ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

17/5/17

O θυμός στα παιδιά: Ένας πρωτότυπος τρόπος να τον διαχειριστείς
Χρυσάνθη Κυριακοπούλου, από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα, diatrofi.gr
Όλα τα παιδιά μικρής ηλικίας δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Όταν αισθάνονται θυμό, μη μπορώντας να τον ελέγξουν, ξεσπούν σε φωνές, κλάματα και υστερίες. Οι περισσότεροι γονείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση αντιδρούν και αυτοί με ανταπόδοση φωνών αλλά και θυμού. Σε καμία όμως περίπτωση αυτή η τεχνική δεν βοηθά κανένα αλλά και δεν βελτιώνει την κατάσταση. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω μια αρκετά ωφέλιμη τεχνική όπου βοηθά το παιδί να καταλάβει πως νιώθει αλλά και να διαχειριστεί καλύτερα το θυμό του την επόμενη φορά.
Η τεχνική του << θυμωμένου μπαλονιού >> στηρίζεται στην αναλογία του αισθήματος του θυμού με τον αέρα που πιέζει ένα μπαλόνι. Έχει ως σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά το αίσθημα του θυμού, να τα καθοδηγήσει πώς να το διαχειριστούν και να τους αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να γίνονται επιθετικά πάνω στο θυμό τους υπογραμμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει τόσο στα ίδια όσο και στους γύρω τους.
Για να εφαρμόσετε την τεχνική καλό είναι να βρείτε μια ώρα και μέρα όπου εσείς και το παιδί σας θα έχετε αρκετό χρόνο. Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει κανένα νόημα αν εκτελεσθεί υπό πίεση χρόνου ή πάνω σε μια στιγμή θυμού ή υστερίας. Πείτε στο παιδί σας πως θέλετε να παίξετε ένα νέο παιχνίδι με μπαλόνια. Θα χρειαστείτε μπαλόνια, μαρκαδόρους και ένα άδειο κουτί ή κάδο.
 Ξεκινήστε φουσκώνοντας ένα μπαλόνι ή και περισσότερα. Ζωγραφίστε πάνω τους θυμωμένες φατσούλες με το μαρκαδόρο ώστε να κάνετε τη δραστηριότητα πιο διασκεδαστική προς το παιδί. Τοποθετήστε ένα άδειο κουτί και θέστε το ως στόχο. Ζητήστε από το παιδί να φουσκώσει το μπαλόνι τόσο ώστε όταν το αφήσει ελεύθερο αυτό να πετάξει και να προσγειωθεί στο άδειο κουτί – στόχο. Για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια του μπορείτε να του δώσετε μια επιβράβευση όπως μερικά αυτοκόλλητα.
Φυσήξτε μαζί τα μπαλόνια σας και αφήστε τα ελεύθερα στοχεύοντας να μπούνε στο άδειο κουτί. Μια διαδικασία αρκετά δύσκολη. Προσπαθήστε να κατανοήσει το παιδί πως το να μπει ένα μπαλόνι στο άδειο κουτί είναι πολύ δύσκολο. Κάντε δοκιμές φουσκώνοντας πότε λίγο πότε πολύ το μπαλόνι και παρακολουθήστε τη διαδρομή. Μετά από πολλές προσπάθειες συζητήστε με το παιδί όλα όσα παρατηρήσατε. Όταν αφήνουμε το μπαλόνι να ξεφουσκώσει, η πορεία του δεν είναι στο χέρι μας -όσο κι αν θέλουμε να προσγειωθεί στον στόχο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσει εκεί. Επισημάνετε ότι όσο πιο φουσκωμένο είναι το μπαλόνι, τόσο πιο «τρελή» γίνεται η διαδρομή του -φτάνει στο ταβάνι, συγκρούεται με τα άλλα μπαλόνια και, τελικά, μόνο από τύχη μπορεί να φτάσει τον στόχο.
Τελειώνοντας, εξηγήστε στο παιδί την αναλογία μπαλονιού/αέρα και συναισθημάτων/ επιπτώσεων. Κάντε την σύγκριση και επισημάνετε ότι, όταν αφήνουμε την πίεση ή τον θυμό που νιώθουμε εντελώς ελεύθερα, χάνουμε εντελώς και τον έλεγχο της κατάστασης και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. Όπως το μπαλόνι, όταν φύγει από τα χέρια μας θα ακολουθήσει μια αλλόκοτη πορεία που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, θα ξεφυσήσει ενοχλητικό αέρα στο πρόσωπό μας, θα «χτυπηθεί» με το μπαλόνι του διπλανού και δεν θα φτάσει στον στόχο του παρά μόνο από τύχη, έτσι και εμείς, όταν αφήνουμε τον εκνευρισμό ή το άγχος εντελώς ελεύθερα χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και γινόμαστε απρόβλεπτοι και ενοχλητικοί τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους άλλους.
Αντίθετα, αν προσπαθήσουμε να αφήσουμε τον αέρα να βγει λίγος-λίγος, ελέγχοντας την πίεση με το χέρι μας και αφήνοντάς το να φύγει από τα χέρια μας όταν πια θα είναι σχεδόν ξεφούσκωτο, έχουμε σοβαρότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αντίστοιχα, λοιπόν, όταν προσπαθούμε να ηρεμήσουμε, να μετρήσουμε από μέσα μας έως το 10 και να καλμάρουμε τα νεύρα μας, θα είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί, πιο φιλικοί και χαμογελαστοί και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger