Τα καλύτερα στην Ικαρία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ο Ίκαρος έδωσε το όνομά του σε αυτό το πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, στα δυτικά της Σάμου. Ό,τι προσφέρει η Ικαρία το διακρίνει το «μέτρο», μένοντας μακριά από το fake. Οι κάτοικοί της θα σας πουν «χαλαρά» και θα το εννοούν, καθώς οι ρυθμοί εδώ είναι αργοί και η πιο έξυπνη κίνηση είναι να προσαρμοστείτε σε αυτούς. Στα 255 τ.χλμ. της έκτασής της ξεδιπλώνει ιδιαίτερα φυσικά τοπία που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000 και θα εκτιμήσετε όσοι αναζητάτε χαμηλών τόνων φυσιολατρικές και περιηγητικές διακοπές. Τολμήστε να «συστηθείτε» με την πλούσια βλάστηση, τα πευκοδάση, τα φαράγγια, τα ποτάμια και τους χείμαρρους ακολουθώντας τις διάφορες πεζοπορικές διαδρομές. Πάρτε τον εξοπλισμό σας για κάθε είδους watersport και τη μάσκα σας για βουτιές στα βαθιά κρυστάλλινα νερά του Ικάριου Πελάγους κι επιδοθείτε σε ατελείωτο searching δαντελωτών ακτών με άμμο ή βότσαλο. Ο ήσυχος Άγιος Κήρυκος, πρωτεύουσα του νησιού, και ο πιο funky Εύδηλος στον Βορρά ( αμφότεροι και λιμάνια της Ικαρίας ) θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση και θα αποτελέσουν ορμητήριο για εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Περπατήστε στα σοκάκια των γραφικών οικισμών, θαυμάστε τις αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες των κτιρίων με τις κεραμοσκεπές αλλά και τα πέτρινα αρχοντικά με την αριστοκρατική φινέτσα αλλά κι ευεργετηθείτε από τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών που θα ανακαλύψετε σε πολλά σημεία του νησιού. Ειδική μνεία αξίζουν τα φημισμένα πανηγύρια, τα οποία διδάσκουν στους ταξιδιώτες τι πάει να πει «ικαριώτικος» και γλέντι made in Greece! Πουθενά στην Ελλάδα δεν θα συναντήσετε τόσο πολλά: είναι περίπου πενήντα, σχεδόν όσα και τα χωριά του νησιού. Αν θέλετε να δείτε τι σημαίνει «Ικαρία», πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε σε ένα πανηγύρι και να γίνετε ένα με το πλήθος που χορεύει, να πιείτε άφθονο κρασί και να το συνοδεύσετε με βραστό ή ψητό κρέας. Το εναρκτήριο πανηγύρι είναι «τ’ άι Σι’έρου» ( Άγιος Ισίδωρος ) στο Πέζι στις 14 Μαΐου και το τελευταίο της Αγίας Σοφίας στο Μονοκάμπι στις 17 Σεπτεμβρίου – τα καλύτερα, ωστόσο, γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο και διαρκούν από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της επόμενης.

Τι να δείτε

Ταυροπόλιον 
Από αυτήν την αρχαία πόλη-οικισμός των Ναϊάδων, στα δυτικά του Αρμενιστή, σώζονται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του ιερού, τα οποία συνιστούσαν τμήματα του τότε λιμανιού. 
Οινόη 
Στην περιοχή του Κάμπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, την οποία θα ακούσετε να αποκαλούν και Διονυσιάδα. Σήμερα μόνο τα απομεινάρια του τείχους και το ερειπωμένο οίκημα της Βυζαντινής περιόδου έχουν μείνει για να θυμίζουν κάτι από την περασμένη αίγλη της. 
Δράκανο 
Αν είστε λάτρεις των Αλεξανδρινών χρόνων, πάρτε το δρόμο προς τα ανατολικά του νησιού. Στην περιοχή Φανάρι έστεκε κάποτε η αποκαλούμενη πατρίδα του Διονύσου. Εδώ σώζονται ερείπια του αρχαίου κάστρου και πάνω σε ένα ύψωμα βρίσκεται ο πύργος, που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. 
Κάστρο του Κοσκινά 
Λίγο έξω από το χωριό Κοσοίκια, στα βόρεια του νησιού, θαυμάστε αυτό το βυζαντινό φρούριο – εντός του είναι χτισμένη και η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Δοργανά. 
Γλάδερο, Δράκανο, Αγία Ειρήνη 
Αναζητήστε επίσης το χωριό Γλάρεδο, όπου έχει εντοπιστεί οικισμός της νεολιθικής εποχής, τα μεγαλιθικά μνημεία βόρεια του Δράκανου και τα ερείπια του ρωμαϊκού ωδείου στη βόρεια πλευρά του λόφου της Αγίας Ειρήνης. 
Μουσεία 
Επισκεφθείτε το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου και το Μουσείο Κάμπου, όπου θα δείτε αγγεία, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, αμφορείς, πήλινα ειδώλια, ανάγλυφα επιτύμβια, νομίσματα και άλλα πολλά εκθέματα. Τις τοπικές παραδόσεις και τα ήθη κι έθιμα θα γνωρίσετε στα λαογραφικά μουσεία Αγίου Πολυκάρπου και Βρακάδων.

Εκδρομές

Οι Φούρνοι, τα τρία νησάκια ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, είναι must για ημερήσια εκδρομή. Το καραβάκι από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου θα σας μεταφέρει σε χρόνο dt στους Φούρνους, όπου θα βρείτε φιλόξενους ανθρώπους και απόλυτη ηρεμία. Μπορείτε ακόμη και να μείνετε εκεί, καθώς υπάρχουν αρκετά καταλύματα και οι λιγοστές ταβέρνες έχουν στο μενού τους φρεσκότατα θαλασσινά, ενώ και οι παραλίες είναι πανέμορφες – αλλού είναι απόκρημνες και αλλού σχηματίζουν μικρούς όρμους, με γνωστότερες το Μπαλί, το Καμάρι, το Καμπί και τον Αϊ-Γιάννη. Άλλη μία εναλλακτική για εκδρομή είναι και το νησί της Θύμαινας με ένα γνήσιο ψαροχώρι και την όμορφη ακτή της Κεραμειδούς.

Παραλίες

Αν και θα χρειαστεί να περπατήσετε για να φτάσετε μέχρις εκεί ( το μονοπάτι είναι αμέσως μετά τον Φάρο ), το Δράκανο αξίζει τον κόπο, αλλά πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, μια και η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως το Ιερό είναι η πιο ωραία παραλία: σε αυτόν τον απάνεμο κολπίσκο με τα γαλαζοπράσινα νερά θα καταφύγετε τις ημέρες που οι αέρηδες είναι δυνατοί και τα κύματα απειλητικά. Στα νότια του νησιού, το Ανεφαντί είναι ιδανικό για εσάς που αγαπάτε το ψάρεμα, αφού οι σπηλιές και τα βράχια στο βυθό είναι ό,τι πρέπει για ψαροντούφεκο. Στον Αρμενιστή πάλι ( συνορεύει με τις παραλίες Μεσακτή και Λιβάδι ) θα βρείτε την πολυπόθητη ηρεμία που αναζητάτε. Στο Γιαλισκάρι, δίπλα στη Μεσακτή, βρίσκεται το Λιβάδι, μία από τις πιο πολυσύχναστες ακτές του νησιού. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο θα ταλαιπωρηθείτε να βρείτε χώρο για να ακουμπήσετε έστω και την τσάντα σας. Οι λάτρεις του surfing θα λατρέψετε τη Μεσακτή, καθώς οι άνεμοι είναι ιδανικοί και η πρόσβαση εύκολη, οπότε δεν θα χρειαστεί να κουβαλάτε τον εξοπλισμό σας στην πλάτη. Ιδιαίτερη παραλία είναι και αυτή στον Να, η οποία απλώνεται στις εκβολές ενός ποταμού. Κατεβείτε τα σκαλάκια για να την προσεγγίσετε και βουτήξτε στα σμαραγδένια νερά. Εδώ θα δείτε και το ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος – ρωτήστε επίσης για το μονοπάτι που οδηγεί στη λίμνη και τολμήστε μια βουτιά στα νερά κάτω από τον καταρράκτη του Χάλαρη. Με πανέμορφα τιρκουάζ νερά που παραπέμπουν σε εικόνες καρτ ποστάλ, για να φτάσετε στις Σεϋχέλλες θα πρέπει να περπατήσετε και λίγο στο τέλος, αλλά θα σας αποζημιώσει αυτό που θα δείτε μόλις φτάσετε. Τέλος, το Φανάρι ( Φάρος ) είναι η πιο μεγάλη παραλία του νησιού και τα αλμυρίκια κατά μήκος της χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους. Αυτό είναι το ιδανικό μέρος για εσάς που αγαπάτε τις καταδύσεις και την εξερεύνηση του βυθού.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)