Τα καλύτερα στην Ίο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Γνωστή για δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο ως το νησί της διασκέδασης, με το φανατικό νεανικό κοινό, η Ίος καταφέρνει σήμερα να συνδυάσει την έντονη ζωή στις παραλίες την ημέρα και το nightlife για τα party animals, αλλά και τις ήρεμες διακοπές σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον για οικογένειες και για εκείνους που αναζητούν ένα αυθεντικό καταφύγιο στις Κυκλάδες. Κέντρο του νησιού ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, με τα κλασικά κυκλαδίτικα σπίτια και τα δαιδαλώδη μικρά σοκάκια που είναι γεμάτα μπαρ, καφετέριες, ταβερνάκια και εστιατόρια με ελληνική και ξένη κουζίνα, και καταστήματα με κοσμήματα και σουβενίρ. Ιδιαίτερα γραφικά είναι τα στεγασμένα στενάκια, τα λεγόμενα στιγάδια. Την ημέρα η Χώρα είναι ιδανική για βόλτες και ψώνια, ενώ το βράδυ πολλοί την επισκέπτονται για φαγητό ή για διασκέδαση στα πολυάριθμα μπαρ. Το λιμάνι του νησιού με τον μικρό οικισμό του διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Οι όμορφες πεντακάθαρες παραλίες της Ίου είναι άλλο ένα μεγάλο ατού του νησιού. Από τον κοσμοπολίτικο Μυλοπότα ( στην περιοχή υπάρχουν τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και το διάσημο κάμπινγκ και τα happenings ), το εξωτικό Μαγγανάρι και τη μεγάλη αμμουδιά στην Αγία Θεοδότη μέχρι το Πικρί Νερό με τους ειδυλλιακούς κολπίσκους και πολλές ακόμη, οργανωμένες ή ερημικές. Ιδιαίτερα πλούσιος είναι ο βυθός της Ίου, προσελκύοντας πολλούς φανατικούς της κατάδυσης. Η Ίος είναι ιδανικό νησί για περπάτημα, λόγω της ποικιλομορφίας του εδάφους της, των πολλών άγριων τοπίων και των παλιών μονοπατιών που δημιούργησαν οι βοσκοί και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Τι να δείτε

Πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου 
Ο οικισμός Σκάρκου, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον ομώνυμο λόφο στα βορειοδυτικά του νησιού, χρονολογείται στο 2.800 π.Χ. Έχει βραβευτεί για την υποδειγματική αναστύλωσή του, που ανέδειξε διώροφα σπίτια, πλατείες και φαρδείς δρόμους. 
Παλαιόκαστρο 
Το βυζαντινό κάστρο υπήρξε παρατηρητήριο των Βυζαντινών για τα θαλάσσια περάσματα από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και το αυτοκίνητο φτάνει στα περίπου 300 μέτρα από την πύλη του. Σώζονται τα τείχη, κάποιες εγκαταστάσεις, αλλά και η εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας. Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, χαρίζει άπλετη θέα στη θάλασσα και τα γύρω νησιά.
Τάφος του Ομήρου 
Στον Βορρά του νησιού, στη θέση Πλακωτό, η παράδοση θέλει να βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου. Τα ευρήματα που λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν το 1175 αλλά και τα γραπτά του Ηροδότου και του Παυσανία, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον τάφο του ποιητή. Η πρόσβαση είναι άνετη με αυτοκίνητο.
ΕκκλησίεςΌπως σε όλες τις Κυκλάδες έτσι και στην Ίο οι εκκλησίες είναι αμέτρητες και οι ντόπιοι λένε ότι ξεπερνούν τις 350 σε αριθμό. Αξίζει να επισκεφθείτε την Παναγία την Γκρεμιώτισσα στη Χώρα, τον Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα, την Αγία Ειρήνη στο λιμάνι, τον Αϊ-Γιώργη στον Γιαλό και τον Άγιο Ιωάννη στον Κάλαμο. 
ΑνεμόμυλοιΟι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι στολίζουν τη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας. Από τους δεκατρείς συνολικά, κάποιοι έχουν αναστυλωθεί και είναι επισκέψιμοι. 
Αρχαιολογικό Μουσείο ΊουΤα βασικά ευρήματα που φιλοξενεί το μουσείο προέρχονται από τις ανασκαφές στον οικισμό του Σκάρκου, πολλά από τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη εκθέματα από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.

Παραλίες

Το νησί διαθέτει περισσότερες από 30 παραλίες, όλων των ειδών, οργανωμένες, ερημικές, με άμμο ή βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, ενώ πολλές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Η πιο διάσημη και πολυσύχναστη παραλία είναι αυτή του Μυλοπότα, με μεγάλη πλατιά αμμουδιά περίπου δύο χιλιομέτρων, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και beach bars. Η παραλία Κουμπάρα ( κοντά στην παραλία του Γιαλού, με αμμουδιά και το φυσικό λιμάνι της Ίου στη δεξιά της άκρη ), ο Γιαλός ( κοντά στο λιμάνι, με λευκή άμμο ιδανική για οικογένειες ), η Αγία Θεοδότη ( οργανωμένη και με απέραντη αμμουδιά ), η Βαλμά ( αμμουδιά ανάμεσα σε τεράστιους βράχους ), το Κολιτσάνι ( μικρή παραλία γυμνιστών ), το Σαπουνόχρωμα ( μεγάλη αμμουδιά με έναν τεράστιο φοίνικα στη μέση ), το Κλίμα ( απέναντι από το ερημικό Πρασονήσι, με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα ), Πικρί Νερό ( αποτελείται από τρεις μικρούς κολπίσκους, ενώ καραβάκια από το Γιαλό πραγματοποιούν δρομολόγια το καλοκαίρι ), Μαγγανάρι ( από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, οργανωμένη, με μια κεντρική αμμουδερή παραλία και μικρούς κόλπους, ταβέρνες και beach bar ), Ψάθη ( αμμουδιά με λίγα βότσαλα ), Κάλαμος ( πλατιά αμμουδιά ) κ.ά.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Τα νιώτικα τυριά είναι το πιο διάσημο τοπικό προϊόν. Παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο στο δημοτικό τυροκομείο, κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα. Το σκοτύρι ( πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι ), το ξινό ( κρεμώδες άσπρο τυρί ), το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και η μυζήθρα είναι οι βασικοί τύποι τυριών που θα βρείτε εδώ. Αγοράστε εξαιρετική φάβα, κάπαρη και ρίγανη, τις δύο τελευταίες μπορείτε να τις αναζητήσετε και στις πλαγιές του νησιού. Η νιώτικη κουζίνα έχει πολλές νοστιμιές. Δοκιμάστε τσιμέτια ( άνθη κολοκυθιάς γεμιστά με ρύζι ), αλλά και συνταγές με καλό ντόπιο κρέας και τοπικά ζυμαρικά, μάτσι ( χειροποίητες χυλοπίτες ) και μερμιτζέλι ( χειροποίητο κριθαράκι ).

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)