7 βιβλία για survivors

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Αν ανήκετε κι εσείς στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινού που λατρεύει να παρακολουθεί το δύσκολο αυτό παιχνίδι επιβίωσης, αλλά ακόμα και αν δεν αγαπάτε και τόσο την τηλεόραση και τις εκπομπές της, αλλά λατρεύετε μια καλή ιστορία με ναυαγούς, εξωτικά μέρη, άγνωστους κινδύνους και αβέβαιο μέλλον, αυτά τα βιβλία μάλλον θα τα λατρέψετε!

Η ζωή του Πι
Συγγραφέας: Γιαν Μαρτέλ
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2012
444 σελ.
ISBN: 978-960-274-690-5


"Θα σου διηγηθώ μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό". 

Η ιστορία που ο ηλικιωμένος Ινδός διηγήθηκε στο συγγραφέα, είναι η απίστευτη ζωή του Πι Μολιτόρ Πατέλ, που έκανε το γύρο του κόσμου και βρίσκεται μέσα σε τούτο δω το βιβλίο.

Ο Πι και η οικογένειά του ζουν στην Ινδία και διατηρούν ένα ζωολογικό κήπο. Ο νεαρός Πι έχει δύο αγάπες: τα ζώα και το διάβασμα. Διαβάζει με πάθος ό,τι έχει σχέση με τον Ινδουισμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών του, αποδέχεται και πιστεύει και τις τρεις θρησκείες. Κάποτε η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά μαζί με τα ζώα. Όμως το πλοίο ναυαγεί, κι ο Πι βρίσκεται μόνος σε μια βάρκα μαζί με μιαν απίστευτη ομάδα: μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουραγκοτάγκο και μια τεράστια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης.

Ο Πι πρέπει τώρα να συνυπάρξει με ναυαγούς που δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Με εξυπνάδα, με απίστευτο θάρρος και ανομολόγητο φόβο, αποδέχεται τη φύση του κάθε ζώου και αναπτύσσει μιαν άρρηκτη σχέση κυρίως με την τίγρη. Δεν είναι τυχαίο που αυτή έχει όνομα ανθρώπου: Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Ο Γιαν Μαρτέλ μας δίνει ένα καταιγιστικό βιβλίο. Μια συγκλονιστική παραβολή για την πάλη ανάμεσα στην ψυχή και τη σάρκα. Συγκινητικό χωρίς μελοδραματισμούς, με χιούμορ ακόμη και στις πιο δραματικές του στιγμές, σε κάνει να σκεφτείς τους προσωπικούς σου Ρίτσαρντ Πάρκερ, τα δικά σου ναυάγια, και σε μαθαίνει πώς να επιβιώνεις.


Ο άρχοντας των μυγών
Συγγραφέας: Ουίλιαμ Γκόλντινγκ
Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2016
272 σελ.
ISBN: 978-960-03-6008-0


Ένα αεροπλάνο πέφτει σε κάποιο απομονωμένο και ακατοίκητο νησί. Οι μόνοι επιζώντες είναι μια παρέα από σχολιαρόπαιδα, που μαζεύονται στην παραλία με την ελπίδα ότι θα έρθει βοήθεια. Σύντομα, στο φως της ημέρας, ανακαλύπτουν έναν τόπο με πανέμορφα πουλιά και βαθυγάλανα νερά· όμως τα όνειρά τους στοιχειώνονται, στο σκοτάδι της νύχτας, από την απειλητική εικόνα ενός τρομακτικού τέρατος. Αφού εκλέξουν έναν αρχηγό, τον Ραλφ, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τη ζωή τους ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Ωστόσο οι δυσκολίες που βρίσκουν μπροστά τους, αλλά και οι μνήμες από τη ζωή που άφησαν πίσω τους, τα αναγκάζουν στην πορεία να επιστρατεύσουν πρότυπα ίδια με εκείνα των ενηλίκων και της πολιτισμένης κοινωνίας τους. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Η αθωότητα θα αφανισθεί από την επέλαση μιας αρχέγονης βίας. 


Με αυτό το πρώτο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1954, ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ ανακατευθύνει, με ειρωνική και αλληγορική διάθεση, την αφήγηση της παραδοσιακής περιπέτειας προς μια βαθύτερη, υπαρξιακή, προαιώνια διάσταση. Ο Άρχοντας των Μυγών ανήκει στα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται στα καλύτερα βρετανικά βιβλία όλων των εποχών· παραμένει όχι μόνο το διασημότερο, αλλά και το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα. Ο Γουίλιαμ Γκόλντιγκ πίστευε ότι η πρόοδος αμβλύνει τα χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων αλλά δεν μπορεί να τα απαλείψει. Μια συναρπαστική μυθιστορηματική παρακαταθήκη, βαθιά φιλοσοφημένη, για το μέλλον.


Η παραλία
Συγγραφέας: Άλεξ Γκάρλαντ
Εκδόσεις: Οδυσσέας, 1998
430 σελ.
ISBN: 960-210-331-0


Την ονόμασαν Generation X, μια γενιά που κοντεύει πια να κλείσει τη δεύτερη εικοσαετία της, γνήσιο τέκνο της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του Internet. Κι όμως οι εκπρόσωποί της απεχθάνονται τις ταμπέλες και όλα όσα βρήκαν από τους γονείς τους. Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαν και λίγα..
Στην "Παραλία" η Genetation X πηγαίνει διακοπές. Φοράει το σακίδιο στον ώμο και ψάχνει τους τελευταίους παράδεισους αυτού του πλανήτη. Μέρη εξωτικά, μακριά από την εμπορευματοποίηση και τα καταραμένα πακέτα διακοπών και ανθρώπινων σχέσεων. 
Ταϊλάνδη, παραισθησιογόνες ουσίες, χάρτες με απόμακρα, απρόσιτα νησιά και νεολαία από όλα τα μήκη και πλάτη της γης σε αναζήτηση του πρωτόγονου, της αληθινής περιπέτειας. 
Τρεις ταξιδιώτες θα αποφασίσουν να ενώσουν τις τύχες τους, αναζητώντας το ιδανικό μέρος, την παραλία των ονείρων τους. Μόνο που η ξεγνοιασιά και το αθώο παιχνίδι του καλοκαιριού θα μετατραπεί σε εφιάλτη, σε μια σύγκρουση με σχεδόν μεταφυσικές προεκτάσεις. Ένα κλασικό μυθιστόρημα του αύριο που αγαπήθηκε από εκατομμύρια νέους σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Το μυστηριώδες νησί
Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν
Εκδόσεις: Πατάκη, 2016
820 σελ.
ISBN: 978-960-16-7187-1

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ, πέντε Βόρειοι, αιχμάλωτοι των Νοτίων, δραπετεύουν με αερόστατο. Έχοντας πέσει πάνω σε καταιγίδα, καταλήγουν σε ένα ερημονήσι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πολυμήχανοι και επίμονοι, οι πέντε σύντροφοι -που ούτε έναν σουγιά δεν έχουν στη διάθεσή τους- καταφέρνουν παρ' όλα αυτά να οργανωθούν και να ζήσουν σχεδόν φυσιολογικά. Εξάλλου το νησί, που το βαφτίζουν "Λίνκολν", προσφέρει θαυμάσιους πόρους, εντελώς απροσδόκητους. Όμως μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα και ανησυχητικές συμπτώσεις τους υποχρεώνουν να πιστέψουν στην παρουσία μιας μυστηριώδους δύναμης, που τους παρακολουθεί συνεχώς και οδηγεί το πεπρωμένο τους, επιβάλλοντας τη θέλησή της με διάφορους τρόπους και επεμβαίνοντας για να τους σώσει σε κρίσιμες στιγμές.

Στο νησί
Συγγραφέας: Tracey Garvis Graves
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2013
412 σελ.
ISBN: 978-960-484-436-4


Η Άννα Έμερσον, τριαντάχρονη καθηγήτρια αγγλικών κουρασμένη από τους κρύους χειμώνες στο Σικάγο κι από μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά, ενθουσιάζεται με την ευκαιρία να περάσει το καλοκαίρι σ' ένα τροπικό νησί, κάνοντας μαθήματα στον δεκαεξάχρονο Τι Τζέι, που έχει μόλις αναρρώσει από καρκίνο.

Όταν όμως μπαίνουν σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο για το εξοχικό των γονιών του, το αδιανόητο συμβαίνει: το αεροπλάνο χαλάει και πέφτει σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες. Καταφέρνουν να βγουν στην ξηρά, αλλά σύντομα ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται μόνοι, σε ένα ακατοίκητο νησί. 

Αρχικά η μόνη τους σκέψη είναι η επιβίωση: νερό, τροφή, καταφύγιο. Αλλά όταν οι μέρες γίνονται εβδομάδες κι αυτές μήνες, οι δυο ναυαγοί αντιμετωπίζουν επιπλέον επικίνδυνες τροπικές καταιγίδες, πολλούς κινδύνους που κρύβονται στα νερά, ακόμα και την πιθανότητα ο καρκίνος του Τι Τζέι να επιστρέψει.

Καθώς ο καιρός περνά η Άννα αρχίζει να αναρωτιέται αν τελικά η μεγαλύτερη πρόκληση απ 'όλες στο νησί, είναι να ζει με ένα αγόρι που σιγά σιγά γίνεται άνδρας...

"Το βιβλίο που ξεκίνησε σαν αυτοέκδοση, διαδόθηκε στόμα με στόμα και έγινε best seller στους New York Times, κυκλοφορεί φέτος σε 25 χώρες!"


Το νησί:
Το ναυάγιο


Συγγραφέας: Gordon Korman
Εκδόσεις: Μίνωας, 2003
144 σελ.
ISBN: 960-542-702-8

Ο Γουίλ, ο Τζέι, ο Άιαν, ο Λιουκ, η Κάρλα και η Λίζα. Δεν ήθελαν να ταξιδέψουν με αυτό το πλοίο. Δεν ήθελαν να έχουν στα πόδια τους μεσοπέλαγα ένα τσούρμο ξένους. Όταν όμως βρίσκεσαι στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού και σε χτυπάει μια φοβερή καταιγίδα, δεν έχεις πολλές επιλογές. Πρέπει να προσπαθήσεις να επιζήσεις!





Ροβινσώνας Κρούσος
Συγγραφέας: Ντάνιελ Ντεφόου
Εκδόσεις: Πατάκη, 2015
48 σελ.
ISBN: 978-960-16-5796-7

Όταν το πλοίο του Ροβινσώνα Κρούσου ναυάγησε ήταν ο μοναδικός επιζών. Ξεβράστηκε στην ακτή ενός έρημου νησιού. Εκεί έχτισε ένα καταφύγιο, έμαθε να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να κυνηγάει για να έχει τροφή. Μετά από χρόνια μοναξιάς, ο Κρούσος ανακαλύπτει ότι ίσως τελικά να μην είναι μόνος του. Ποιος άλλος βρίσκεται στο νησί; Και θα μπορέσει ποτέ ο Ροβινσώνας Κρούσος να επιστρέψει στην πατρίδα του;


Ποιο βιβλίο θα προσθέτατε στη λίστα; Ποιο σας έκανε να νιώσετε σαν πραγματικός ναυαγός;


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)