποιον χώρο του σχολείου. Προμηθεύστε τα παιδιά με έναν χάρτη του σχολείου μεγάλης κλίμακας, στον οποίο θα φαίνεται η τοποθεσία που βρίσκεται το αρκουδάκι. Χωρίστε τα σε ομάδες και ανακαλύψτε ποιοι θα βρουν πρώτοι το αρκουδάκι.  Μπορείτε να βγάλετε σε αρκετά αντίτυπα τον χάρτη ώστε να επαναλάβετε το παιχνίδι χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα για να υποδεικνύεται η διαφορετική κάθε φορά τοποθεσία που θα είναι κρυμμένο το αρκουδάκι. 

Παζλ
  Τυπώστε και πλαστικοποιήστε χάρτες που απεικονίζουν μια περιοχή. Κόψτε τους σε μικρά τετράγωνα (3 x 3) και τοποθετήστε τους σε θήκες δημιουργώντας αρκετά πακέτα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν από ομάδες μαθητών. Ζητήστε από τα παιδιά να διαλέξουν αρχικά ένα τετράγωνο και να το περιγράψουν στον διπλανό τους. Στη συνέχεια ζητήστε να ενώσουν σωστά τα κομμάτια ώστε να σχηματίσουν τον χάρτη.

...εναλλακτικές

- φυλάξτε ένα τετράγωνο και στη θέση του δώστε ένα λευκό. Καλέστε τα παιδιά να σχεδιάσουν πάνω του ό,τι φαντάζονται ότι θα μπορούσε να δείχνει.
- βάλτε τα παιδιά να καθίσουν πλάτη με πλάτη. Ο ένας περιγράφει ένα τετράγωνο του χάρτη και ο άλλος καλείται να το ζωγραφίσει σε ένα λευκό χαρτί. 
- τα παιδιά διαλέγουν ένα τετράγωνο από τον χάρτη. Ο δάσκαλος αρχίζει να αναφέρει στοιχεία και σύμβολα που βρίσκονται στον χάρτη. Οι μαθητές/ τριες ελέγχουν εάν το δικό τους κομμάτι συγκεντρώνει κάποια από τα στοιχεία που ακούν. Στην περίπτωση που έχει τρία, είναι οι νικητές.

Bingo
   Κατασκευάστε κάρτες με τα σύμβολα του χάρτη και παίξτε bingo.

Παρουσίαση
   Δώστε σε κάθε ομάδα ένα διαφορετικό κομμάτι χάρτη και χρόνο για να ετοιμάσουν μια λίστα με πράγματα που μπορούν να πουν σχετικά με αυτό. Οργανώστε παρουσιάσεις των στοιχείων σε συγκεκριμένο χρόνο. Η ομάδα που θα συμπεριλάβει τα περισσότερα στοιχεία στον λόγο της είναι η νικήτρια.


Πόλεις σε δέκα
   Τα παιδιά δουλεύουν σε ζευγάρια. Ο ένας/ η μια διαλέγει μια πόλη και ο άλλος/ η άλλη χρειάζεται να θέσει δέκα ερωτήσεις με στόχο να βρει την πόλη που επέλεξε το ταίρι του. Οι απαντήσεις μπορούν να είναι μόνο "ναι" ή "όχι". Μπορείτε, ακόμη, να ορίσετε το πεδίο των ερωτήσεων, για παράδειγμα θα ήταν δυνατό να αφορούν αποκλειστικά σε κατεύθυνση και τοποθεσία. Τέλος, είναι εφικτό να παιχτεί και σε επίπεδο τάξης.

Ο χάρτης της εβδομάδας
  Τοποθετήστε ένα διαφορετικό χάρτη στον τοίχο της τάξης κάθε εβδομάδα αφήνοντας χώρο ώστε να προσθέτουν σχόλια οι μαθητές σας καθημερινά. Θα μπορούσατε να θέτετε, επιπλέον, συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως εάν θα ήθελαν να μένουν σε αυτή την πόλη ή όχι. Στο τέλος της εβδομάδας συνοψίστε.

Ιστορίες
   Οι ιστορίες αποτελούν ένα δυναμικό πλαίσιο για τη χρήση και την κατασκευή χαρτών είτε μέσω πραγματικών είτε φανταστικών ιστοριών ενώ οι ίδιοι χάρτες αποτελούν ένα ιδανικό εργαλείο διαβάσματος. Τυπώστε και πλαστικοποιήστε μια σειρά από χάρτες και τοποθετήστε τους στη γωνιά ανάγνωσης ώστε να είναι προσβάσιμοι στα παιδιά. Επίσης, αξιοποιήστε τους χάρτες για να πείτε και να παρουσιάσετε μια ιστορία όποτε αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, δημιουργήστε χάρτες για να απεικονίσετε παραδοσιακά παραμύθια υποδεικνύοντας τοποθεσίες και τοποθετώντας πινακίδες και σήματα για να αναδειχθούν τα σημαντικά σημεία της ιστορίας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να βρείτε αληθινές τοποθεσίες για παραδοσιακά παραμύθια, όπως "Τα τρία γουρουνάκια", "Η Σταχτοπούτα" και άλλα.

Πηγή: Guardian
μετάφραση: Χρύσα Πιπιλή 

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)