Πέντε γρίφοι για δυνατά μυαλά! Πόσους μπορείς να λύσεις;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


1. Η μπανιέρα 
Σε μια μπανιέρα που είναι γεμάτη μέχρι πάνω επιπλέει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Αν λιώσει ο πάγος η στάθμη του νερού της μπανιέρας θα μειωθεί, θα μείνει ίδια ή θα αυξηθεί (θα ξεχειλίσει); 

2. Ποιος είναι ο ειλικρινής; 

Από τρεις φίλους, ο ένας λέει πάντα την αλήθεια, ο άλλος λέει πάντα ψέματα και ο τρίτος λέει πότε την αλήθεια και πότε ψέματα. Όμως, δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο ειλικρινής, ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος είναι άλλοτε ειλικρινής και άλλοτε ψεύτης. Μια μέρα που κάθονταν μαζί, ο ένας από αυτούς υπέδειξε τον ένα από τους δύο φίλους του ως ειλικρινή, μα αυτός είπε ότι ο τρίτος της παρέας είναι ο ειλικρινής. Μπορείτε να προσδιορίσετε ποιος είναι ο ειλικρινής και τι είναι ο καθένας; 

3. Ο γρίφος του Αϊνστάιν 

Υπάρχουν πέντε σπίτια πέντε διαφορετικών χρωμάτων. Σε κάθε σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι πέντε ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού. Καπνίζουν μία συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. 'Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών. 

Η ερώτηση είναι: Ποιος έχει το ψάρι; 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 

1. Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι. 
2. Ο Σουηδός έχει σκύλο. 
3. Ο Δανός πίνει τσάι. 
4. Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι. 
5. Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ. 
6. Αυτός που καπνίζει Pall mall εκτρέφει πουλιά. 
7. O ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill. 
8. Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα. 
9. Ο Νορβηγός μένει στο πρώτο σπίτι. 
10. Αυτός που καπνίζει Blends μένει δίπλα σ' αυτόν που έχει γάτες. 
11. Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σ' αυτόν που καπνίζει Dunhill. 
12. Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει BluemaSters πίνει μπύρα. 
13. Ο Γερμανός καπνίζει Prince. 
14. Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι. 
15. Αυτός που καπνίζει Blends έχει ένα γείτονα που πίνει νερό. 

(Tip: Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα για να καταγράψετε τα στοιχεία που δίνονται και να βρείτε πιο εύκολα την λύση στον γρίφο) 

4. Η λάμπα 

Έχουμε ένα δωμάτιο το οποίο έχει μία λάμπα στο εσωτερικό του και τρεις διακόπτες στο εξωτερικό του. Ένας από αυτούς τους διακόπτες είναι αυτός που ανάβει την λάμπα. Εμείς πρέπει με μία μόνο προσπάθεια να καταλάβουμε ποιος διακόπτης είναι ο σωστός. Ποιον ή ποιους διακόπτες πρέπει να πατήσουμε ώστε όταν ανοίξουμε την πόρτα να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός; 

5. Ο λύκος, το πρόβατο και το χορτάρι 

Ένας άνθρωπος με μια βάρκα, θέλει να περάσει στην απέναντι όχθη, ένα πρόβατο, έναν λύκο και ένα δεμάτι χόρτα. Για να μη βουλιάξει η βάρκα, πρέπει να τα κουβαλάει ένα-ένα, δηλαδή ή το πρόβατο, ή τον λύκο ή τα χόρτα. Απουσία του ανθρώπου, ο λύκος θα φάει το πρόβατο, και το πρόβατο θα φάει τα χόρτα. Πώς θα περάσει απέναντι χωρίς πρόβλημα; 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Απάντηση 1: Η στάθμη του νερού δεν θα μεταβληθεί. Ο πάγος εκτοπίζει ποσότητα νερού όσο το βάρος του με βάση την αρχή του Αρχιμήδη. Λιώνοντας λοιπόν ο πάγος, το νερό που τον αποτελεί καταλαμβάνει το χώρο του νερού που εκτοπίζει ακριβώς, γιατί το βάρος του λιωμένου νερού ισούται με το βάρος του πάγου το οποίο ισούται το βάρος του νερού που εκτοπίζει, το οποίο πάλι ισούται με το βάρος του νερού που λείπει. 

Απάντηση 2: Ο ειλικρινής δεν μπορεί να πει ότι κάποιος άλλος της παρέας είναι ειλικρινής, γιατί αυτό θα είναι ψέμα. Επομένως, ούτε αυτός που μίλησε πρώτος, ούτε αυτός που μίλησε δεύτερος, μπορεί να είναι ο ειλικρινής. Ο ειλικρινής είναι ο τρίτος της παρέας. Αυτός που μίλησε δεύτερος δεν μπορεί να είναι ο ψεύτης, γιατί αυτό που είπε είναι αληθές. Άρα, είναι αυτός που λέει άλλοτε την αλήθεια και άλλοτε ψέματα. Αυτός που μίλησε πρώτος είναι ο ψεύτης. 

Απάντηση 3: Αυτός που μένει στο τρίτο σπίτι πίνει γάλα, δεν πίνει καφέ, επομένως το τρίτο σπίτι δεν είναι πράσινο. Το πράσινο είναι το επόμενο προς τ’ αριστερά από το άσπρο, άρα πράσινο σπίτι είναι το τέταρτο και άσπρο το πέμπτο. Στο πρώτο σπίτι μένει ο Νορβηγός, δε μένει ο Άγγλος, επομένως δεν είναι κόκκινο. Άρα είναι κίτρινο και το τρίτο σπίτι είναι κόκκινο και σε αυτό μένει ο Άγγλος. Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill, άρα ο Νορβηγός καπνίζει Dunhill. Αυτός που έχει άλογο μένει δίπλα σ’ αυτόν που καπνίζει Dunhill, επομένως μένει στο δεύτερο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ. Ο Νορβηγός δεν πίνει τσάι, αφού τσάι πίνει ο Δανός, δεν πίνει καφέ, ούτε γάλα. Επιπλέον καπνίζει Dunhill, δεν καπνίζει Bleumasters, άρα δεν πίνει μπύρα, επομένως πίνει νερό. Ο ιδιοκτήτης του δεύτερου σπιτιού καπνίζει Blends, αφού είναι ο μοναδικός γείτονας του Νορβηγού που πίνει νερό. Επομένως, δεν καπνίζει Bleumasters, άρα ούτε αυτός πίνει μπύρα. 

Διαδοχικά συμπεραίνουμε ότι: 

* Ο ιδιοκτήτης του πέμπτου σπιτιού πίνει μπύρα και καπνίζει Bleumasters. 

* Ο ιδιοκτήτης του δεύτερου σπιτιού πίνει τσάι και επομένως είναι ο Δανός. 

* Ο ιδιοκτήτης του τέταρτου σπιτιού είναι ο Γερμανός που καπνίζει Prince. 

* Ο ιδιοκτήτης του πέμπτου σπιτιού είναι ο Σουηδός που έχει σκύλο. 

* Ο ιδιοκτήτης του τρίτου σπιτιού καπνίζει Pall Μall και συντηρεί το πουλί. 

* Τη γάτα έχει ο ιδιοκτήτης του πρώτου σπιτιού, ο Νορβηγός, αφού είναι ο γείτονας του Δανού που καπνίζει Blends. 

* Το ψάρι έχει ο ιδιοκτήτης του τέταρτου σπιτιού, ο Γερμανός. 

Απάντηση 4: Πατάμε πρώτα τον πρώτο διακόπτη και τον αφήνουμε ανοικτό για λίγα λεπτά. Ύστερα τον κλείνουμε και ανοίγουμε τον δεύτερο διακόπτη. Τότε ανοίγουμε την πόρτα και κάνουμε τα εξής: Αν η λάμπα είναι αναμμένη, πάει να πει ότι ο σωστός διακόπτης είναι ο δεύτερος που είναι και ανοικτός, αν δεν είναι αναμμένη θα πιάσουμε την λάμπα και αν είναι ζεστή, σημαίνει ότι ο σωστός διακόπτης είναι ο πρώτος. Αν δεν καίει πάει να πει ότι ο σωστός διακόπτης είναι τρίτος. 

Απάντηση 5: Θα βάλει στη βάρκα πρώτα το πρόβατο και θα το περάσει στην απέναντι όχθη. Θα γυρίσει μόνος του πίσω και θα πάρει τον λύκο και θα τον περάσει απέναντι. Για να μην αφήσει το λύκο μόνο του με το πρόβατο, θα το πάρει πάλι το πρόβατο και θα το πάει απέναντι. Θα αφήσει το πρόβατο και θα κουβαλήσει τα χόρτα. Θα τα αφήσει στην όχθη που είναι ο λύκος. Θα επιστρέψει στην όχθη που είναι το πρόβατο και θα το μεταφέρει και αυτό απέναντι. 



Περισσότεροι γρίφοι εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)