Διατροφικές συμβουλές για επιτυχημένες σχολικές εξετάσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



1.Ετοιμάζετε καθημερινά ένα θρεπτικό πρωινό
 Η κατανάλωσή του σχετίζεται με καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και συγκέντρωση. Επιστημονικές μελέτες άλλωστε υποστηρίζουν ότι οι μαθητές που δεν παραλείπουν το πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και γαλακτοκομικά είναι καλές επιλογές για το πρωινό των παιδιών. Μην πιέζετε ωστόσο τα παιδιά να τρώνε μεγάλες ποσότητες στο πρωινό τους, καθώς η υπερκατανάλωση τροφής επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση.

2. Συμπεριλάβετε τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιο των παιδιών

-Ψάρι:Τα ψάρια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθώντας παράλληλα στη βελτίωση της μνήμης.
-Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και καφεΐνη που ενισχύουν τη συγκέντρωση. Η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας σε ποσότητα 30γρ (2-3 ημέρες/εβδομάδα) μπορεί να προσφέρει οφέλη στα παιδιά χωρίς τον κίνδυνο της πρόσληψης πολλών θερμίδων.
- Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλής ποιότητας λιπαρά και βιταμίνη Ε που ασκεί αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς και προσφέρετε στα παιδιά ένα θρεπτικό snack σε ποσότητα περίπου μίας κλειστής χούφτας.
-Προϊόντα ολικής άλεσης:Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και παρέχουν στον οργανισμό υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη, το απαραίτητο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα. Η παρουσία των φυτικών ινών δεν αυξάνει απότομα αλλά σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
-Φρούτα και λαχανικά: Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως εξασφαλίζουν βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

3.Υιοθετήστε ένα σταθερό πλάνο διατροφής

Αυτό σημαίνει πως η προετοιμασία 5 γευμάτων μέσα στην ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, δείπνο) είναι απαραίτητη, έτσι ώστε τα παιδιά να μη μένουν νηστικά για πολλές ώρες και να έχουν ενέργεια για την πολύωρη μελέτη κατά την εξεταστική περίοδο.

4. Αποθαρρύνετε την κατανάλωση καφεΐνης

Πολλοί έφηβοι συνηθίζουν την κατανάλωση καφέ και κατά την περίοδο των εξετάσεων μπορούν να οδηγηθούν σε υπερκατανάλωση. Παρόλο που η καφεΐνη παρέχει ένα παροδικό αίσθημα τόνωσης, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και να διαταράξει τον ύπνο. Για τους εφήβους ως ασφαλής δόση καφεΐνης έχουν ορισθεί τα 100mg ημερησίως. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα θα πρέπει να προσλαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικά, συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα.

Προϊόν
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg)
Ελληνικός καφές (50mL)
40mg
Φραπέ (200mL)
140mg
Φραπέ ντεκαφεϊνέ (200mL)
2mg
Καφές φίλτρου (200mL)
100-180mg
Εσπρέσο (30mL)
30-40mg
Σοκολάτα υγείας (100g)
70mg
Σοκολάτα γάλακτος (100g)
25mg
Ρόφημα κακάο (200mL)
10mg
Μαύρο τσάι (240mL)
50mg
Πράσινο τσάι (240mL)
60mg
Αναψυκτικό τύπου cola (500mL)
35mg

5. Τέλος, αν αναρωτιέστε για τη λήψη κάποιου διατροφικού συμπληρώματος από τα παιδιά,

αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αν η διατροφή των παιδιών αποτελείται από ποικιλία τροφίμων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)