Οι καλύτερες πασχαλιάτικες ταινίες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ταυτιστεί με τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» να παίζει στο background, όσα χρόνια κι αν περάσουν... Επιλέγουμε τις πιο σημαντικές ταινίες που έχουν γυριστεί με θέμα το Πάσχα. Με χρονολογική σειρά:

Easter Parade (1948)


Κλασικό μιούζικαλ, ανάλαφρο με Πασχαλιάτικες αναφορές. Πρωταγωνιστεί ο Fred Astaire ως χορευτής που βρίσκει τη νέα του παρτενέρ στο πρόσωπο της Judy Garland. Περιλαμβάνει γνωστά μουσικοχορευτικά νούμερα, ενώ τιμήθηκε και με το Oscar Καλύτερης Μουσικής.

The Robe (1953)


Ο Richard Burton στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Ρωμαίος στρατιωτικός που κερδίζει στα ζάρια το χιτώνα του Χριστού. Αρχίζει να πιστεύει πως ο χιτώνας αυτός επηρεάζει τη ζωή του και στη συνέχεια ασπάζεται τον Χριστιανισμό. Προτάθηκε για 5 Oscar, από τα οποία κέρδισε τα 2: Σκηνογραφία και Κουστούμια. Trivia: Αποτελεί την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε CinemaScope.

Ben-Hur (1959)


212 λεπτά διάρκεια, βραβευμένο με 11 Oscar, το Ben-Hur παίζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο στην τηλεόραση της μέρες αυτές, και δίκαια. Ο Charlton Heston στον ομώνυμο ρόλο υποδύεται έναν έμπορο που γίνεται σκλάβος και πρέπει να παλέψει να κερδίσει την ελευθερία του, ενώ παράλληλα διαδραματίζεται η ζωή του Ιησού.

The Greatest Story Ever Told (1965)


Η ζωή του Χριστού, από τη γέννηση έως την ανάσταση, με τον Max von Sydow στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 225 λεπτά και 5 υποψηφιότητες για Oscar. Μια καλογυρισμένη, αλλά λιγότερο γνωστή, ταινία.

Jesus Christ Superstar (1973)


Βασισμένο στο μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, αυτή η ροκ όπερα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Επικεντρώνεται στη διαμάχη του Ιησού με τον Ιούδα, και περιλαμβάνει πολλά τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία.

Jesus Of Nazareth (1977)


Είναι το πρώτο πράγμα που πάει το μυαλό σου όταν σκέφτεσαι ταινία που να έχει θέμα το Πάσχα, και δίκαιο. Η μίνι σειρά του Franco Zeffirelli, γυρίστηκε στην Βρετανία, με τον Robert Powell στον ρόλο του Ιησού και ένα εντυπωσιακό ensemble cast.

The Last Temptation Of Christ (1988)


Ο Martin Scorsese σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη και ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες... Αλληγορικό και διαχρονικό, με τον Willem Dafoe στον πρωταγωνιστικό ρόλο και υποψηφιότητα για Oscar Σκηνοθεσίας.

The Passion Of The Christ (2004)


Απεικονίζει τις τελευταίες 12 ώρες της θνητής ζωής του Χριστού, με τον Jim Caviezel στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία του Mel Gibson είχε προκαλέσει ντόρο πριν καν προβληθεί για διάφορους λόγους. Όχι μόνο η ταινία «ομιλεί» Αραμαϊκά, Λατινικά και Εβραϊκά, αλλά περιλαμβάνει άκρως ρεαλιστικές και σκληρές σκηνές που απεικονίζουν τη σύλληψη, τα βασανιστήρια, τη σταύρωση και την ανάσταση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών για ταινία που δεν είναι γυρισμένη στα αγγλικά, με εισπράξεις πάνω από 600 εκ. δολάρια.

Son Of God (2014)


Η πιο πρόσφατη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της ζωής του Ιησού από τη γέννηση έως την ανάσταση, αποτελεί προσαρμογή από τη 10ωρη μίνι σειρά The Bible του History Channel. Στο ρόλο του Ιησού ο Πορτογάλος Diogo Morgado.

Και 3 εντελώς διαφορετικές προτάσεις που έχουν να κάνουν με το Πασχαλινό Κουνέλι σε διάφορες μορφές...

Easter Bunny, Kill! Kill! (2006)


B-Movie ταινία τρόμου με τον μασκοφόρο εκδικητή να φορά μάσκα λαγού και να σκορπίζει το θάνατο. Tagline: This Year There Will Be No Resurrection!

Hank And Mike (2008)


Δυο άνδρες που ντύνονται Πασχαλινά Κουνέλια μαθαίνουν πως η εταιρία που ελέγχει όλες τις γιορτές ετοιμάζει περικοπές... Κάφρικη κωμωδία που έχει τις στιγμές της...

Hop (2011)


Ο γιος του Πασχαλινού Κούνελου πηγαίνει στο Hollywood με όνειρο να γίνει ντράμερ σε ροκ μπάντα. Όταν ένας άνεργος τον χτυπήσει με το αυτοκίνητο και αναλαμβάνει να τον προσέχει μέχρι να γίνει καλά... αρχίζουν τα ευτράπελα. 


Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)