7 κόλπα που θα σε βοηθήσουν να παραμένεις συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια του διαβάσματος!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
1



Ο Μάιος είναι γενικά ένας περίεργος μήνας... Από τη μια έχει τέλειο καιρό, με αποτέλεσμα όλη την ώρα να θέλουμε να βγαίνουμε έξω κι από την άλλη είναι ο μήνας των παθών αφού είναι γεμάτος με εργασίες και διάβασμα για την εξεταστική που έρχεται. Έτσι βρισκόμαστε σε μια συνεχή (πολλές φορές άνιση) μάχη, σχετικά με αυτά που λέει το μυαλό μας πως πρέπει να κάνουμε και με αυτά που θέλει η καρδιά μας. Συνήθως κερδίζει η καρδούλα μας και βγαίνουμε έξω, όμως κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε κι αυτό το έρμο το πτυχίο!

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να στρώσουμε τον κώλο μας στο διάβασμα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά κόλπα που θα μας κρατήσουν συγκεντρωμένους κατά τη διάρκεια του διαβάσματος:

#1 Εξαφάνισε το κινητό σου από προσώπου Γης

Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως το κινητό αποτελεί τη μεγαλύτερη και χειρότερη απόσπαση προσοχής όταν πρόκειται να διαβάσουμε. Ακόμα κι όταν το έχεις στο αθόρυβο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κοιτάς κάθε 5 λεπτά για να τσεκάρεις αν έχεις κάποια ειδοποίηση ή να σκρολάρεις στα social media.
Ποια είναι η λύση λοιπόν; Το εξαφανίζεις από μπροστά σου, ώστε να μην έχεις άμεση πρόσβαση. Ούτε Facebook, ούτε Instagram, ούτε Snapchat, ούτε τίποτα. Από την στιγμή που δεν θα το έχεις στα χέρια και δεν θα υπάρχει σε κοντινή απόσταση, δεν θα μπαίνεις και στον πειρασμό να το τσεκάρεις κάθε λίγο και λιγάκι. Έτσι, θα καταφέρεις να μένεις συγκεντρωμένος καθ'όλη τη διάρκεια της μελέτης σου.

#2 Χρησιμοποίησε αντίστροφη μέτρηση

Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν διαβάζεις σε υπολογιστή, laptop ή tablet και συχνά μπαίνεις στον πειρασμό να μπεις λίγο στο YouTube ή στο Facebook. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή, μπορεί να τελειώσεις το διάβασμα σου ακόμα και δύο ώρες νωρίτερα. Ουσιαστικά ανοίγεις την αντίστροφη μέτρηση που έχει ο υπολογιστής σου ή κάποια αντίστοιχη εφαρμογή και θέτεις το χρονικό διάστημα που θεωρείς ότι χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το διάβασμά για ένα συγκεκριμένο μάθημα.
Άπαξ και ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, δεν αλλάζει. Έτσι βλέποντας πόσος χρόνος σου απομένει, δεν πρόκειται να τον σπαταλήσεις σε ανούσιες δραστηριότητες και θα διαβάσεις πολύ πιο συγκεντρωμένος.

#3 Κράτα τον εαυτό σου σε εγρήγορση

Είναι πολύ σύνηθες να χάνεις τη συγκέντρωσή σου, είτε επειδή κουράστηκες από το συνεχόμενο διάβασμα είτε γιατί βαρέθηκες από το περιεχόμενο του μαθήματος. Γι' αυτό προσπάθησε να κρατάς τον εαυτό σου σε εγρήγορση.
Προκειμένου να το πετύχεις αυτό μπορείς να φας κάποιο σνακ (γκρανόλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς) ή να πάρεις έναν καλό υπνάκο (για περίπου 45 λεπτά), να πιεις έναν καφέ ή ακόμα και να κάνεις λίγη γυμναστική. Αν αυτές οι μέθοδοι δεν σε βοηθάνε, τότε πολύ απλά κάνε το με τον παλιό τρόπο, δηλαδή ρίξε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου.

#4 Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Μόνο εσύ γνωρίζεις ποια είναι η καλύτερη επιβράβευση για τον εαυτό σου. Είτε πρόκειται για παγωτό, είτε να βγεις μια βόλτα με τους φίλους σου, είτε να πας σινεμά, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, χρησιμοποίησε το σαν κίνητρο ώστε να τελειώσεις σωστά και ολοκληρωμένα το διάβασμά σου.
Είναι ωραία η αίσθηση του να σε περιμένει κάτι που απολαμβάνεις, όταν τελειώσεις με το κουραστικό διάβασμα που έχεις να κάνεις.

#5 Μοίρασε το διάβασμα σε επιμέρους κομμάτια

Μην προσπαθήσεις να διαβάσεις τα πάντα μέσα σε 5 ώρες σερί. Μοίρασε την ύλη που έχεις σε κομμάτια με μικρά διαλείμματα των 15 λεπτών ανάμεσα, στα οποία μπορείς να φας, να πέσεις για ύπνο, να κοιτάξεις το κινητό σου ή να πας μια σύντομη βόλτα.
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το μυαλό σου ξεκουράζεται και έτσι δεν θα χάσεις τη συγκέντρωση σου κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Είναι επίσης μία καλή στιγμή να ανταμείψεις τον εαυτό σου αν θέτεις μικρούς στόχους που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από κάθε διάλειμμα.

#6 Απόφυγε να διαβάσεις με συμφοιτητές/φίλους

Τις περισσότερες φορές είναι δεδομένο πως αντί τελικά να διαβάσετε, καταλήγετε να συζητάτε μεταξύ σας για οτιδήποτε άλλο άσχετο. Οπότε προσπάθησε να το αποφεύγεις. Είναι πολύ πιο παραγωγικό να διαβάζεις μόνος σου και στη συνέχεια να συναντιέσαι με τους συμφοιτητές σου και να εξετάζει ο ένας τον άλλον.

#7 Άκουσε μουσική που σε βοηθάει να συγκεντρωθείς

Στο YouTube υπάρχουν αρκετά είδη μουσικής που βοηθάνε στη συγκέντρωση του διαβάσματος. Ένα από αυτά είναι κι ο ήχος από τα κύματα της θάλασσας. Κάνουν εξαιρετική δουλειά! Επιπλέον είναι τόσο χαλαρωτικά που από ένα σημείο και μετά δεν καταλαβαίνεις καν ότι διαβάζεις.

Γενικά το διάβασμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι ότι θέλει κόπο, όσο πιο πολύ τρόπο. Γι' αυτό όσο πιο γρήγορα ανακαλύψεις τον τρόπο διαβάσματος που σε βολεύει, τόσο πιο γρήγορα θα κάνεις μια πιο αποδοτική μελέτη.


Περισσότερα θέματα για το διάβασμα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου