Κάν' το όπως η Μοντεσσόρι! Φτιάξε έναν πύργο εκμάθησης!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ο πύργος εκμάθησης θα σας λύσει τα χέρια. Θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το παιδί να περάσετε ατελείωτες ώρες δημιουργικές στην κουζίνα, ώρες με παιχνίδι και χαρά!

Πόσες φορές δεν έχετε παραπονεθεί ότι με το μωρό στο σπίτι δεν προλαβαίνετε να κάνετε τίποτα; Σας έχω λύση και μάλιστα σούπερ λύση. Φτιάξτε έναν πύργο εκμάθησης ή αλλιώς έναν βοηθό κουζίνας.

Αρχικά πάρτε ένα σκαμπό, κατά προτίμηση ξύλινο, πολλοί αγοράζουν το κλασσικό σκαμπό από τα Ikea. Έπειτα είτε με τη βοήθεια ξυλουργού, είτε κάποιου που πιάνουν τα χέρια του φτιάξτε γύρω γύρω καγκελάκια.

Κάπως έτσι...


Το χρησιμοποιείτε στην κουζίνα και όχι μόνο, όπου δηλαδή θέλετε να βοηθήσετε το παιδί να φτάσει κάπου με ασφάλεια.

Μ' αυτόν τον νέο σας βοηθό το μωρό θα μπορέσει να είναι ανεξάρτητο, ελεύθερο αλλά και με όρια. Το τρίπτυχο δηλαδή που αποτελεί την ουσία του Μοντεσσοριανού συστήματος εκπαίδευσης.


Αναλόγως την ηλικία του μωρού θα μπορέσει να πλύνει φρούτα και λαχανικά, να ανακατέψει, να ζυμώσει, να φτιάξετε μαζί κουλουράκια. Έτσι όλες οι αισθήσεις του θα λειτουργήσουν στο έπακρο και η μάθηση θα έρθει πολύ πιο γρήγορα απ΄ότι περιμένετε. Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με χρώματα, με σχήματα, με ποσότητες. Μπορείτε να παίξετε με το φαγητό σας και να λερωθείτε άφοβα, είναι μέρος του παιχνιδιού.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο παιδί,  δώσε μου ένα κόκκινο μήλο, πόσα πράσινα μήλα έχουν μείνει μέσα στη φρουτιέρα μας. Χρειαζόμαστε 1 κούπα αλεύρι και 2 αβγά για τα κουλουράκια μας. Αυτά τα πορτοκάλια είναι πολύ γλυκά, έλα να στύψουμε μαζί μια δροσερή πορτοκαλάδα. Πριν καλά καλά το καταλάβετε το δεξί σας χέρι θα είναι το παιδί σας!
Μη φοβηθείτε ότι θα λερωθείτε γιατί θα γίνει σίγουρα αυτό, η κουζίνα σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Τα οφέλη όμως που θα αποκομίσετε από αυτή την διαδικασία είναι πολλά περισσότερα από ένα καθαρό πάτωμα και πάγκο.
Φτιάξτε έναν πύργο εκμάθησης, παίξτε με την ψυχή σας αλλά πάντα δίπλα στο μωρόπροσέχουμε μαχαίρια και άλλα τέτοιου τύπου εργαλεία και επίσης δεν αφήνουμε το μωρό πάνω στον πύργο εκμάθησης χωρίς επίβλεψηΗ φυσική μας παρουσία επιβάλλεται!

Είμαι σίγουρη ότι ο πύργος εκμάθησης θα γίνει ο καλύτερος βοηθός σας και θα ανακαλύψετε ότι το παιδί σας εκτός από ένα πανέμορφο γλυκό μωρό είναι και ένας ή μια μικρός-μικρή σεφ.


Καλά παιχνιδομαγειρέματα!

*στο εμπόριο κυκλοφορούν ήδη πύργοι εκμάθησης για να τους αγοράσετε έτοιμους με τα καγκελάκια τους, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι πανάκριβοι. Ξεκινάνε από 200 ευρώ ενώ ένα σκαμπό από 16,99. Αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, αγοράστε ένα ξύλινο σκαμπό και απευθυνθείτε πρώτα στον ξυλουργό της γειτονιάς σας.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)