6 λάθη που κάνουν οι γονείς την περίοδο των εξετάσεων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ο Ιούνιος είναι ένας δύσκολος μήνας για τα παιδιά, ειδικά των γυμνασίων και των Λυκείων καθώς είναι η περίοδος των επαναληπτικών διαγωνισμάτων που κρίνουν είτε τον τελικό βαθμό των μαθητών είτε τον προβιβασμό τους στην επόμενη τάξη είτε φυσικά την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια.
Τα παιδιά σας έχουν ήδη αρκετό άγχος και αρκετό βάρος από τα μαθήματα και τον όγκο δουλειάς. Από την άλλη, είναι λογικό και εσείς ως γονείς να αγχώνεστε για το παιδί σας.
Επίσης κανείς δε γεννήθηκε γονέας και κανείς δεν είναι αλάνθαστος!
Μην ξεχνάτε όμως ότι δε δίνετε εσείς εξετάσεις αλλά εκείνα, οπότε πρέπει να έχετε στο νου σας ότι μπορεί η στάση σας απέναντί τους να τα πιέζει και να τα αγχώνει ακόμα περισσότερο αντί να τους ανακουφίζει και να τα βοηθά.
Δείτε τα 6 λάθη που μπορεί κι εσείς να κάνετε και προσπαθήστε να τα αποφύγετε για το καλό του παιδιού σας: 

  1. Μην τους μεταδίδετε το δικό σας άγχος. Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τη διαδικασία των εξετάσεων. Οι εξετάσεις αφορούν το παιδί όχι εσάς.  Αποφύγετε εκφράσεις, όπως "δίνουμε εξετάσεις", που δημιουργούν πρόσθετο άγχος.
  2. Είναι σημαντικό να μην ταυτίζεται η επιτυχία ή αποτυχία του παιδιού στις εξετάσεις με την προσωπικότητα και την προσωπική του αξία.
  3. Μην ταυτίζετε την αποτυχία με την καταστροφή της μελλοντικής πορείας των εφήβων. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και για να μπορέσει ο έφηβος να τη διαχειριστεί, χρειάζεται πρώτα να την αποδεχτείτε εσείς οι ίδιοι.
  4. Αναγνωρίστε τα θετικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητές τους και αποφύγετε τις συγκρίσεις (π.χ. με τα αδέρφια ή με τον εαυτό σας), καθώς και απειλές (π.χ. “αν δεν περάσεις, δε θα πας διακοπές”).
  5. Εστιάστε στο “εδώ και τώρα” και αποφύγετε σχόλια για το τι δεν έκανε ο έφηβος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ή για το τι θα έπρεπε να έχει κάνει. Εμπιστευτείτε τους εφήβους, τις ικανότητές τους και την προσπάθεια που καταβάλλουν.
  6. Αποφύγετε να προβάλλετε στον έφηβο δικές σας επιθυμίες και όνειρα και βοηθήστε τον να βρει τα δικά του και τις δικές του προσδοκίες (πώς προβάλλει τον εαυτό του στο μέλλον).


Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)