Τα καλύτερα στην Κέρκυρα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Με αύρα βενετσιάνικη, φυσιολατρικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τουριστική υποδομή, μια ιστορική πόλη-κόσμημα αλλά και δεκάδες παραδοσιακά χωριά και το γνωστό τοπίο του Ιονίου, υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά σε φόντο πράσινο, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού και του διεθνούς τουρισμού και προσελκύει μεγάλη γκάμα ταξιδιωτών. Η Παλιά Πόλη με το παλιό και το νέο φρούριο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος: κτίρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, η Πλατεία Σπιανάδα με το Λιστόν, η μεγάλη τοξωτή στοά, οι ατελείωτες βόλτες στα καντούνια και στη συνοικία Καμπιέλο, στο Μον Ρεπό και το Αχίλλειο… Με ενδιαφέροντα μουσεία κι εκκλησίες καθώς και ξεχωριστή πολιτισμική παράδοση, με τις φιλαρμονικές της να μεσουρανούν. Και όταν πέσει το σκοτάδι, ο παλμός της διασκέδασης χτυπάει στα μπαράκια της Εθνικής Αντιστάσεως ( ή Ευθείας ) αλλά και στη γειτονιά στο νέο φρούριο. Βόρεια δεσπόζει το βουνό του Παντοκράτορα, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν τα χωριά της ενδοχώρας, τόσο ζωντανά όσο και εγκαταλειμμένα και γραφικά ψαροχώρια που έχουν εξελιχτεί σε τουριστικά θέρετρα, αλλά και λιμνοθάλασσες-σημαντικά οικοσυστήματα. Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές καλύπτουν κάθε γούστο ( ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ): από ιστορικά ξενοδοχεία και ρομαντικά boutique hotels στην πόλη, απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυτόνομες μεζονέτες ή πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στο κύμα μέχρι πριβέ διαμονή σε ιδιωτικό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια αλλά και παραδοσιακές κατοικίες σε αγροκτήματα.

Τι να δείτε

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας 
Στην πόλη, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη και στις αρχαιότητες της Ασίας. Το κτίριο όπου στεγάζεται, το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στα βόρεια της Πλατείας Σπιανάδας, είναι αξιοθέατο από μόνο του. 
Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων 
Στην ανατολική πτέρυγα του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Μέσα από τις συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής, οι επισκέπτες παρακολουθούν την εξέλιξη των τεχνών στην Κέρκυρα ( 16ος-20ός αιώνας ), ενώ εδώ γίνονται και περιοδικές εκθέσεις γλυπτικής, καλλιτεχνικής φωτογραφίας και κατασκευών σύγχρονων καλλιτεχνών. 
Μουσείο Αντιβουνιώτισσας 
Στεγάζεται σε ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο ( από τα τέλη του 15ου αιώνα ), στο ναό που είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτισσα. Η μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα αποτελεί από μόνη της λόγο επίσκεψης – πόσο μάλλον σήμερα που διαθέτει και μια σημαντική συλλογή εικόνων και κειμηλίων από επώνυμους και ανώνυμους καλλιτέχνες ( 15ος-20ός αιώνας ), τονίζοντας το ρόλο της Κέρκυρας στην εξέλιξη της ελληνικής εκκλησιαστικής ζωγραφικής.
Μουσείο Ελιάς 
Στο χωριό Κυνοπιάστες, σκοπός του είναι η διαφύλαξη και η ανάδειξη του πολιτισμού μέσω της ενημέρωσης για την ελιά και την παραγωγή της. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια πλούσια συλλογή εργαλείων και μέσων επεξεργασίας της καθώς και φωτογραφίες από την αγροτική ζωή του περασμένου αιώνα. 
Κανόνι 
Κλασική βόλτα για χάζι στα αεροπλάνα ( το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» βρίσκεται κοντά ) και για να επισκεφθείτε τη Μονή Βλαχερνών και το πολυτραγουδισμένο, κατάφυτο Ποντικονήσι με τη μονή του Παντοκράτορα. 
ΑχίλλειοΤο πομπηιανού ρυθμού κτίριο με τα έντονα στοιχεία νεοκλασικισμού είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού. Βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, στα νότια, σε μια υπέροχη τοποθεσία που επέλεξε η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ ( στα τέλη του 19ου αιώνα ) για να χτίσει το παλάτι της. Εντυπωσιακοί οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι, με τους υπέροχους κήπους, τα σιντριβάνια, τα αγάλματα από λευκό μάρμαρο ή ορείχαλκο εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία αλλά και την απρόσκοπτη θέα. Κοντά στο παλάτι, στον οικισμό Παχάτικα, βρίσκεται η «βρύση της Ελισάβετ» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι από εκεί έπινε νερό η αυτοκράτειρα. 
ΛιστόνΈνα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία του νησιού, είναι το κτίριο στη δυτική πλευρά της Πλατείας Σπιανάδα. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι εδώ απολάμβαναν τον περίπατό τους μόνο οι ευγενείς των οποίων τα ονόματα υπήρχαν στον κατάλογο «Libro d’oro». Σήμερα στις μεγάλες τοξωτές στοές του θα βρείτε πολλά cafes κι εστιατόρια.
ΚαμπιέλοΗ παλιά συνοικία θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη της Κέρκυρας. Σίγουρα προσφέρει το τέλειο σκηνικό για ρομαντικές βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια, μικρές γραφικές πλατείες με βενετσιάνικα πηγάδια, σημαντικές εκκλησίες, αρχοντικά και ευωδιαστές μπουγάδες να συμπληρώνουν το σκηνικό. 
Μον Ρεπό 
Σε ένα κτήμα μέσα στη φύση, στην Παλαιόπολη, επέλεξε ο Άγγλος αρμοστής σερ Φρέντερικ Άνταμ να χτίσει τη θερινή του κατοικία. Το παλάτι που έχει φιλοξενήσει πολλούς γαλαζοαίματους απολαμβάνει υπέροχη θέα στη θάλασσα και φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο Παλαιόπολης, ενώ και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. 

Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα 
Χτισμένη το 1589, η εκκλησία του πολιούχου του νησιού αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους, με τις λιτανείες του «ιερού σκηνώματός» του να συγκεντρώνουν πλήθος πιστών. Ξεχωρίζει το εξωτερικό καμπαναριό, το ψηλότερο στην πόλη. 
Μοναστήρι Παναγίας ΠαλαιοκαστρίτσαςΣτη βορειότερη χερσόνησο της Παλαιοκαστρίτσας βρίσκεται αυτό το ιστορικό μοναστήρι. Καθώς είναι χτισμένο σε απότομο βράχο, θα απολαύσετε την υπέροχη θέα στη θάλασσα. 
ΑγγελόκαστροΣαν κάποιο θεϊκό χέρι να το ακούμπησε στην κορυφή του βράχου, το Αγγελόκαστρο βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού και χτίστηκε όταν η Κέρκυρα ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου ( 1214-1267 ). 
Λίμνη ΚορισσίαΣτο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού η λίμνη Κορισσία –χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura– είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος και πόλος έλξης για πολυάριθμα είδη πουλιών. Προσφέρεται για πεζοπορίες από την παραλία της Χαλικούνας περνώντας ανάμεσα σε αμμόλοφους και διασχίζοντας ένα κεδρόδασος.


Εκδρομές

Το γραφικό λιμάνι Κασσιόπη, στα βόρεια του νησιού, προσφέρεται ως βάση για εξερεύνηση εκείνης της πλευράς. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Κασσωπίτρας ( με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα ) και τα ερείπια του κάστρου. 
Το σπάνιο γεωλογικό τοπίο του Σιδαρίου του χάρισε ξεχωριστή θέση στον ταξιδιωτικό χάρτη, δημιουργώντας μοναδικές ακτές-έργα τέχνης. Αξίζει να φτάσετε μέχρις εδώ μόνο για να βουτήξετε στο Canal d’Amour, είτε είστε ερωτευμένοι είτε όχι. 
Μια βόλτα στα ερειπωμένα δρομάκια της Παλαιάς Περίθειας, με τα όμορφα σπίτια, τις εκκλησίες και τις ενετικές λεπτομέρειες, θα σας κάνει να φαντάζεστε το γεμάτο ζωή παρελθόν της. 
Το φημισμένο θέρετρο της Παλαιοκαστρίτσας στα δυτικά με το καταπράσινο και βραχώδες τοπίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών. Το ομώνυμο μοναστήρι αλλά και το Αγγελόκαστρο συγκαταλέγονται στα ατού της περιοχής. 
Παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά ενός λόφου, οι Κυνοπιάστες με τα παλιά αρχοντικά ( μερικά χρονολογούνται από το 17ο αιώνα ) και τα χαρακτηριστικά παστέλ χρώματα, το κτίριο της φιλαρμονικής, τον καθεδρικό της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία με τη μαρμάρινη είσοδο και το Μουσείο Ελιάς ενδείκνυνται για περιπάτους. Εδώ θα βρείτε και μερικές από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού με παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα. 
Στο χωριό Καστελλάνοι ξεχωρίζει η εκκλησία της Χρυσοπηγής ( γνωστή σήμερα ως της Ζωοδόχου Πηγής, του 1688 ), η οποία χτίστηκε από τον Ιταλό ευγενή Prospero Marini. Εκείνος, αφήνοντάς την ως κληροδότημα, εξασφάλισε τη λειτουργία ιερού σπουδαστηρίου και μοναστηριού, που αποτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτήριο του νησιού. 
Ανηφορίστε μέχρι το παρατηρητήριο του Κάιζερ ( σε υψόμετρο 272 μ. ), στην κορυφή του λόφου πάνω από τον Πέλεκα, και αγναντέψτε τις δυτικές ακτές του νησιού. Το ίδιο το χωριό θεωρείται από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά της Κέρκυρας. 
Στα νότια, το χωριό Χλωμός με το παραδοσιακό χρώμα φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά του. Περπατήστε, πιείτε καφέ στο καφενείο παρέα με τους ντόπιους κι επισκεφθείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών. 
Τα πρώην ψαροχώρια και νυν κοσμοπολίτικα θέρετρα Μπενίτσες, Μωραΐτικα και Μεσογγή προσφέρουν στους ταξιδιώτες οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Εναλλακτική πρόταση στο νότιο τμήμα, το οποίο αναπτύσσεται σταδιακά, είναι η Λευκίμμη. Στην περιοχή θα βρείτε όμορφους συνοικισμούς, όπως οι Ριγγλάδες, Μελίκια και Αργυράδες, με σημαντικές εκκλησίες όπως αυτή του Αγίου Ισαύρου με τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. 
Σε πλήρη αντίθεση με την τουριστικά αναπτυγμένη Κέρκυρα, τα Διαπόντια Νησιά Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι –στο δυτικότερο σημείο της χώρας– είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες που προτιμούν γαλήνιες διακοπές. Θα βρείτε όμορφες παραλίες για να κολυμπήσετε και δυνατότητες για πεζοπορικές διαδρομές. Αν δεν έχετε ιστιοπλοϊκό, υπάρχουν δρομολόγια από την πόλη της Κέρκυρας, το Σιδάρι και τον Άγιο Στέφανο. 
Όσο για τους Παξούς και τους Αντίπαξους, ισχύει ότι «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρό μπουκαλάκι»! Οι γραφικοί οικισμοί και οι εξωτικές παραλίες μέσα σε καταπράσινο τοπίο κατάφεραν να τους συμπεριλάβουν στη λίστα των αγαπημένων του Ιονίου.


Παραλίες


Είναι τόσο πολλές, και οι περισσότερες οργανωμένες, που σίγουρα θα βρείτε τη δική σας αγαπημένη. Ξεκινώντας από τα δυτικά, πιο γνωστές είναι η αμμουδερή παραλία Άγιος Γεώργιος Πάγων, η πολυσύχναστη κοσμική αμμουδιά Γλυφάδα, η μικρή και δυσπρόσιτη αμμουδιά της Μυρτιώτισσας ( προσφέρεται και για γυμνισμό ), το Γιαλισκάρι με τα ρηχά νερά, οι όμορφες παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας, γνωστές για τις σπηλιές και τα πράσινα νερά, αλλά και ο τουριστικά αναπτυγμένος Αϊ-Γόρδης με τη χρυσή αμμουδιά. Στα βόρεια θα βρείτε τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον οποίο προτιμούν οι οικογένειες, τις πολυσύχναστες οργανωμένες παραλίες Ρόδα και Αχαράβη, το φυσικό έργο τέχνης στο Σιδάρι, με τα βράχια του Canal d’Αmour που μοιάζουν με γλυπτά, αλλά και τη μεγάλη αμμουδιά του Αρίλλα με τα ρηχά νερά. Όσο για τα βορειοανατολικά, ξεχωρίζουν μια σειρά από μικρά, γραφικά λιμανάκια, όπως η Κουλούρα και το Αγνί, αλλά και το βοτσαλωτό Μπαρμπάτι, οι τουριστικές αμμουδιές του Ύψου και της Δασιάς. Στα πιο νότια, τέλος, τα αναπτυγμένα παραλιακά θέρετρα Μπενίτσες, Μωραΐτικα και Μεσογγή.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα


Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα όπως η παστιτσάδα ( χοντρά μακαρόνια με κοκκινιστό κόκορα, μοσχάρι ή και θαλασσινά ) και το σοφρίτο ( λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με άσπρη σάλτσα ). Όπως επίσης και φρέσκα ψάρια μαγειρεμένα με γνωστές βενετσιάνικες συνταγές, όπως μπουρδέτο, σαβόρο ή μπιάνκο, μπακαλιάρος με αγιάδα ( τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά από αμύγδαλα, ψωμί, λάδι και ξίδι ), στακοφύσι ( ξερός μπακαλιάρος, ο οποίος θεωρούνταν το μπουρδέτο των πλουσίων ) και θαλασσινά. Δοκιμάστε επίσης το τοπικό αναψυκτικό τσιτσιμπύρα ( χυμός λεμονιού με φυσικό λεμονέλαιο και τζίντζερ ) καθώς και τις ντόπιες Corfu Beers από το ζυθοποιείο του Αρίλλα. Η Κέρκυρα διαθέτει και κρασί καλής ποιότητας από διάφορες ποικιλίες, όπως Κακοτρύγης ( λευκό ), Μοσχάτο ( λευκό ) και Πετροκόριθο ( κόκκινο μπρούσκο ). Επιπλέον, εδώ παράγονται σε μικρές ποσότητες αλλαντικά ( αναζητήστε οπωσδήποτε το νούμπουλο, ένα είδος προσούτο ) και γαλακτοκομικά προϊόντα. Must είναι ακόμη η ξεχωριστή ποικιλία από μίνι κερκυραϊκές φράουλες και το κουμκουάτ, καρπός που έφεραν οι Άγγλοι από την Ιαπωνία και αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές όπως λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Τέλος, πάρτε μαζί σας φεύγοντας συκομαΐδες ( πίτες φτιαγμένες με σύκα, μούστο, πιπέρι και ούζο ) και τις ονομαστές μάντολες.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)