Τα καλύτερα στη Λέσβο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Στην άκρη του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Τουρκίας, η πατρίδα του Ελύτη, του Τεριάντ, του Θεόφιλου και της Σαπφούς δέχτηκε επιρροές από την Ανατολή, όπως θα διαπιστώσετε από τα μνημεία, τα αρχοντικά και τα αρώματά της – αποτέλεσε το σημείο μετάβασης των πληθυσμών από την Ανατολή στην Ευρώπη και το αντίστροφο. Οι γεύσεις της τοπικής κουζίνας θα δοκιμάσουν τις αντιστάσεις σας, με το ούζο να είναι η πρώτη απάντηση στην ερώτηση: «Τι θα πιείτε;» Εδώ ανθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς οι μονές και οι αναρίθμητες εκκλησίες αποτελούν τόπο προσκυνήματος όλο το χρόνο. Οι φυσιολάτρες ακολουθήστε τις καταγεγραμμένες περιπατητικές διαδρομές για να δείτε σημεία όπου η γη, η θάλασσα και η πυκνή βλάστηση συνθέτουν εικόνες απείρου κάλλους, ενώ είναι must και η επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος. Όσον αφορά τη διασκέδαση, τώρα, ο φοιτητόκοσμος και η νεολαία θα σας δείξουν το δρόμο, μια και είτε το χειμώνα –με επίκεντρο την πόλη της Μυτιλήνης– είτε το καλοκαίρι τα αναρίθμητα bars και cafes θα καλύψουν την ανάγκη σας για βόλτες από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί. Ανάλογα με το γούστο σας και το χωριό όπου θα μείνετε, θα επιλέξετε ανάμεσα σε city hotels και ξενοδοχεία διακοπών, ξενώνες μέσα σε ελαιώνες και boutique hotels σε αρχοντικά. Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ιδανικά ορμητήρια για να ανακαλύψετε το νησί, είναι η πρωτεύουσα Μυτιλήνη στα ανατολικά, το Πλωμάρι στα νότια, η Ερεσός στα δυτικά και ο Μόλυβος στα βόρεια – από εκεί θα κατευθυνθείτε σε γραφικά χωριά, παραθαλάσσια ή ορεινά, με τα δικά τους ήθη κι έθιμα αλλά και μοναδικά πανηγύρια, όπως στα χωριά Πηγή, Κώμη και Αγία Παρασκευή. Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για να απολαύσετε τη Λέσβο, διότι θα γράψετε χιλιόμετρα για να κινηθείτε από το ένα χωριό στο άλλο.

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης 
Στεγασμένο από το 1995 σε ένα σύγχρονο κτίριο στο Κιόσκι, φιλοξενεί μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από πολυτελείς επαύλεις, που μαρτυρούν την οικονομική άνθηση της πόλης κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα, επιτύμβια ανάγλυφα, αγάλματα και πορτρέτα σημαντικών προσώπων των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. 
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης 
Στο κτίριο του παλιού λιμεναρχείου, στην προκυμαία της Μυτιλήνης, με μοναδικά εκθέματα, τα οποία θα σας γυρίσουν σε αλλοτινές εποχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιδιωτική συλλογή ( με αναπαράσταση παραδοσιακού λεσβιακού σπιτιού ) της Μ. Bλάχου. 
Βυζαντινό Μουσείο ΜυτιλήνηςΥπάρχει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες και θα το βρείτε στην πόλη, στην Πλατεία Αγίου Θεράποντα. Ξυλόγλυπτα, άμφια και ιερά σκεύη αλλά και μια συλλογή εικόνων των 13ου-19ου αιώνων που θα σας εντυπωσιάσει. 
Μουσείο Θεόφιλου 
Βρίσκεται στη Βαρειά και από τα μέσα των ’60s είναι το «σπίτι» του λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε μέρος της ζωής του στη λεσβιακή πρωτεύουσα. Με πέτρα και χώμα από το νησί και ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, αποτελείται από τέσσερις συνεχείς αίθουσες, στις οποίες θα δείτε 86 πίνακές του, με θέματα από την Ιστορία, τη μυθολογία, τη λαογραφία αλλά και την καθημερινότητα. 
Απολιθωμένο Δάσος 
Στο τρίγωνο Άντισσας, Σιγρίου κι Ερεσού, εδώ θα μάθετε τι σημαίνει η φράση «παιχνίδια της φύσης». Είναι ένα πραγματικό θαύμα και θα σας προκαλέσει μια περίεργη έλξη όταν, παρατηρώντας τα απολιθωμένα δένδρα με τις ρίζες τους, θα συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκονται για εκατομμύρια χρόνια ακριβώς στην ίδια θέση ( προτού ακόμη γίνουν πέτρα )! Επισκεφθείτε ακόμη το περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι με πληθώρα εκθεμάτων ( κορμοί, φύλλα, βλαστοί κ.λπ. ). Εδώ θα ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις και την έκθεση αγροτουρισμού, ενώ θα παρακολουθήσετε και multimedia παρουσιάσεις γύρω από τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου. 
Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade 
Οι πόρτες του άνοιξαν για το κοινό το 1979 κι έκτοτε συνιστά σημείο αναφοράς για έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων όπως οι Ματίς, Πικάσο και Σαγκάλ αλλά και οι Τζιακομέτι, Βακιρτζής και Τσαρούχης. 
Ελαιοτριβείο-Μουσείο ΒρανάΤο ιστορικό ελαιοτριβείο Βρανά στη Γέρα –το σημερινό Ελαιοτριβείο-Μουσείο της εταιρείας Αρχιπέλαγος– είναι ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια της Λέσβου. Χτίστηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη, τον Νικόλαο Βρανά, στο ανατολικό άκρο του Παπάδου. Η αναστύλωση και η μετατροπή του σε μουσείο με τα μηχανήματα παλιότερων εποχών οδήγησε στην ουσιαστική συμβολή του στην πολιτισμική, την τουριστική και την παραγωγική ανάπτυξη του νησιού. 
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»Στη γενέτειρα του ζωγράφου, τα Χύδηρα, βρίσκεται το πρώτο εξολοκλήρου ψηφιακό μουσείο τέχνης της χώρας. Με αφετηρία μια μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου ζωγράφου μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Με θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων τεχνασμάτων, όπως η απομόνωση στοιχείων του πίνακα, η σύγκριση με άλλα έργα είτε του ίδιου του ζωγράφου είτε των δασκάλων του καθώς και με το συνδυασμό αφήγησης και γραφικών, τα έργα «ζωντανεύουν» και γίνονται πιο οικεία στον επισκέπτη. 
Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου 
Κάντε μια στάση στο Μανταμάδο για τον προστάτη και πολιούχο της περιοχής. Κατευθυνθείτε προς το ιερό της εκκλησίας και σταθείτε μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα που προκαλεί δέος λόγω του αυστηρού ύφους του αρχαγγέλου, του επιβλητικού προσώπου και των επιχρυσωμένων φτερών. Σύμφωνα με το θρύλο, πριν από αιώνες, Σαρακηνοί επιτέθηκαν στη μονή και σκότωσαν τους μοναχούς. Ένας δόκιμος καλόγερος που ξέφυγε είδε τον αρχάγγελο να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα και από το χώμα και το αίμα τους να φτιάχνει τη σημερινή εικόνα. Ιερός Ναός Kοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσου Η Παναγιά της Αγιάσου, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι μια εκκλησία με βυζαντινές καταβολές. Αναζητήστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε στο ναό τον 8ο π.Χ. αιώνα για να διασωθεί από τις εικονομαχίες. 
Ιερά Μονή Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Έπειτα από μια φιδογυριστή διαδρομή ανάμεσα σε ελαιόδεντρα βρίσκεται ο λόφος των Καρυών, με τη μονή να ξεπροβάλει από το πουθενά μπροστά σας, έτι όπως λέγεται ότι εμφανίστηκαν γύρω στο 1950 οι άγιοι στους κατοίκους της Θερμής για να αποκαλύψουν το μαρτύριό τους από την επιδρομή των Οθωμανών το 1463 και να υποδείξουν τη θέση των τάφων και των λειψάνων τους. 
Μονή ΛειμώνοςΣτο κέντρο του νησιού, 3 χλμ. βορειοδυτικά της Καλλονής. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο της Λέσβου. Ονομάστηκε έτσι καθώς είναι χτισμένη στο μέσο λιβαδιού ( λειμώνας ). Εντός της υπάρχει μουσείο όπου εκτίθενται χρυσοκέντητα άμφια, επίχρυσα κι επάργυρα ευαγγέλια, εκκλησιαστικά σκεύη, αντιμήνσια, φορητές εικόνες, κοσμήματα και κειμήλια του ιδρυτή της Αγίου Ιγνατίου. 
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του ΘεολόγουΉ Μονή Υψηλού, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, πριν από το Σίγρι. Θα σας εντυπωσιάσει το γεγονός ότι αυτό το μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου βρέθηκε σε θέση άμυνας απέναντι στις εχθρικές επιδρομές. 
Παναγιά η Γοργόνα Θα δεθείτε με τη Σκάλα Συκαμιάς, αυτό το ψαροχώρι στα βόρεια του νησιού, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγιάς της Γοργόνας, της «αγαπημένης» στο ομώνυμο βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη. Λέγεται πως πήρε το όνομά της από την τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγία με ουρά γοργόνας, σε ένα μοναδικό πάντρεμα θρησκείας και παράδοσης. 
Εκκλησίες στην πόλη της Μυτιλήνης 
Περπατώντας στα στενορύμια και στους δρόμους της θα συναντήσετε από μεγαλοπρεπείς ναούς μέχρι μικρά εκκλησάκια. Ποιος δεν έχει θαυμάσει τον περίφημο Άγιο Θεράποντα με την επιβλητική αρχιτεκτονική και την ενετική τεχνοτροπία, τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου με τα γοτθικά χαρακτηριστικά ή το ναό των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος χρονολογείται από το 1795.
Θερμά λουτρά Στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας το νερό χύνεται ορμητικά από μαρμάρινους κρουνούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για φυσικό υδρομασάζ ( θερμοκρασία: 40 βαθμοί, ανοιχτά όλο το χρόνο ). Λίγο έξω από τον Πολιχνίτο, στο Λισβόρι, θα βρείτε μία από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης, η οποία συνιστά ένα τεράστιο γεωθερμικό πεδίο με 16 πηγές. Το χειμώνα η περιοχή γεμίζει υδρατμούς, καθώς το νερό που αναβλύζει φτάνει και τους 60 βαθμούς ( θερμοκρασία: 42 βαθμοί, ανοιχτά όλο το χρόνο ). Στη Λουτρόπολη Θερμής θα βρείτε αυτήν την πηγή, η οποία λέγεται πως ενδείκνυται για γυναικολογικές παθήσεις και ρευματοπάθειες ( θερμοκρασία: 46 βαθμοί, ανοιχτά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο ). Στα Θέρμα της Εφταλούς, κοντά στην παραλία Χρυσή Άμμος, επιτρέπεται το κοινό μπάνιο αντρών και γυναικών, πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα ( θερμοκρασία: 46 βαθμοί, ανοιχτά όλο το χρόνο ).

Εκδρομές

Στον Μόλυβο ή Μήθυμνα, όπως ήταν το αρχαίο όνομα αυτού του διατηρητέου ( από το 1965 ) παραδοσιακού οικισμού. Είναι αναμφίβολα πολύ γραφικός και δεν είναι τυχαίο που έχουν εγκατασταθεί εδώ αρκετοί Βορειοευρωπαίοι οι οποίοι μαγεύτηκαν από την ομορφιά του. Αμφιθεατρικά χτισμένος σε βράχο, με το κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή, αυτό που κάνει ξεχωριστό τον Μόλυβο είναι η αρχιτεκτονική των πέτρινων αρχοντικών του. Περιηγηθείτε τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οδηγηθείτε στη γραφική πλατεία και καταλήξτε στο παραδοσιακό λιμανάκι στην άκρη του για φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. 
Στο Πλωμάρι, την πατρίδα του ούζου και τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό οικισμό της Λέσβου, που υπήρξε παλιότερα βάση σαπωνοποιείων, ελαιοτριβείων και ταρσανάδων. Περπατήστε στην κεντρική αγορά με τα γραφικά στενορύμια και τις λουλουδιασμένες αυλές κι επισκεφθείτε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία για καφέ στη χόβολη. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ταβερνάκια και διαφόρων ειδών καταστήματα, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε μία από τις πολλές ουζοποιίες για να δείτε πώς παράγεται ούζο. 
Σε υψόμετρο 460 μ. στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, ο παραδοσιακός οικισμός της Αγιάσου θα σας γοητεύσει με τα λιθόστρωτα στενορύμια, τα μαγαζάκια που πουλούν ξυλόγλυπτα και υφάσματα και τους φιλόξενους ανθρώπους που μιλούν μια χαρακτηριστική τοπική διάλεκτο. Παρότι δεν βρέχεται από θάλασσα, παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξίζει να έρθετε τον Δεκαπενταύγουστο για το πανηγύρι της Παναγιάς της Αγιάσου. 
Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, αυτό το ψαροχώρι, η Σκάλα Συκαμιάς, βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Κινηθείτε στο δρόμο δίπλα στη θάλασσα για να θαυμάσετε τα επιβλητικά αρχοντικά που μαρτυρούν την άνθηση της περιοχής τις προηγούμενες δεκαετίες και ρωτήστε για τη μουριά του Μυριβήλη, όπου καθόταν κι έγραφε ο γνωστός πεζογράφος. Κάντε μια στάση στο κάτασπρο εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού, το οποίο δεσπόζει στο βράχο στην άκρη του γιαλού. 
Τέλος, το καραβάκι για Αϊβαλί αναχωρεί από το λιμάνι της Μυτιλήνης γύρω στις 9 π.μ. μία συγκεκριμένη ημέρα την εβδομάδα κι επιστρέφει στις 6 μ.μ. Η περιοχή δεν θα εντυπωσιάσει εσάς που έχετε ήδη πάρει μια γεύση από Τουρκία. Λίγες ώρες αρκούν για να κάνετε βόλτα στα στενά και να δείτε τα κτίρια του προηγούμενου αιώνα που του προσδίδουν κάποια γοητεία, όπως και να περιηγηθείτε το παζάρι του, στο οποίο θα βρείτε τα πάντα: από ηλεκτρικά είδη μέχρι ρούχα και παιχνίδια. Εδώ είναι και το μέρος όπου θα πάρετε μια ικανή δόση Ανατολής, αφού το φαγητό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα, είναι τόσοι οι Έλληνες που το επισκέπτονται που οι επιχειρήσεις δέχονται και ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σας πουν «καλημέρα» για να σας φέρουν πιο κοντά!

Παραλίες

Εντός πόλης
Η οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια, κάτω από το κάστρο, απέχει ελάχιστα από το κέντρο και αποτελεί την πιο εύκολη λύση για όσους δεν έχουν μεταφορικό. Νοτιότερα, μόλις μερικά χιλιόμετρα μετά το αεροδρόμιο, ο μικρός κολπίσκος Άγιος Ερμογένης με τα καταγάλανα νερά είναι το hot spot της νεολαίας. Σήμα κατατεθέν του το εκκλησάκι του αγίου, προστάτη των αθλητών. Εδώ κοντά βρίσκεται και η Χαραμίδα με τα beach bars.
Κανόνι 
Ανοίξτε τις ομπρέλες και χαλαρώστε στις ξαπλώστρες της πλαζ Κανόνι, στη Θερμή, βόρεια της Μυτιλήνης, όπου θα βρείτε beach bars και ταβερνάκια αλλά και θαλάσσια σπορ.
Σκάλα Ερεσού 
Παραλία με κρυστάλλινα νερά, λεπτή γκρίζα άμμο και μήκος 2,5 χλμ. Ενδείκνυνται για παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ενώ η αξιόλογη υποδοµή της την καθιστά ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα του νησιού µε ιδιαίτερο lifestyle – ως πατρίδα της Σαπφώς, αποτελεί κλασικό προορισμό και για ομοφυλόφιλες από όλο τον κόσμο.
Χρούσος
Μόλις 4 χλμ. από το χωριό Μεσότοπος, υπάρχει αυτή η όμορφη αμμουδιά με το μικρό κάμπο μέχρι τον ποταμό Μαλλιόντα. Αν κι ερημική, εδώ θα βρείτε και μια καντίνα με λίγες προτάσεις για φαγητό. 
Τσόνια
Κοντά στο χωριό Κλειώ, αυτή η υδάτινη όαση αποτελεί best secret. Κρυστάλλινα νερά, κόκκινη άμμος και –αν είστε τυχεροί– δελφίνια που σουλατσάρουν στα νερά του Αιγαίου! Προτείνεται ψυγειάκι με τα απαραίτητα για να περάσετε αρκετές ώρες εκεί.
Πέτρα, Άναξος
Αμμουδιά με ομπρέλες και ξαπλώστρες – ό,τι πρέπει για τους οικογενειάρχες αλλά και τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Τρία χιλιόμετρα δυτικά του χωριού είναι και η παραλία της Ανάξου, μια οργανωμένη αμμουδιά, με ταβερνάκια και φοβερή θέα στον Μόλυβο.
Βατερά 
Με οικογενειακό προφίλ, άρτιες εγκαταστάσεις για παιχνίδια και θαλάσσια σπορ σε μήκος 8 χλμ., αυτή η αμμουδιά θα γίνει η αγαπημένη σας. Γύρω της υπάρχουν ταβερνάκια, beach bars και ξενοδοχεία. 
Άγιος Ισίδωρος
Η παραλία του Πλωμαρίου θα αποζημιώσει όποιον κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά της. Στα συν το καταπράσινο τοπίο, το ψιλό χαλίκι και η υποδομή. 
Σίγρι, Φανερωµένη
Στο ομώνυμο χωριό, στα δυτικά του νησιού, στρώστε πετσέτα στην αμμουδιά, θαυμάστε το κάστρο και ρίξτε μια βουτιά στα ρηχά νερά. Γύρω της έχει πλήθος ξενοδοχείων, ωραία εστιατόρια και καφετέριες. Από την άλλη πλευρά είναι η πιο ερηµική, τεράστια αμμουδιά της Φανερωµένης, την οποία πιάνει συχνά ο αέρας, οπότε οι λάτρεις του surf θα τη λατρέψετε.
Άντισσα 
Θα προτιμήσετε τον Κάμπο, κοντά στην Άντισσα, αν σας αρέσει η… μοναξιά. Με μεγάλα βότσαλα και λεπτή άμμο λίγα εκατοστά προτού φτάσετε στη θάλασσα, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες, διότι δεν υπάρχει τίποτα εδώ κοντά. Στην Αρχαία Άντισσα πάλι οι παραλίες ( άλλες αμμουδερές και άλλες βοτσαλωτές ) είναι ρηχές και περιτριγυρίζονται από καταπράσινες πεδιάδες. Συνήθως τις προτιμούν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας για τις λίγες, αλλά καλές ψαροταβέρνες. Θα τις ανακαλύψετε ερχόμενοι από τον Κάμπο διασχίζοντας έναν ποταμό.
Σκάλα Καλλονής
Η αμμουδιά της Καλλονής προσελκύει όσους βρίσκονται στην περιοχή για να πιουν ούζο και να γευτούν την πασίγνωστη σαρδέλα. Κατά μήκος της απλώνονται μπαράκια και ταβερνάκια. 
Κόλπος Γέρας 
Πολλές οι παραλίες του κόλπου, αλλά το πλατύ, αμμουδερό Τάρτι είναι ό,τι πρέπει για εσάς που σας αρέσει το ψάρεμα. Γύρω υπάρχουν ταβερνάκια και περιποιημένοι ξενώνες. 
Μόλυβος
Προτιμήστε τη βοτσαλωτή παραλία για τα beach bars κατά μήκος της αλλά και τα ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκα θαλασσινά. 
Εφταλού
Οι βοτσαλωτές –«ασημένιες» όπως τις χαρακτηρίζουν– παραλίες της Εφταλούς αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες των ιαματικών πηγών της περιοχής. Ένα μπάνιο στη θάλασσα μετά τα λουτρά θα σας χαρίσει επιπλέον ευεξία.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα


Η κουλτούρα του ούζου βάζει τη σφραγίδα της σε όλο το νησί και ως συνοδευτικά θα γευτείτε μια ατελείωτη σειρά πιάτων, όπως «κουταβάκια» ( μικρά σκυλόψαρα ), σαλάχια, γκιουζλεμέδες ( τυροπιτάκια με δυόσμο ), κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί και παστά – από τις θρυλικές σαρδέλες Καλλονής και λακέρδες μέχρι μπαρμπούνια και σαργούς. Μάλιστα, εδώ παστώνουν τις δικές τους σαρδέλες και λακέρδες ημέρας: τις βγάζουν το πρωί, τις παστώνουν 5-6 ώρες και τις σερβίρουν κόκκινες και ζουμερές. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό πιάτο είναι η γλυκύτατη φάβα από πράσινα μπιζέλια. Θα δοκιμάσετε επίσης κρέατα υψηλής ποιότητας, αφού το νησί έχει δική του κτηνοτροφία. Σημειωτέον, οι Μυτιληνιοί παίρνουν το άφθονο φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα χορταρικά και, φυσικά, τα δικά τους τυριά, το λαδοτύρι, τη φέτα και τη μυζήθρα, και κάνουν θαύματα – ειδικά στο τηγάνι είναι άφταστοι.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)