Οι καλύτερες εκδρομές εντός Αττικής

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


της Ηρώς Κουνάδη

Το χειμωνιάτικο πρόγραμμά μας περιλαμβάνει σταθερά Πάρνηθα, Υμηττό και καταρράκτες στην Πεντέλη –που είναι ωραιότατοι και γι’ αυτήν την εποχή, αν οι θαλασσινές βουτιές δεν είναι ακόμα μέγιστη προτεραιότητά σας. Η καλοκαιρινή βερσιόν μας, τώρα, περιλαμβάνει πρωτίστως παραλίες, αλλά και εθνικούς δρυμούς, και δάση και φαράγγια για πεζοπορίες, και ολίγη από αρχαία Ιστορία –για να μην ξαναπεί ποτέ κανείς ότι η αττική ακτογραμμή δεν έχει ενδιαφέρον.

Στον Σχινιά και τον Μαραθώνα



Το ξέρατε ότι υπάρχει Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα; Τα μονοπάτια του διασχίζουν ένα υπέροχο πευκόδασος, το δάσος της Κουκουναριάς με τις μικρές λιμνούλες στην «ενδοχώρα» του, την περίφημη Μακάρια Πηγή και τα δέντρα που φτάνουν ως την αμμουδιά. Εκεί θα απλώσετε… πετσέτες και κουβαδάκια, για να βουτήξετε στα πεντακάθαρα, αλλά σούπερ ρηχά νερά του (χαράς ευαγγέλια για οικογένειες με πιτσιρίκια) πριν πιάσετε τραπεζάκι για ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή στη σχάρα, στον Γλάρο (τηλ.: 2294 063384) που απλώνει τραπεζάκια πλάι στο κύμα. Μαζί με το απαραίτητο ουζάκι, θα πληρώσετε γύρω στα 15-20€ το άτομο. Εναλλακτικά, αν οδηγήσετε μέχρι τον Μαραθώνα, τέλεια θαλασσο-μεζεδάκια σερβίρει και ο Φάρος (Περικλέους 22, Παραλία Μαραθώνα, τηλ: 22940 56164) σε τιμές που κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. 


Στο Σούνιο και το Λαύριο



Από τη μία ο υπέροχος αρχαίος Ναός του Ποσειδώνα που μένει ανοιχτός ως το ηλιοβασίλεμα, που φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό (εισιτήρια στα 8€, μειωμένο 4€). Από την άλλη, τα πιο κυκλαδίτικα νερά της Αττικής στην άλλοτε μυστική παραλιούλα των Λεγραινών που λέγεται ΚΑΠΕ. 



Προσθέστε στην εξίσωση «ψαγμένες» πεζοπορίες για φυσιολάτρες στο φαράγγι με το τέλειο όνομα Χάος, μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου (είδατε δρυμούς η Αττική;) και τα φανταστικά ψαρομεζεδάκια με θέα θάλασσα και τιμές χαμηλά, που σερβίρει ο Φόρος στο Λαύριο, και δεν χρειάζεστε κανέναν άλλο λόγο για να διανύσετε τα 63 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Σούνιο από το κέντρο της πόλης.



Στην Ψάθα και το Αλεποχώρι



Κάτι λιγότερο από 70 χιλιόμετρα την χωρίζουν από το κέντρο της Αθήνας, κι όμως η αίσθηση στην Ψάθα είναι λες και βρίσκεσαι σε χωριουδάκι νησιού. Τα νερά της είναι απολύτως διάφανα, η παραλία απλώνεται σε έκταση τέτοια ώστε να χωρά στην αγκαλιά της τα πάντα –και ξαπλώστρες σε ένα μικρό σημείο, και άπλα για να απλώσετε πετσέτες στο υπόλοιπο, και άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, και café που απλώνουν τραπεζάκια πάνω από την αμμουδιά της και… την ησυχία σας αν απομακρυνθείτε λίγο από το «κέντρο» της παραλίας. 



Το ηλιοβασίλεμα, επίσης, φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό, ενώ για ψαρομεζεδάκια θα πιάσετε τραπεζάκι-πλάι-στο-κύμα στον Σακελλάρη, στην άκρη της παραλίας (υπολογίστε γύρω στα 30€ το άτομο για κανονικό τσιμπούσι με φρέσκο ψάρι, γύρω στα 20€ αν αρκεστείτε σε θαλασσινά και μικρά ψαράκια). Εναλλακτικά, θα οδηγήσετε ένα δεκάλεπτο ως το Αλεποχώρι, για να πιάσετε τραπεζάκι στην ταβέρνα Αιγειρούσαι, για σπιτικά μαγειρευτά, ουζομεζέδες που μοσχοβολάνε θάλασσα και βέβαια φρεσκότατο ψαράκι. Αν μείνετε στις πιο low budget επιλογές του μενού, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.


Στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα



Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Αττικής, η αρχαία Ελευσίνα αποτελεί από μόνη της αφορμή για μια ωραιότατη μονοήμερη εκδρομή. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ανοιχτός κάθε μέρα μέχρι τις 20.00, είναι εντυπωσιακά μεγάλος, άριστα διατηρημένος, και μυστηριακά ατμοσφαιρικός όπως αρμόζει σε έναν τόπο που φιλοξενούσε τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια. 



Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για αυτές τις πανάρχαιες τελετές μύησης των αρχαίων Αθηναίων, κι αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη βόλτα από την Ιερά Αυλή στο Τελεστήριο, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν το ανάκτορο, το άδυτο της ελευσινιακής μυσταγωγίας, κι από εκεί στο Πλουτώνειο, την είσοδο του κάτω κόσμου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, φιλοξενεί ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές, μεταξύ των οποίων το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Καρυάτιδας που στήριζε τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 6€ (μειωμένη 3€) και περιλαμβάνει και την επίσκεψη στο μουσείο.

Στις στάσεις για φαγητό που αξίζει να κάνετε περιλαμβάνεται το γνωστό και εκτός των ορίων της Ελευσίνας τσιπουράδικο που λέγεται Ρακούν ((Νικολαΐδου 66, τηλ.: 210 5547910) που σερβίρει ποικιλία τσίπουρου και ούζου μετά θαλασσινών και στεριανών μεζέδων (λογαριασμός στα 10-15€ το άτομο). 



Αν θέλετε να κάνετε και μια βουτιά ωραία ιδέα είναι να οδηγήσετε τα 20 περίπου χιλιόμετρα μέχρι τη Βαρέα, που είναι ίσως η ωραιότερη παραλία των Μεγάρων: Τέσσερα ολόκληρα χιλιόμετρα αμμουδιάς στα νερά του Σαρωνικού, με πολλές επιλογές από beach bars, σκιά από αλμυρίκια και ρηχά, ασφαλή και καθαρά νερά. Ωραία πρόταση για φαγητό εδώ κοντά είναι και το ψαροταβερνάκι του Αριστόδημου (τηλ.: 2296 080238) στην Πάχη, με το «μπαλκόνι» πάνω από την θάλασσα, όπου θα δοκιμάσετε ωραίο καλαμάρι, χταποδάκι και γαρίδες σαγανάκι – υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο για άφθονους ψαρομεζέδες και κρασί ή ούζο.

in2life.gr

Περισσότερα θέματα για εκδρομές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)