Τα καλύτερα στη Σκόπελο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Δημοφιλής, αλλά όχι μαζικά τουριστική, η καταπράσινη Σκόπελος διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και τη φυσική ομορφιά για να σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Από το κατάστρωμα του καραβιού ακόμη θα είστε σε θέση να αντικρίσετε τα λευκά γραφικά σπιτάκια της Χώρας που αναπτύσσονται αμφιθεατρικά στο λόφο πάνω από το λιμάνι. Εξερευνήστε τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της και θαυμάστε τα αρχοντικά της. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες της που φυτρώνουν διάσπαρτες εδώ κι εκεί και σταθείτε να πάρετε μια ανάσα στις μικρές πλατείες της. Το νησί προσφέρει ζωντανό nightlife με μεγάλη γκάμα επιλογών. Ταβέρνες, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία και μικρά μπαράκια απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από μουριές. Μια κεντρική οδική αρτηρία διατρέχει το νησί από τα νότια έως τα βορειοδυτικά, σε μία καταπράσινη διαδρομή που ανοίγεται μέσα από πυκνά πευκοδάση. Νότια της πρωτεύουσας ο δρόμος καταλήγει στην παραλία του Στάφυλου και στο γραφικό θέρετρο του Αγνώντα. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, θα φτάσετε βόρεια στη γοητευτική κωμόπολη της Γλώσσας, σε ένα ορεινό τοπίο με πολλά παραδοσιακά στοιχεία και θέα στη Σκιάθο. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το επίνειό της, το Λουτράκι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, το οποίο χρησιμοποιείται για τα πλοία που έρχονται από τα γειτονικά νησιά.

Τι να δείτε

ΣεντούκιαΠρόκειται για αρχαίους λαξευτούς τάφους στην κορυφή του βουνού της Καρυάς, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί περπάτημα τουλάχιστον 20-30 λεπτών. Η θέα, όμως, είναι μαγική και σας αποζημιώνει, αφού από εκεί μπορείτε να δείτε την Αλόννησο, την Εύβοια, τη Σκιάθο και το Πήλιο.
Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας 
Από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά μνημεία της Σκοπέλου. Χτισμένη στη δυσπρόσιτη πλευρά ενός φαραγγιού, μοιάζει με φρούριο. Από τα κτίσματα διασώζονται πλέον μόνο το καθολικό και ο φρουριακός περίβολος. Εδώ αποσύρθηκε κι έζησε, μέχρι το θάνατό του, ο σημαντικός Σκοπελίτης λόγιος συγγραφέας και μοναχός Καισάριος Δαπόντες. Η μονή έχει εξαιρετική θέα προς την πόλη. 
Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου 
Πρόκειται για το σπίτι του δημογέροντα Γιαννιού Νικολαΐδη, το οποίο χτίστηκε το 1795 και δωρήθηκε στο δήμο από τους απογόνους του. Βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας και σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε συλλογές κεντημάτων, χειροτεχνημάτων, τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και είδη ξυλογλυπτικής, σφυρηλατημένα σύμφωνα με το ύφος και την παράδοση των Σκοπελιτών. Λειτουργεί από το 1992.
Επισκοπή Σκοπέλου 
Δύο χιλιόμετρα νότια της πόλης της Σκοπέλου βρίσκεται ό,τι απέμεινε από την έδρα του επισκόπου του νησιού, που στεγαζόταν εκεί μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Το συγκρότημα της επισκοπής είναι βασισμένο στην ενετική αρχιτεκτονική. Στο κέντρο του υπάρχει ένας μικρός ναός του 16ου-17ου αιώνα, που περικλείεται από έναν επιβλητικό λιθόκτιστο περίβολο. Ο τοίχος αυτός αποτελεί κομμάτι παλαιού κτιρίου μεγάλων διαστάσεων, που ξεκίνησε να χτίζεται την περίοδο της ενετικής κατοχής, αλλά παρέμεινε ημιτελής. 
Άγιος Ιωάννης στο ΚαστρίΧτισμένο σε βράχο που υψώνεται 100 μ. πάνω από τη θάλασσα, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Για να ανεβείτε στην κορυφή του και να απολαύσετε τη μαγευτική του θέα, πρέπει να σκαρφαλώσετε τα 105 λαξευμένα σκαλοπάτια του. Έγινε παγκοσμίως γνωστό από το μιούζικαλ «Mamma Μia».

Εκδρομές

Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων 
Είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στη Μεσόγειο. Εκτείνεται βόρεια της Αλοννήσου, σε μία θαλάσσια έκταση 2.200 χλμ., και φιλοξενεί τη μεσογειακή φώκια Monahus monachus, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Αρκετά καΐκια εκτελούν μονοήμερες εκδρομές στις επισκέψιμες περιοχές του πάρκου.
Σκιάθος 
Το πέρασμα στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Επιλέξτε δελφίνι ή καταμαράν, σε ένα από τα πολλά δρομολόγια που πραγματοποιούνται καθημερινά, για να γνωρίσετε από κοντά τη γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Αλόννησος 
Αν σας αρέσει η Σκόπελος, τότε θα ερωτευτείτε τη μικρή της... γειτόνισσα. Οι ωραίες παραλίες και η γραφική Χώρα της θα σας ενθουσιάσουν.

Παραλίες

Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι καταπράσινες, πευκόφυτες, με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και μικρά γραφικά ταβερνάκια που προσφέρουν ψάρι στα κάρβουνα. Εάν, ωστόσο, αναζητάτε ερημικές, παρθένες ακρογιαλιές, εξασφαλίστε θαλάσσιο μέσο κι εξερευνήστε τη βόρεια πλευρά του νησιού μεταξύ Πάνορμου και Έλιου.
Μηλιά 
Θεωρείται από πολλούς η ομορφότερη παραλία της Σκοπέλου και μία από τις καλύτερες σε όλο το Αιγαίο. Τα καταγάλανα νερά και ο εκπληκτικός βυθός της δικαιώνουν τον τίτλο της, ενώ το beach bar της τραβάει σαν μαγνήτης το νεαρόκοσμο. Διαθέτει ναυαγοσώστη και δύο μεγάλα πάρκινγκ όπου σταθμεύετε ελεύθερα.
Βελανιό
Είναι γνωστή ως «παραλία των γυμνιστών». Στην αμμουδιά της δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία τουριστική υποδομή, με αποτέλεσμα να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική της ομορφιά.
Γλυστέρι 
Σας περιμένει στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στο Κάστρο. Γραφικό και όμορφο, το Γλυστέρι ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και το σπίτι ( Villa Donna ) όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα του «Mamma Mia!».
Σάρρες 
Βρίσκεται μόλις μια ανάσα από τη Χώρα της Σκοπέλου και είναι προσβάσιμη μόνο με φουσκωτό. Η σπηλιά που χωρίζει τη μία πλευρά της παραλίας από την άλλη δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)