Πώς να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η αυτοπεποίθηση ίσως είναι το σημαντικότερο ψυχολογικό εφόδιο για μια ήρεμη και καλή ζωή. Είναι μια στάση που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν θετική και ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους και των καταστάσεων.
Αυτοί που έχουν αυτοπεποίθηση εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, έχουν μια γενική αίσθηση ελέγχου της ζωής τους και πιστεύουν στην εκπλήρωση των ρεαλιστικών στόχων, και προσδοκιών τους.Η έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σχετίζεται απαραίτητα με την έλλειψη ικανότητας. Αντίθετα είναι συχνά αποτέλεσμα της υπερβολικής έμφασης στις προσδοκίες των άλλων, όπως των γονιών, των φίλων και της κοινωνίας.
Επομένως, η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό του και προς τους άλλους. Είναι σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις, στη δουλειά, στην υγεία.
Στο συγκεκριμένο άρθρο, παραθέτουμε συμβουλές που βοηθούν στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης, συνεπώς κ της ποιότητας ζωής τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
  • Η αυτοπεποίθηση και η βελτίωσή της ,έχει άμεση σχέση με την ενθάρρυνση και την αποδοχή. Απέφευγε ανθρώπους ή καταστάσεις που είναι τοξικά για εσένα και που καλλιεργούν αμφιβολίες για τον εαυτό σου, τις πράξεις σου και τις δυνατότητές σου
  • Εντόπισε ή ξαναθυμήσου πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και συνήθως είσαι καλός/ή σε αυτά. Κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον ένα ταλέντο σε κάτι με τρόπο μοναδικό. Ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια για να το ξαναθυμηθείς και να το καλλιεργήσεις.
  • Προσπάθησε σε συστηματική βάση να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. μια βόλτα στην φύση, ένας καφές ή ένα δείπνο με έναν καλό φίλο, ένα μασάζ, το να αγοράσεις ένα δώρο για τον εαυτό σου. Το να κάνεις συστηματικά κάτι καλό για εσένα συνήθως βοηθάει στο να είσαι σε συνεχή επαφή με τον εαυτό σου και στο να μπορείς να αναγνωρίζεις και να ικανοποιείς τις ανάγκες σου.
  • Υπάρχει αρκετή για όλους!. Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακούγεται κάποιες φορές οι άνθρωποι αποφεύγουν να πιστεύουν στον εαυτό τους επειδή άλλοι άνθρωποι γύρω τους δεν πιστεύουν κι εκείνοι στον εαυτό τους – έχουν δηλαδή προβλήματα αυτοπεποίθησης. Μην αφήνεις κάτι τέτοιο να σου στερεί την δική σου πίστη στις πραγματικές ικανότητές σου. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ή/και να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του εφόσον το θελήσει και το προσπαθήσει. Τις περισσότερες φορές είναι θέμα επιλογής, απόφασης και εξάσκησης.
  • Αποδεσμεύσου από το ‘τέλειο’. Το ‘τέλειο’ είναι εχθρός της αυτοπεποίθησης. Το να θέτεις υπερβολικά υψηλά κριτήρια ή στόχους σε εσένα ή και στους άλλους είναι συνήθως ένας καλός τρόπος να νιώσεις απογοήτευση. Κάτι τέτοιο συνήθως μειώνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας. Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι ‘κάνεις κάτι τέλεια’, συνήθως σημαίνει ότι επιλέγεις να κάνεις κάτι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει.
  • Τον εαυτό σου τον έχεις πάντα μαζί σου. Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι συμπεριφέρεσαι και στον εαυτό σου με αγάπη και αποδοχή. Τα επίπεδα αυτοπεποίθησης δεν είναι κάτι παγιωμένο αλλά μεταβάλλονται. Ωστόσο, μην αφήνεις τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής σου να εξαρτώνται και να καθορίζονται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό από τους άλλους ή από τις εξωτερικές συνθήκες γύρω σου.
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, εσύ επιλέγεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να βελτιώσεις τη δική σου αυτοπεποίθηση.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)