Καρκίνος του δέρματος: Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Καρκίνος του δέρματος: Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να σας ανησυχήσουν


Κι αν αυτό δεν σας προβληματίζει αρκετά, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Καρκίνου του Δέρματος, ένας άνθρωπος πεθαίνει από μελάνωμα κάθε 57 λεπτά. Αν, μάλιστα, έχετε υποστεί έγκαυμα από τον ήλιο περισσότερες από 5 φορές στη ζωή σας, οι πιθανότητες μελανώματος για εσάς διπλασιάζονται.

Τι πρέπει να κάνετε για να προφυλαχθείτε από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος το γνωρίζετε καλά: Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για περισσότερο από 10 λεπτά ημερησίως και, ακόμα και για αυτόν τον λίγο χρόνο, εφαρμογή αντηλιακού σε όλο το πρόσωπο και το σώμα, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 SPF, και τακτική αυτοεξέταση κάθε εκατοστού του δέρματός σας, για να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές σε ελιές ή νέες μελανές κηλίδες (δώστε έμφαση στα πόδια, τις πατούσες, τα νύχια, καθώς και τα γεννητικά όργανα). Ακόμα πιο ασφαλές, βέβαια, είναι -ειδικά αν έχετε έτσι κι αλλιώς πολλές ελιές- να προγραμματίζετε έναν ετήσιο έλεγχο σε δερματολόγο που θα ελέγξει με ασφάλεια το δέρμα σας.

Μέχρι τότε, δείτε τι πρέπει να σας θορυβήσει, αν δείτε αυτές τις αλλαγές στις ελιές που έχετε στο δέρμα σας:

Ασυμμετρία



Μια φυσιολογική, ακίνδυνη ελιά, θα πρέπει να είναι αρκετά συμμετρική, όπως η ελιά στα αριστερά της παραπάνω εικόνας. Οι βλάβες από μελάνωμα -μια κακοήθης ελιά δηλαδή- έχουν κατά κανόνα ασαφές σχήμα. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει άμεσα να σπεύσετε στον δερματολόγο.

Όρια



Η μη καρκινικές ελιές, έχουν ομαλά, ομοιόμορφα όρια. Το περίγραμμά τους είναι συνήθως ξεκάθαρα ορισμένο και έχουν εμφανές σχήμα. Η μελαγχρωματική βλάβη, όμως, έχει ασαφή, ανομοιογενή όρια με εγκοπές. Δεν έχει σαφές σχήμα. Οι ελιές αυτές μπορεί να είναι καρκινικές και πρέπει να ελέγχονται.

Χρώμα



Μια ακίνδυνη ελιά έχει συνήθως μια μόνο απόχρωση του καφέ. Το χρώμα της, δηλαδή, είναι ομοιόμορφο και συγκεκριμένο. Η μελαγχρωματική βλάβη, αναγνωρίζεται συνήθως από την παρουσία πολλών χρωμάτων και αποχρώσεων. Έτσι, η μη ομαλή κατανομή του χρώματος, μπορεί να είναι σημάδι καρκινικής ελιάς.

Διάμετρος



Οι αθώες ελιές συνήθως δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από τη γόμα στο πίσω μέρος ενός μολυβιού –δηλαδή, διάμετρο περίπου 6 mm. Αν στο δέρμα σας έχετε μια ελιά μεγαλύτερη από αυτή, η αν είχατε μια ελιά που μεγάλωσε, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μελαγχρωματική βλάβη και απαιτεί έλεγχο από γιατρό.

Εξέλιξη



Λέγοντας εξέλιξη εννοούμε οποιαδήποτε αλλαγή έχει υποστεί μια ελιά, ως προς το σχήμα, το χρώμα ή το μέγεθός της και αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Οι ειδικοί λένε, ότι το να γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι τι αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα και στις ελιές σας, μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Πηγή: littlethings.com, mama365.gr
Περισσότερα θέματα για την υγεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)