Τα καλύτερα στη Μύκονο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η σταρ του ελληνικού καλοκαιριού και ένας από τους τοπ προορισμούς στη Μεσόγειο, παραμένει ένα νησί-μύθος που ή το ερωτεύεσαι, ή το μισείς. Από τις μπαρότσαρκες στην πολυφωτογραφημένη Χώρα ως το δυνατό beach life σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων κι από τα after hour parties με πρωτοκλασάτους DJs σε clubs-υπερπαραγωγή στα πολυτελή ξενοδοχεία, τα γκουρμέ εστιατόρια αλλά και τις πιο χαλαρές φάσεις στις παραλίες και τα στέκια των μυημένων, η Μύκονος είναι ένα νησί που διατηρείται διαρκώς στην πρώτη γραμμή, ανανεώνοντας το ταξιδιωτικό της προϊόν και ποντάροντας δυναμικά στον εισερχόμενο τουρισμό. Ξενοδοχεία κάθε στιλ, βραβευμένα εστιατόρια ( με ανερχόμενους σεφ να ξαναβλέπουν δημιουργικά την ελληνική παράδοση ), cosy ethnic στέκια, και δυνατά beach clubs ικανοποιούν διαφορετικά γούστα. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες: από τις reserve ξαπλώστρες στην κοσμική Ψαρού και τα multi-ethnic απογευματινά parties στο Super Paradise μέχρι τo σοφιστικέ Αγράρι και τον off-Broadway απομονωμένο Φωκό. Άλλωστε, η Μύκονος χωρά τους πάντες, από τις shopping freaks που ξημεροβραδιάζονται στα Ματογιάννια, τους τουρίστες που δίνουν ραντεβού για ηλιοβασίλεμα στη Μικρή Βενετία και τους μοδάτους που αναζητούν το next big thing του καλοκαιριού στα νέα στέκια, μέχρι τους «παλιούς» κουλτουριάρηδες που απολαμβάνουν τις συναυλίες με πανσέληνο στον μαγικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και τους σοφιστικέ που γυρίζουν την πλάτη στα κοσμοπλημμυρισμένα σοκάκια της Χώρας και επιλέγουν για τις εξόδους τους την Άνω Μερά.

Τι να δείτε

Ματογιάννια
Το εμπορικό κέντρο της πόλης και δημοφιλές nightlife spot. Όλοι θα περάσουν μια βόλτα από δω.

Μικρή Βενετία

Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού, με τα ξύλινα μπαλκόνια να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα, γεμάτη cafe-bars με θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Δεσπόζει πάνω στο λιμάνι και φιλοξενεί πλούσια συλλογή αγγείων από τη γεωμετρική εποχή έως τον 6ο π.Χ. αι., θαυμάσια μελανόμορφα και ερυθρόμορφα κεραμικά κ.ά. Highlight o «Πίθος της Μυκόνου» ( του 7ου π.Χ. αι. ), με τις πλούσιες ανάγλυφες παραστάσεις από τον Τρωικό Πόλεμο.

Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται σε παλιό διώροφο καραβοκυραίικο σπίτι στη Χώρα, κοντά στην Παραπορτιανή. Συλλογές παλιών επίπλων, βυζαντινών εικόνων, λαϊκών κεραμικών, παλιών αναμνηστικών πιάτων, κεντημάτων και υφαντών κ.ά.

Αγροτομουσείο - Μύλος του Μπόνη

Αναπαλαιωμένος μύλος στους Άνω Μύλους, στο δρόμο που ενώνει το λιμάνι με τον Πλατύ Γιαλό, παρουσιάζει τις παραδοσιακές αγροτικές εγκαταστάσεις και εργασίες. Είναι παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.

Το Σπίτι της Λένας
Αντιπροσωπευτικό μεσοαστικό ισόγειο σπίτι του περασμένου αιώνα, με την επίπλωση και τον εξοπλισμό του, παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου. Στο κέντρο της Χώρας κοντά στα Τρία Πηγάδια.

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
Βρίσκεται στα Τρία Πηγάδια, δίπλα από το Αγροτομουσείο, και περιλαμβάνει ομοιώματα πλοίων από διάφορες ιστορικές περιόδου, πλούσια συλλογή χαρτών και άλλων χαρακτικών, αρχαίων νομισμάτων και σταθμών, αμφορείς, όργανα πλοήγησης κ.ά.

Τρία Πηγάδια
Χαρακτηριστικό σημείο της Χώρας. Κατασκευάστηκαν το 1722 και εξασφάλισαν την υδροδότηση της Χώρας, ενώ ο μύθος λέει ότι αν πιεις νερό από δω, θα μείνεις για πάντα στο νησί. 

Κάτω Μύλοι
Άλλο ένα σήμα κατατεθέν της Χώρας, μεταξύ της Αλευκάντρας και του Νιοχωρίου, οι επτά άσπροι ανεμόμυλοι άλεθαν άλλοτε τα ντόπια σιτηρά με τη δύναμη του αέρα.

Δημοτική Βιβλιοθήκη
Εκτός των περίπου 10.000 τόμων της, στεγάζει και μια πλούσια συλλογή από φωτογραφίες, έγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα, χαρακτικά κ.ά. Βρίσκεται στο ισόγειο του θαυμάσιου αρχοντικού Καμπάνη του 18ου αιώνα, στην Αγία Κυριακή.

Παραπορτιανή
Η διασημότερη εκκλησία του νησιού στην πραγματικότητα αποτελεί σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, όπου οι τέσσερις από αυτές είναι στο ισόγειο και η μία υπερυψωμένη. Δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση κατά το διάστημα μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή Β.Δ. πύλη, «το παραπόρτι» του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου.

Εκκλησίες Χώρας

Η Ζωοδόχος Πηγή, η Πανάχρα, η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νικόλαος του Γιαλού και η Αγία Ελένη είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας ( περισσότερες από 60 συνολικά στην πόλη, έχουν πολλές κηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ιστορικά διατηρητέα μνημεία ).

Άνω Μερά

Ο δεύτερος τη τάξει οικισμός του νησιού, όπου ζουν και οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι. Προσφέρεται για γραφική βόλτα χωρίς τη φασαρία της Χώρας και δείπνο στις διάσημες ψησταριές της ή στα πιο σοφιστικέ γύρω στέκια.

Πλατύς Γιαλός

Τουριστικός οικισμός στην ομώνυμη παραλία. Οι αρχαιολάτρες αναζητήστε λίγο πιο έξω, στην περιοχή Ληνώ, τα ερείπια του πιο σημαντικού από τους αρχαίους πύργους που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί. Στη θέση Πόρτες, στην ίδια περιοχή, σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα, σώζονται οι τρεις γρανιτένιοι λίθοι που αποτελούσαν τη θύρα ενός ακόμη πύργου – όταν τους αντικρίζεις για πρώτη φορά, νομίζεις ότι βλέπεις ένα… μικρό Στόουνχετζ! Εκεί κοντά, πίσω από τη βυζαντινή εκκλησία του Κουζή, θα βρείτε το πηγάδι του Γιανναρού, μια υπόγεια κατασκευή από πελεκημένο γρανίτη με σκαλοπάτια που οδηγούν ως τη στάθμη του νερού.

Αϊ-Γιάννης

Μικρός παραδοσιακός οικισμός με έντονο τοπικό χρώμα, αμφιθεατρικά χτισμένος στην ομώνυμη τουριστική πατουριστική παραλία.

Προϊστορικός οικισμός Φτελιάς 
Ο χαμηλός λόφος στη μέση της παραλίας πιθανότατα έκρυβε μέσα του τον αρχαιότερο οικισμό του νησιού. Οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η περιοχή είναι σπαρμένη με θραύσματα οψιανών και όστρακα. 

Θολωτός τάφος στα Αγγελικά Βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου «Tharroe of Mykonos» και χτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ. προφανώς για κάποιον σημαντικό ηγεμόνα. 

Μοναστήρι Παναγίας Τουρλιανής Ιστορικό μοναστήρι στην Άνω Μερά, το οποίο ιδρύθηκε το 1542 και πήρε τη σημερινή του μορφή στα 1757-1767. Η αρχιτεκτονική του συγκροτήματος εντυπωσιάζει με τη λιτή της μεγαλοπρέπεια. Το αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο «μπαρόκ» τέμπλο του τρίκλιτου ναού, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας ( τέλη 18ου αι. ) λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στη Φλωρεντία, ενώ οι ωραίες εικόνες του τέμπλου ανήκουν στον αγιογράφο Ιωάννη «τον εκ Κερκύρας».

Μοναστήρι Παλαιόκαστρου Γυναικεία μονή του 18ου αιώνα, τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, που βρίσκεται στα βόρεια της Άνω Μεράς στο λόφο που δεσπόζει πάνω από την παραλία της Φτελιάς. Πίσω από το μοναστήρι αναζητήστε το περίεργο γρανιτένιο μενίρ ύψους τριών μέτρων και πιο ψηλά τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου των Γκίζι σε ένα σημείο με υπέροχη θέα. Στην ίδια περιοχή αξίζει να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Βλάσση με τον μεγάλο περιστερεώνα.

Καλαφάτης - Διβούνια 
Στα νοτιοανατολικά της Άνω Μεράς, απέναντι από την παραλία του Καλαφάτη στη θέση Διβούνια-Ταρσανάς, διατηρούνται πάνω στο μικρό δίδυμο ακρωτήριο τα ίχνη προϊστορικής ( πρωτοκυκλαδικής ) ακρόπολης.

Εκδρομές

Δήλος 
Ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος στο ομώνυμο νησί, το οποίο γνώρισε μεγάλη δόξα ως ιερός τόπων των Ιώνων και έζησε τη μεγάλη ακμή του από τον 2 αι. π.Χ. ως το 88 π.Χ. Την περίοδο της λάμψης της δεν ήταν μόνο ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του ελληνιστικού σύμπαντος αλλά και μια λιλιπούτεια οικονομική μητρόπολη. Από τα μνημεία ξεχωρίζουν το Ιερό με τον Ναό των Δηλίων και το περίφημο μαρμάρινο Άνδηρο των Λεόντων ( οι φρουροί του Ιερού ), η Αγορά των Κομπελιαστών, το Ιερό, η Μινώα Κρήνη, το Ίδρυμα των Βηρυτίων Ποσειδωνιαστών ( εφοπλιστών, τραπεζιτών και εμπόρων που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τη λατρεία των πατρογονικών τους θεών ), το Θέατρο, όπου βρίσκονται και μερικές από τις ωραιότερες αρχαίες ιδιωτικές κατοικίες, όπως η Οικία του Διονύσου, και ο δωρικός Ναός της Ίσιδας. Στο Μουσείο στεγάζεται μία από τις καλύτερες αρχαιολογικές συλλογές στον κόσμο ( γλυπτά και ανάγλυφα που βρέθηκαν στη Δήλο αλλά και μερικά από τα ωραιότερα αρχαία ελληνικά ψηφιδωτά ). Οργανώνονται επισκέψεις με καΐκι από τη Μύκονο. 
Ρήνεια
Η μεγάλη αδελφή της Δήλου, βοσκότοπος πλέον, προκαλεί αίσθηση με τις βραχώδεις απόκρημνες ακτές της και κάποιες πριβέ παραλίες, τις οποίες επισκέπτονται καΐκια που εκτελούν οργανωμένες εκδρομές σε Δήλο-Ρήνεια.

Παραλίες

Ψαρού 
Η πιο κοσμική παραλία του νησιού, με σιμιγδαλένια άμμο, celebrity κοινό, δυνατό beach service και cool προτάσεις φαγητού και shopping. 
Paradise 
Μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο, στο νότιο μέρος, όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο κάμπινγκ του νησιού. Έντονο beach fun και multiethnic κοινό. 
Super Paradise 
Η πιο πολυσύχναστη και από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, μεγάλη με ψιλή άμμο και mixed κοινό. Διάσημα τα απογευματινά parties στο ομώνυμο bar-restaurant-υπερπαραγωγή. 
Ελιά 
Εύκολα προσβάσιμη, οργανωμένη, με ωραία άμμο, beach bar και εστιατόρια, beach sports και κοσμικό ή μη κοινό. 
Καλό Λιβάδι 
Μεγάλη, στιλάτη παραλία, με ψιλή άμμο και εύκολη πρόσβαση, στα νότια του νησιού. Οργανωμένη, με δυνατές προτάσεις για φαγητό και ποτό και beach service. 
Καλαφάτης 
Πολύ μεγάλη παραλία με άμμο, στα νοτιοδυτικά, αγαπημένη των σπορτίφ, με πολλά beach sports, beach bar και ξενοδοχεία. 
Αγία Άννα 
Μικρή, οργανωμένη παραλία κοντά στον Καλαφάτη με ψιλή άμμο και σχετική ησυχία. 
Παράγκα 
Μία από τις πιο μικρές αλλά και πιο όμορφες παραλίες της Μυκόνου, στο νότιο μέρος του νησιού, με θέα μέχρι τη Δήλο. Λεπτή άμμος, βράχοι που δημιουργούν μέσα στη θάλασσα μια φυσική εξέδρα για βουτιές, εστιατόρια, beach bar και κάμπινγκ. 
Αγράρι 
Μεγάλη αμμουδιά, οργανωμένη, με ταβέρνα και beach bar. Την προτιμούν πολλοί από τους «παλιούς» της Μυκόνου. 
Αϊ-Γιάννης 
Μεγάλη, οργανωμένη, απάνεμη παραλία με άμμο, στο ανατολικό μέρος του νησιού, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά, με εύκολη πρόσβαση και πολύ κοντά στη Χώρα. 
Ορνός Από τις πιο τουριστικές παραλίες της Μυκόνου, μεγάλη, με άμμο, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία. 
Κάππαρη 
Μικρή παραλία με άμμο δίπλα στον Αϊ-Γιάννη, με ψιλή άμμο και υπέροχο ηλιοβασίλεμα ( θέλει περπάτημα σε κατηφορικό μονοπάτι ).
Πλατύς Γιαλός 
Ιδιαίτερα τουριστική παραλία, με άμμο, στο νότιο μέρος του νησιού, κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. 
Λια 
Απομακρυσμένη παραλία με χοντρή άμμο, ξαπλώστρες, χαλαρή ατμόσφαιρα και προτάσεις φαγητού.
Πάνορμος 
Σταθερά δημοφιλής παραλία, με άμμο και beach bars, στη βόρεια πλευρά του νησιού. 
Φωκός 
Σχετικά ήρεμη παραλία, με χοντρή άμμο και ταβέρνα. Για ακόμη περισσότερη ησυχία, δοκιμάστε τη γειτονική αμμουδερή Μερσίνη. 
Μεγάλη Άμμος 
Αμμώδης παραλία λίγο έξω από τη Χώρα, που, με το δρόμο να περνά ακριβώς πίσω της, εξυπηρετεί κυρίως τους ενοίκους των γύρω ξενοδοχείων.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)