Ποιο είναι το παλαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Επειδή δεν υπήρχε άλλη ομάδα, οι παίκτες χωρίζονταν σε παντρεμένους και ανύπαντρους και έπαιζαν μεταξύ τους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Το 1855 τα μέλη ενός συλλόγου κρίκετ του Σέφιλντ διοργάνωσαν άτυπους ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς να έχουν ορίσει επίσημους κανονισμούς. Δυο χρόνια αργότερα, το 1857, οι Ναθάνιελ Κρέσγουικ και Γουίλιαμ Πρεστ ίδρυσαν τη Σέφιλντ, που έχει αναγνωριστεί από τη FIFA ως το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο.
Την ίδια χρονιά καθιερώθηκαν και οι κανόνες του παιχνιδιού που ονομάζονται «κανόνες του Σέφιλντ» και διαφέρουν πολύ από τους σημερινούς.
Επειδή δεν υπήρχε άλλη ομάδα, τα μέλη του συλλόγου διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους. Τα ντέρμπι της εποχής ήταν μεταξύ «ελεύθερων – παντρεμένων» ή «επαγγελματιών – υπολοίπων»!
Το 1860 ιδρύθηκε η Χόλαμ και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας μεταξύ τους που θεωρείται και το παλαιότερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Είναι γνωστό και ως «ντέρμπι του Σέφιλντ» ή «ντέρμπι των κανονισμών».

Έως το 1862 είχαν ιδρυθεί άλλοι 15 σύλλογοι στην περιφέρεια του Σέφιλντ και λειτουργούσαν με τους κανονισμούς της ομάδας. Το 1867 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σέφιλντ.



Η ομάδα το 1890

Ένα χρόνο αργότερα η Σέφιλντ έγινε μέλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα.
Τον Ιούλιο του 1885 δημιουργήθηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά η Σέφιλντ έμεινε εκτός. Και αυτό γιατί είχε μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις επαγγελματικές ομάδες, με συνέπεια να γνωρίσει βαριές ήττες από τις Άστον Βίλα, Νότιγχαμ Φόρεστ και Νοτς Κάουντι.
Η Σέφιλντ πρότεινε στην Ομοσπονδία να δημιουργηθεί μία διοργάνωση αποκλειστικά για ερασιτεχνικές ομάδες. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και το 1893 δημιουργήθηκε το FA Amateur Cup, το οποίο και κατέκτησε η Σέφιλντ το 1904.
Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια «The Club» και «The Ancients», δηλαδή «ο Σύλλογος» και «οι Αρχαίοι» και οι εμφανίσεις είναι κόκκινη-καφέ φανέλα και μαύρο παντελόνι.




Ο σύλλογος ουδεμία σχέση έχει με τις επαγγελματικές ομάδες Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Το μόνο που τις «ενώνει» είναι ότι προέρχονται από την ίδια πόλη και ως εκ τούτου, κατά καιρούς, έχουν αγωνιστεί στα ίδια γήπεδα.

Η Σέφιλντ έχει ως έδρα το γήπεδο Bright Finance, στο Ντρονφιλντ, χωρητικότητας 1.500 θεατών και αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της Northern Premier League.

Δείτε βίντεο με την ιστορία του σωματείου:


mixanitouxronou.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)