Συμβουλές για αποτελεσματικό διάβασμα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


"Στη σχολική μας ζωή περνάμε ατελείωτες ώρες πάνω απο τα βιβλία. Πόσο αποδοτικό όμως είναι το διάβασμα που κάνουμε; Η μελέτη μας είναι ποιοτική; Πόσο χρόνο πρέπει να μελετάμε;"
 
Μόνο με τη σωστή και ποιοτική μελέτη θα έχουν νόημα οι ώρες που περνάτε πάνω από τα βιβλία. Η διάρκεια δεν παίζει ρόλο. Ζητούμενο των μαθητών είναι το ποιοτικό διάβασμα. Ακολουθήστε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε πιο αποδοτικά και προσαρμόστε τις στη δική σας ιδιοσυγκρασία.
 
Ξεκινήστε νωρίς τη μελέτη
Όταν επιστρέψετε από το σχολείο και φάτε μεσημεριανό, μην αφήσετε ανεκμετάλλευτο το χρόνο σας. Δεν αξίζει να πετάξετε παραγωγικές ώρες όσο το μυαλό σας θα είναι σε εγρήγορση. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να ξεκουραστείτε για μικρό χρονικό διάστημα και ξεκινήσετε απευθείας το διάβασμα.
 
Μην αποσπάτε την προσοχή σας
Όταν ξεκινήσετε το διάβασμα, διαβάστε σοβαρά. Κλείστε κινητά τηλέφωνα, ipad, υπολογιστές, τηλεοράσεις και λοιπές συσκευές. Σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή και θα "κλέψουν" μέρος από τον πολύτιμό σας χρόνο.
 
Βάλτε χρονικά όρια
Το να θέσετε χρονικά όρια για την ολοκλήρωση της μελέτης σας, μπορεί να τονώσει το πείσμα και τον εγωισμό σας. Είναι βέβαιο, πως θα αποτελέσει κίνητρο για να διαβάσετε με περισσότερη διάθεση. Είναι σημαντικό όμως να διαβάσετε προσηλωμένοι, χωρίς τα λεγόμενα «πασαλείμματα» απλά για να είστε γρήγοροι.
 
Φροντίστε το χώρο σας
Ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον και βοηθάει στη συγκέντρωση.
 
Οργανώστε την ύλη σας
Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα, φτιάξτε γρήγορα ένα πρόχειρο πλάνο της ημερήσιας μελέτης σας και βάλτε δίπλα σε κάθε μάθημα το χρόνο που υπολογίζετε να χρειαστείτε. Προσπαθήστε να το τηρήσετε και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Αν στην πορεία δεν σας βγαίνει ο χρόνος, μην αφήσετε στη μέση ημιτελή μαθήματα. Απλά αναπροσαρμόστε το πλάνο. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα.
 
Κάντε μικρά διαλείμματα
Το μυαλό κουράζεται μετά από ένα χρονικό διάστημα πάνω από τα βιβλία. Κάθε περίπου 40 λεπτά ποιοτικού διαβάσματος κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Θα "φορτίσει" τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας και θα λειτουργήσετε καλύτερα.
 
 Σημαντικά Tips
  • Βάλτε προτεραιότητα στα μαθήματα που θα σας φάνε πολύ χρόνο και σε όσα επείγουν. 
  • Ξεκινήστε το διάβασμα από τα δύσκολα και όχι από τα εύκολα μαθήματα.
  • Να βρίσκετε, σε κάθε κομμάτι που διαβάζετε, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες πληροφορίες. Αυτό είναι που θα πέσει στο διαγώνισμα !!!
  • Να κατανοείτε αυτό που διαβάζετε και να μη το αφήνετε πίσω. "Είναι δύσκολο να θυμηθείς σωστά κάτι που δεν κατάλαβες".
  • Διαβάστε με προσοχή το κάθε κείμενο, "Διαβάζω ένα κείμενο δεν σημαίνει κάνω ανάγνωση, αλλά σκέφτομαι".
  • Τα θετικά και τεχνολογικά μαθήματα απαιτούν επιμονή στην κατανόηση της λειτουργικότητας και χρησιμότητας των τύπων και εννοιών, γι αυτό είναι αποτελεσματικό το σύστημα της αργής αλληλουχίας. Διαβάζετε μία μία τις νέες έννοιες και μην προχωράτε στο επόμενο εάν δεν καταλάβετε το προηγούμενο. Για κάθε νέα έννοια ή τύπο να θέτετε τις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Πώς συνδέεται με τις προηγούμενες έννοιες. 2. Ποια είναι η σημασία του ή η λειτουργία του. 3. Ποια η χρησιμότητά του.

Περισσότερα θέματα για τη μελέτη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)