Τα καλύτερα στην Εύβοια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας και ο ανατολικότερος νομός της Στερεάς Ελλάδας. Πολύ κοντά στην Αθήνα, νησί «του σαββατοκύριακου» αλλά και τόπος διακοπών για πολλούς, ενώνεται με τη στεριά με ferry boat από τον Ωρωπό και τη Ραφήνα, ενώ η γέφυρα της Χαλκίδας, της πρωτεύουσα του νησιού, κρατά ανοιχτό το νησί στους εκδρομείς όλες τις εποχές του χρόνου. Από τη Χαλκίδα οι δρόμοι οδηγούν είτε στην πιο αναπτυγμένη τουριστικά και καταπράσινη βόρεια Εύβοια είτε στην πιο άγνωστη αλλά αυθεντική νότια Εύβοια. Το τοπίο έχει σπάνια ομορφιά και τεράστιες εναλλαγές – από τις 110 πανέμορφες παραλίες στον Ευβοϊκό και στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων η φημισμένη Χιλιαδού και η τεράστια παραλία της Αγίας Άννας, σε κατάφυτα βουνά όπως η Όχη και η Δίρφυς, ποτάμια με ονειρεμένα φαράγγια όπως το φαράγγι του Δημοσάρη, πυκνά δάση όπως του Πλατανιά και της Στενής ( με το Χιονοδρομικό Κέντρο ). Ατμοσφαιρικά χωριά όπως η παραδοσιακή Κύμη, η Κάρυστος με το Κοκκινόκαστρο, η Λίμνη με φυσικό της λιμανάκι, οι Ροβιές με τα πλατάνια, η Αιδηψός με τα ιαματικά λουτρά, η Ερέτρια με το αρχαιολογικό μουσείο, το ναό του Απόλλωνα και το Σπίτι με τα ψηφιδωτά, τα ερημωμένα χωριά του Καφηρέα και βεβαίως η Χαλκίδα πάνω στο Στενό του Ευρίπου με το άκρως ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο και τη ζωντανή νυχτερινή ζωή είναι λίγα από τα πάμπολλα γοητευτικά μέρη της Εύβοιας. Τα μυστηριώδη Δρακόσπιτα στα Στύρα και στο όρος Όχη, τα Λιχαδονήσια, οι «δίδυμοι» ενετικοί πύργοι του Μύτικα αλλά και οι μονές Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, Αγίου Γεωργίου Ηλιών και Γαλατάκη δεν εξαντλούν με κανέναν τρόπο τα αξιοθέατα του νησιού, που μπορεί να καλύψει τα ενδιαφέροντα οποιουδήποτε επισκέπτη.

Αιδηψός

Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας εδώ και… 2.000 χρόνια βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια και συνδέεται με ferry boat με το λιμάνι της Αρκίτσας στη Φθιώτιδα. Ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. έρχονταν διάσημοι από όλον τον τότε γνωστό κόσμο για να θεραπευτούν χάρη στα φυσικά ζεστά, ιαματικά της νερά. Τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του Παλιού Υδροθεραπευτήριου και του Δημαρχείου απηχούν την ακμή των νεότερων χρόνων. Από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι το 1960 η Αιδηψός προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο, ενώ, έπειτα από μια περίοδο παρακμής, τα τελευταία χρόνια αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει τουριστικά. Ανακαινισμένα ιστορικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και μπαρ, το καταπράσινο τοπίο ( πανέμορφο το όρος Τελέθριο και τέλειο για πεζοπορία και εξορμήσεις με 4x4 ) και οι ατέλειωτες αμμουδερές παραλίες ( στον Άγιο Νικόλαο, 1 χλμ. έξω από την πόλη ) βάζουν και πάλι την ιστορική λουτρόπολη στον τουριστικό χάρτη. Θα βρείτε ιστορικά spa hotels, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ιδανικά κυρίως για οικογένειες, κάποια τυπικά ξενοδοχεία και ορισμένα καλόγουστα studios τα οποία σηματοδοτούν την καινούργια φάση ανάπτυξης της λουτρόπολης.

Τι να δείτε

Ιαματικές πηγές - Νέο υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤΣτην περιοχή υπάρχουν περίπου 60 πηγές και τα θειούχα νερά τους έχουν θερμοκρασία από 34-71,2οC. Εκτός από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ και τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τη θάλασσα ( όπως στο χώρο της δημοτικής πλαζ ) ή χύνονται από ψηλά, ώστε να συνδυάσετε τη λουτροθεραπεία με το θαλασσινό μπάνιο. Τα νερά είναι κατάλληλα για ρευματικές παθήσεις, χρόνια οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα και άλλες νόσους του μυοσκελετικού συστήματος καθώς και για γυναικολογικές παθήσεις. Το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ διαθέτει 84 ατομικούς λουτήρες με σύστημα υδρομασάζ, εσωτερική πισίνα κινησιοθεραπείας και εξωτερική πισίνα με ιαματικό και θαλασσινό νερό, φυσικοθεραπευτήριο και αίθουσα γυμναστικής. 
Ξενοδοχείο «Thermae Sylla Spa» Το πιο εντυπωσιακό και όμορφο κτίριο στα Λουτρά της Αιδηψού, σε νεοκλασικό εκλεκτικιστικό ύφος, πετρόχτιστο, έχει τρεις ορόφους, με υπόγειο και σοφίτα, χάλκινη στέγη και έναν εντυπωσιακό πύργο στη μία γωνία. Χτίστηκε το 1896 και σήμερα στεγάζει το σύγχρονο πολυτελές ξενοδοχείο-spa. Έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 
Αρχαιολογική συλλογήΣτεγάζεται σε αίθουσα του υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ και περιλαμβάνει ευρήματα από τα Γιάλτρα, τον Άγιο Νικόλαο και την Ιστιαία, από τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. 
Σπηλιά του Σύλλα 
Θα τη βρείτε κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και το Παλιό Υδροθεραπευτήριο. Ο Πλούταρχος αναφέρει στο έργο του «Βίοι Παράλληλοι» ότι ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας πήγε στην Αιδηψό για να θεραπεύσει την ποδάγρα του. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι στις πηγές των Αγίων Αναργύρων πήγαιναν αυτοκράτορες και αξιωματούχοι τόσο από τη ρωμαϊκή όσο και από τη βυζαντινή περίοδο. 
Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου - Εκκλησία Αγίου ΝικολάουΒρίσκονται στο χωριό Αιδηψός. Ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου χτίστηκε το 1860, ενώ η εικόνα της Παναγίας χρονολογείται από το 1815. Μέχρι το 1872 η εικόνα φυλασσόταν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έχει χτιστεί πριν το 1800 και ήταν ο μητροπολιτικός ναός. 
Ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής 
Βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από την Αιδηψό. Δίπλα από το ξωκλήσι θα δείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού ενετικού πύργου όπου έμενε, σύμφωνα με την παράδοση, η κυρά της Λιχάδας και της Αιδηψού κατά τη φραγκοκρατία.


Εκδρομές

Ήλια
Γραφικό ψαροχώρι, 8 χλμ. από την Αιδηψό, στους πρόποδες του όρους Τελέθριο, με θαυμάσια παραλία και πολλά μεζεδοπωλεία. Αξίζει να επισκεφθείτε τη γυναικεία Μονή του Αγίου Γεωργίου Ηλίων. Χτισμένη γύρω στο 1670, με εξαιρετική θέα, θεωρείται πως έχει ανεγερθεί στη θέση του αρχαίου ναού του Ηλίου Απόλλωνα από τον οποίο και πήρε το όνομά του το χωριό. Είναι διακοσμημένη με θαυμάσιες τοιχογραφίες και εικόνες από το 16ο και 17ο αιώνα. Ανάμεσα στα Ήλια και στις Ροβιές βρίσκεται η Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου ( 15 χλμ. ), στους πρόποδες του όρους Τελέθριο. Δίπλα στο ναό της Οσίας Ειρήνης θα δείτε τα παρεκκλήσια του Οσίου Ονούφριου του ασκητού και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου διακοσμημένα με εξαιρετικές αγιογραφίες. Εικάζεται πως εκεί κοντά ήταν το αρχαίο μαντείο του Απόλλωνα Σελιναίου.
Γιάλτρα 
Χωριό με παραδοσιακό χρώμα και ταβέρνες που προσφέρουν ωραίο κοντοσούβλι, 13 χλμ. από τη λουτρόπολη. Το επίνειό του είναι τα Λουτρά Γιάλτρων, με ζεστά ιαματικά νερά. Απολαυστική η καταπράσινη διαδρομή προς το χωριό. Πολύ όμορφες μικρές παραλίες σας καλούν να τις ανακαλύψετε, όπως τα Μπάνια, το Μονογάι, ο Κόρφος, το Στενό και η Βασιλίνα. Έξω από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε τον ερειπωμένο ναό της Θεοτόκου του 14ου αιώνα. 
Αγιόκαμπος 
Παραλιακός οικισμός, σε απόσταση 10,5 χλμ. από την Αιδηψό, ανάμεσα σε ελαιώνες, με υπέροχες παραλίες, επίνειο του χωριού Άγιος. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Γλύφα Φθιώτιδας. Εδώ θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες, μπαρ και καφέ. Επισκεφτείτε επίσης το ναυτικό μουσείο Ναυτίλος στην είσοδο του χωριού, όπου θα θαυμάσετε συλλογές από κοχύλια, κοράλλια, απολιθώματα, πετρώματα και ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και το βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου, που έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό μνημείο. Χτίστηκε τον 9o αιώνα μ.Χ. με υλικά που πάρθηκαν από αρχαιότερο ναό.



Ερέτρια

Παραλιακή τουριστική πόλη της Νότιας Εύβοιας, συνδέεται μέσω πορθμειακής γραμμής με το λιμάνι του Ωρωπού. Ερείπια της αρχαίας Ερέτριας ( γνωστή ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους ), βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη, από την παράκτια ζώνη μέχρι το λόφο Καστέλι, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη ( 4ος αιώνας π.Χ. ) που προσφέρει καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη μέχρι απέναντι, στην Αττική. Στον περιποιημένο πλακόστρωτο παραλιακό πεζόδρομο υπάρχουν μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, ουζερί και πιτσαρίες με έντονη κίνηση, κυρίως το καλοκαίρι. Οι ωραίες παραλίες και τα μεγάλα resorts λίγο έξω από την πόλη, το πανέμορφο Νησί των Ονείρων που συνδέεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης, τα πολύ σημαντικά εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου και τα αρχαιολογικά της μνημεία, κάνουν την Ερέτρια ελκυστικό προορισμό για weekends ολόκληρο το χρόνο. Οι πιο αξιόλογες μεγάλες τουριστικές μονάδες βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας Μαλακώντα, ενώ στο καταπράσινο Νησί των Ονείρων η Δημοτική Επιχείρηση Ερέτριας έχει δημιουργήσει ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας 
Μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον, περιλαμβάνει εκθέματα από την ύστερη πρωτοελλαδική εποχή μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Βρίσκεται δίπλα στα ερείπια του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα και περιλαμβάνει τα γλυπτά του ναού από τα οποία ξεχωρίζει το σύμπλεγμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη. Τα ευρήματα της προϊστορικής Ερέτριας και τριών γειτονικών προϊστορικών οικισμών –της Ξηρόπολης, της Αμαρύνθου και της Μαγούλας–, τα αρχαϊκά γλυπτά από ναούς της κεντρικής Εύβοιας και τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα, όπως ο κένταυρος και οι κεφαλές της Μέδουσας, είναι εντυπωσιακά. Προσέξτε τον κεραμικό κλίβανο της μεσοελλαδικής εποχής ( 2000-1650 π.Χ. ) που βρίσκεται στην αυλή του μουσείου. Οικία των Ψηφιδωτών 
Η οικία χρονολογείται γύρω στο 370 π.Χ. και περιλαμβάνει αίθριο, χώρο συμποσίου και βοηθητικούς χώρους. Τα πατώματα καλύπτονται από θαυμάσιες ψηφιδωτές παραστάσεις εμπνευσμένες κυρίως από τη μυθολογία: Νηρηίδα επάνω σε Ιππόκαμπο, μάχες μεταξύ Αριμασπών και Γρυπών και μεταξύ Σφιγγών και Λεφυτών. 
Ναός της Ίσιδας 
Βρίσκεται πίσω από το μικρό λιμάνι και χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Αποδεικνύει τις εμπορικές επαφές της αρχαίας πόλης με την Αίγυπτο. 
Τάφος των «Ερώτων»Τάφος μακεδονικού τύπου του 4ου αι. π.Χ. στο λόφο βορειοδυτικά της Ερέτριας. Τα πήλινα αγαλματίδια Ερώτων, που έδωσαν και το όνομα στο μνημείο, βρίσκονται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. 
Ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα 
Η συνύπαρξη ιωνικών και δωρικών αρχιτεκτονικών στοιχείων χαρακτηρίζει το ναό, που γνώρισε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανοικοδομήσεις, από τον 8ο αι. π.Χ. που χτίστηκε μέχρι το 198 π.Χ. οπότε καταστράφηκε οριστικά από τους Ρωμαίους. Τα γλυπτά και η ανάγλυφη διακόσμηση του ναού φιλοξενούνται στο γειτονικό αρχαιολογικό μουσείο.
Αρχαίο Θέατρο 
Εντυπωσιακή κατασκευή που μοιάζει με το αθηναϊκό θέατρο του Διονύσου. Άρχισε να κατασκευάζεται τον 5ο αιώνα π.Χ., καταστράφηκε το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους και ξαναφτιάχτηκε με πιο ευτελή υλικά. Η αναστύλωσή του συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 
Το σπίτι του Κανάρη 
Διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα που έχτισε ο αγωνιστής του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης το 1847 και στο οποίο κατοίκησε μέχρι το 1864, όταν έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός και αντιβασιλέας. Υπάρχει μια επιγραφή που αποδίδει εύσημα στον αγωνιστή, αλλά το οίκημα είναι εγκαταλειμμένο. 
Το νησί των Ονείρων 
Κατάφυτο νησάκι με ονειρεμένες παραλίες που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Είναι επισκέψιμο αλλά επειδή η Δημοτική Επιχείρηση Ερέτριας έχει δημιουργήσει εκεί ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, η πρόσβαση στους περισσότερους χώρους είναι περιορισμένη.

Παραλίες

Θα κολυμπήσετε στη μεγάλη απάνεμη βοτσαλωτή παραλία Μαλακώντα, όπου βρίσκονται και οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της περιοχής, στην παραλία της Ερέτριας, λίγο πριν από την έξοδο για Ερέτρια καθώς ερχόσαστε από τη Χαλκίδα, ή ακόμα στο οργανωμένο τμήμα της παραλίας λίγο πριν από το Νησί των Ονείρων.


Κάρυστος

Είτε επιλέξετε να φτάσετε εδώ οδικώς από Χαλκίδα είτε με το πλοίο από Ραφήνα ή Αγία Μαρίνα, ένα είναι βέβαιο: το νοτιότερο άκρο της Εύβοιας απέχει ελάχιστα από την Αθήνα και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα τόσο για ολιγοήμερη εκδρομή όσο και για διακοπές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί εδώ σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και καλαίσθητα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ικανά να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Στα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας και των κοντινών χωριών θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και το φημισμένο κατσικάκι ή αρνάκι Καρύστου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις κουρκουμπίνες, ένα είδος παραδοσιακών ζυμαρικών που θα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια. Στο νέο λιμάνι υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία και μοντέρνες καφετέριες, ουζερί, ταβέρνες αλλά και εστιατόρια. Ανεξάντλητες είναι και οι εναλλακτικές όσον αφορά τις παραλίες, είτε πρόκειται για οργανωμένες είτε για παρθένες ακτές, με άμμο ή βότσαλο. Κι επειδή η Κάρυστος συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό, οι λάτρεις των σπορ δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι, καθώς εδώ μπορούν να επιδοθούν σε πεζοπορικές διαδρομές, καταδύσεις, surfing, jet ski αλλά και ποδηλασία, ιππασία και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Τι να δείτε

Μπούρτζι
Το παλιό φρούριο δίπλα στο λιμάνι, το οποίο χτίστηκε μάλλον το 13ο αιώνα από Ενετούς. Αναστυλώθηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.
Γιοκάλειο Πνευματικό ΊδρυμαΣχεδόν απέναντι από το Μπούρτζι στεγάζει βιβλιοθήκη 11.000 τίτλων αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, με εκθέματα που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια ως τη ρωμαϊκή περίοδο. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται ευρήματα από τα δρακόσπιτα Καρύστου και Στυραίων, το ναό του Ποσειδώνα της αρχαίας Γερεστού, την πόλη της Καρύστου και την Παλαιοχώρα.
Μαυσωλείο
Στο κέντρο της πόλης, εντός περιφραγμένου οικοπέδου, σώζονται ορισμένα αρχιτεκτονικά τμήματα από το μαυσωλείο επιφανούς Ρωμαίου αξιωματούχου, που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ.
Καρυστινό σπίτιΣτο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά φιλοξενείται η λαογραφική συλλογή Χ. Β. Δεληγιώργη, γνωστή και ως Καρυστινό σπίτι. Εδώ θα δείτε, μεταξύ άλλων, τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, κεντήματα, παλιά έπιπλα, φωτογραφίες και γεωργικά εργαλεία.
Castello RossoΓνωστό και ως Κοκκινόκαστρο, είναι ορατό από τα περισσότερα σημεία της Καρύστου καθώς βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Γραμπιά. Χτίστηκε το 1205 από Λατίνους, στο σημείο όπου παλαιότερα βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου. Το όνομά του λέγεται ότι το πήρε από το κεραμιδί χρώμα της τοιχοποιίας του.
Κτήμα Μοντοφώλι
Βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα Καρύστου και ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων σημαντικό για την περιοχή. Έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και ευρήματα από το κτήμα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου. Ο ναός του Αγίου Μάρκου μέσα στο κτήμα έχει μετατραπεί σήμερα σε κάβα και χώρο γευστικής δοκιμής του γλυκού κρασιού Κτήμα Μοντοφώλι που παράγεται εκεί.
ΔρακόσπιτοΤο περίφημο σπίτι του Δράκου βρίσκεται σε μικρό πλάτωμα της κορυφής της Όχης, στα 1.398 μ. Πρόκειται για αρχαίο κτίσμα από τεράστιους μονόλιθους, το οποίο πιθανότατα λειτουργούσε ως ναός αφιερωμένος στον Δία και στην Ήρα.

Εκδρομές

Το φαράγγι του Δημοσάρη είναι μια πολύ καλή επιλογή για μονοήμερη εκδρομή στη φύση, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα μονοπάτια και διαδρομές ανάβασης της Όχης. Μια άλλη πρόταση είναι να επισκεφθείτε τα χωριά του θρυλικού Κάβο Ντόρο, όπως τον Πλατανιστό και το Ποτάμι.

Παραλίες

Η ακτογραμμή της Καρύστου προσφέρει αμέτρητες παραλίες, οργανωμένες ή μη, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Οι πιο κοντινές στην Κάρυστο είναι η Γαλλίδα και η κοσμοπολίτικη Ψιλή Άμμος – και οι δύο αμμώδεις και οργανωμένες. Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι ο Κάβος, που προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ, η Μπούρου-Κάρυστος, η Αγία Παρασκευή και η πλαζ Παξιμάδα.


Κύμη

Αμφιθεατρικά χτισμένη στα ανατολικά της Ευβοίας, σε προνομιακή θέση, 200 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας, διαθέτει πανοραμική θέα στο πέλαγος, γι’ αυτό και αποκαλείται «Μπαλκόνι του Αιγαίου». Το καταπράσινο περιβάλλον, τα άφθονα νερά, οι πεντακάθαρες παραλίες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο για τον επισκέπτη. Κάνοντας μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό παρατηρήστε τα χαρακτηριστικά σπίτια, δείγματα «κουμιώτικης» αρχιτεκτονικής, κυρίως νεοκλασικά καπετανόσπιτα, τα οποία ξεχωρίζουν για τις περίτεχνες σιδεριές και τα φουρούσια ( υποστηρικτικά ) των μπαλκονιών αλλά και τις κτητορικές επιγραφές. Το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο είναι δύο εντυπωσιακά παραδείγματα αναπαλαιωμένων αρχοντικών. Γευματίστε σε μία από τις ταβέρνες και τα ουζερί που φημίζονται για το καλό τους φαγητό και κολυμπήστε στις καθαρές παραλίες της. Προτού φύγετε, ψωνίστε «κουκουλάρικα κάντρα», χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλι μεταξοσκώληκα, αλλά και τοπικά παραδοσιακά γλυκά όπως ο μπακλαβάς και τα αμυγδαλωτά. Από το λιμάνι της Κύμης μπορείτε να πάρετε το ferry boat για Σκύρο.

Τι να δείτε

Λαογραφικό ΜουσείοΘεωρείται από τα καλύτερα Λαογραφικά Μουσεία της χώρας και στεγάζεται στο εντυπωσιακό παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου. Εδώ θα δείτε κυρίως υφαντά και κεντήματα από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης το 19o αιώνα αλλά και τοπικές φορεσιές και παραδοσιακά σκεύη.
Αρχαιολογικός χώρος ΚύμηςΣε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στο λόφο Βιγλατούρι, έχει ανακαλυφθεί ολόκληρος οικισμός της προϊστορικής και γεωμετρικής περιόδου με σπίτια, ιερά, πλατείες, δρόμους και τάφους.
Ναός Παναγίας Λιαουτσάνισσας
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύμης και φημίζεται για το τέμπλο και τον άμβωνα, που είναι φιλοτεχνημένα από το Τηνιακό μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1849 και από το 1965 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Μητροπολιτικό Ναό της Κύμης παρουσιάζει ο περίτεχνος χρυσοκέντητος επιτάφιος του 14ου αιώνα. Εδώ υπάρχει και η προτομή του σπουδαίου επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου ( εφευρέτη του τεστ ΠΑΠ ), ο οποίος γεννήθηκε στην Κύμη.
Μονή Μεταμόρφωσης του ΣωτήροςΤο μοναστήρι ιδρύθηκε πιθανότατα το 15ο αιώνα και ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού, το χρυσοκέντητο επιτάφιο της Αποκαθήλωσης αλλά και τα δύο άγια ποτήρια της Μονής Κλιβάνου.
Κάστρο Αγίου ΓεωργίουΒόρεια της Κύμης βρίσκεται το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο που προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο και στον ποταμό Αποκλείστη που ρέει βόρειά του.
Χωνευτικό
Σχεδόν 2 χλμ. βορειοδυτικά της Κύμης βρίσκεται η καταπράσινη τοποθεσία Χωνευτικό, με την ιαματική πηγή της περιοχής. Το νερό της φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στους νεφροπαθείς.

Εκδρομές

Μια πρόταση για κοντινή εκδρομή είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός της Χηλής, μόλις 5 χιλιόμετρα από την Κύμη, όπου θα δείτε τις κρεμασμένες ψαρόβαρκες, που ανεβάζουν σε βίντζια οι κάτοικοι για να τις προστατέψουν από τα κύματα του Αιγαίου. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε παραδοσιακούς οικισμούς όπως οι Μαλετιάνοι ( 5 χλμ. νοτιοδυτικά της Κύμης ) αλλά και να πάρετε από το λιμάνι της Κύμης το καράβι για την όμορφη Σκύρο.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Τα λευκά σύκα Κύμης καπνίζονται σε ατμούς θείου για να αποκτήσουν αυτό το ξεχωριστό χρώμα, γεγονός που τους δίνει μια όμορφη, υπόξινη γεύση. Ο τοπικός συνεταιρισμός ακολουθεί με μια εν πολλοίς χειροποίητη διαδικασία, ειδικά στο στάδιο του ελέγχου και της επιλογής. Έχουν φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα και γι’ αυτό το 70% καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο 30% εξάγεται.


Λίμνη

Στη βορειοανατολική πλευρά, στον Ευβοϊκό κόλπο, η Λίμνη μοιάζει με νησί μέσα στο νησί. Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στη θάλασσα, κοντά στην αρχαία πόλη Ελύμνιον –που αναφέρεται στις τραγωδίες του Σοφοκλή ως το σημείο όπου συναντήθηκε πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα– με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και γραφικά στενά με καμάρες που κάνουν την περιπλάνηση απόλαυση. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Αιγαιοπελαγίτες καπεταναίοι από τις οικογένειες που ήρθαν το 16ο αιώνα, ενώ η ναυτική δύναμη ήταν και η αιτία της ευημερίας της πόλης μετά τον πόλεμο. Στην περιοχή δόθηκε το έναυσμα για την ευβοϊκή επανάσταση του 1821 από τον Αγγελή Γωβιό, πρωτοπαλίκαρο του Ανδρούτσου, ενώ από εδώ κατάγεται και η Λέλα Καραγιάννη, ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης ( στον παραλιακό δρόμο υπάρχει και η προτομή της ). Ο χρόνος στη Λίμνη μοιάζει να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ’70 με τα παιδιά να παίζουν ακόμη με τα καλάμια στην παλιά προβλήτα. Καφενεδάκια κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο-σήμα κατατεθέν, το παλιό νηπιαγωγείο του 1898 που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, ο επιβλητικός ναός της Θεοτόκου στην είσοδο με το ψηλό καμπαναριό, έργο του Τηνιακού γλύπτη Μαστρολούκα, τα υφαντά του Συνεταιρισμού Γυναικών απλωμένα μπροστά στο θερινό κινηματογράφο και προσεγμένα ταβερνάκια συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό με άρωμα εποχής. Δυόμισι ώρες από τη Χαλκίδα ο δρόμος είναι εύκολος, αν εξαιρέσεις τις πολλές στροφές ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Όσο για το δρόμο προς Αιδηψό, χρειάζεται προσοχή αφού συμβαίνουν συχνά κατολισθήσεις.

Τι να δείτε

Λόφος Καστριά
Οικισμός της πρώιμης νεολιθικής περιόδου με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπου υπήρχε και μεσαιωνικό κάστρο. Σημαντική είναι και η περιοχή της Παναγιάς, νεολιθικός οικισμός με ακμή ως τη φραγκοκρατία. Εδώ οχυρώθηκαν οι κάτοικοι της Λίμνης για να προστατευτούν από επίθεση των πειρατών το 900 μ.Χ.

Ναός Ζωοδόχου Πηγής
Χτισμένος στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτά που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου αιώνα και αναπαριστούν ψάρια που κολυμπούν. Πολλά τμήματα έχουν μεταφερθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

Σπηλαιώδης ναός του Άγιου Χριστόδουλου

Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται η σκήτη του Άγιου Χριστόδουλου ο οποίος ήρθε από τη Μονή Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο τον 11ο αιώνα στην ερειπωμένη από τους πειρατές πόλη μαζί με κατοίκους από την Κω και την Πάτρα. 

Παραλίες

Αν και πολλοί συνεχίζουν να κάνουν μπάνιο μέσα στη Λίμνη, οι ωραιότερες ακρογιαλιές βρίσκονται περιφερειακά, στο δρόμο προς Χρόνια. Αμμουδιές, ήρεμη θάλασσα ( σπάνια θα δείτε κύμα ακόμα και χειμώνα ) και άπλα για να απλώσετε πετσέτες. Καμία δεν είναι οργανωμένη, αλλά είναι ασφαλείς, χωρίς απότομα βάθη, ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Για τους πιο περιπετειώδεις, είναι εξαιρετικές οι απόκρημνες ακτές με άγριο βότσαλο και πέτρα προς Μονή Γαλατάκη( που προτιμούν και πολλοί σκηνίτες αν και απαγορεύεται το κάμπινγκ ). Κάποιες, μάλιστα, δεν έχουν πρόσβαση με αυτοκίνητο οπότε πρέπει να περπατήσετε σε χαραγμένα μονοπάτια. 

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Η Λίμνη φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά της ( καραβίδες, χταπόδια, γυαλιστερές ημέρας ). Αφιερώστε, όμως, λίγο περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψετε μικρά ταβερνάκια πάνω στο κύμα με λίγα τραπέζια, χαλικάκι στο χώμα και φορτωμένες κληματαριές και γιασεμιά που μοσχομυρίζουν τα βράδια. Στο δρόμο προς τον Όσιο Δαυίδ οι βουνίσιες ταβέρνες έχουν εξαιρετικά κρέατα από βοσκούς της περιοχής.  


Στενή

Γραφικό ορεινό χωριό της Εύβοιας και αγαπημένος ορεινός προορισμός χειμώνα και καλοκαίρι για τους Αθηναίους και τους Χαλκιδαίους, η Στενή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Δίρφυς, 30 χλμ. από Χαλκίδα, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, με πλατάνια, καστανιές, μαύρη ελάτη και τρεχούμενα νερά. Από την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία με τις βρύσες, όπου κάτω από τα πλατάνια βρίσκονται καφενεδάκια και παραδοσιακές ταβέρνες, ξεκινούν μονοπατάκια που διατρέχουν ολόκληρο το χωριό. Η Στενή αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η βρύση «του γιατρού», σε μια υπέροχη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, μπροστά στην οποία οργανώνεται αγορά από τις γυναίκες της Στενής και των γύρω χωριών, όπου μπορείτε να αγοράσετε βότανα, γαλακτοκομικά, μέλι, τραχανά και χυλοπίτες. Το χωριό διαθέτει βασική ξενοδοχειακή υποδομή, ενώ σε ταβέρνες και κουτουκάκια η σχάρα και η σούβλα με περίφημα ψητά κρέατα κλέβουν την παράσταση. Θα βρείτε επίσης και μαγειρευτά, όπως πίτες, κουνέλι λεμονάτο, κόκορα με μακαρόνια, τυροπιτάρι και άγρια μανιτάρια.

Τι να δείτε

Ναός Αγίας Κυριακής
Μέσα σε σπήλαιο στο δρόμο από την Κάτω Στενή προς το χωριό Καμπιά, περιτριγυρισμένος από καταρράκτες και πλατανόδασος, ο ναός της Αγίας Κυριακής έχει την ιδιομορφία το ιερό να μην κοιτάει προς την Ανατολή όπως συνήθως αλλά προς Νότο, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει κρήνη της οποίας το νερό θεωρείται αγίασμα.
Βενετσιάνικος Πύργος -Εκκλησία ΠαλαιοπαναγιάςΞεκινώντας από την Κάτω Στενή, μπορείτε να επισκεφτείτε τον εγκαταλειμμένο οικισμό Σκουντέρι όπου σώζεται Βενετσιάνικος Πύργος, ένας από τους ελάχιστους με χτιστό καμαρωτό δάπεδο. Πολύ κοντά στην Κάτω Στενή, στην περιοχή Τσαγιούς, σώζονται επίσης τμήματα αρχαίου τείχους το οποίο εικάζεται ότι ανήκε σε ιερό του Απόλλωνα, ενώ στο δρόμο για τη Λούτσα βρίσκεται ο σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός της Παλαιοπαναγιάς ( 12ος-13ος αιώνας ) με ωραίες αγιογραφίες.

Εκδρομές

Ορειβατικό Καταφύγιο 
Σε πολύ όμορφη τοποθεσία, 8 χλμ. από το χωριό. Μπορείτε να φθάσετε με αυτοκίνητο αλλά και ακολουθώντας μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό.
Καθενοί 
Το χωριό βρίσκεται 7 χλμ. πριν από τη Στενή και είναι γνωστό για τις πετρόχτιστες εκκλησίες της Αγίας Σωτήρας, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Γεωργίου. Το παράξενο όνομά του, που σύμφωνα με την παράδοση σημαίνει «ο καθένας με το νου του», προήλθε από ένα εύρημα που χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι για να αποφασίσουν πού να χτίσουν το χωριό: ο καθένας τους άφησε ένα κομμάτι κρέας σε μέρος της επιλογής του και ύστερα από τρεις ημέρες έχτισαν το χωριό εκεί όπου το κρέας δεν είχε χαλάσει!
Έρια
Σε απόσταση 2 χλμ. από τους Καθενούς βρίσκεται η εξαιρετικού κάλλους περιοχή Έρια, με καταρράκτες και πλατάνια και τη βυζαντινή εκκλησία της Θεοτόκου Μονομερίτισσας Υπαπαντής ( 13ος-16ος αιώνας ). 


Χαλκίδα

Μία ώρα από την Αθήνα, έχει «ανακηρυχτεί» τα τελευταία χρόνια νέο προάστιο της πρωτεύουσας. Ταβερνάκια με ούζα και μεζέδες για κυριακάτικες εξορμήσεις, ωραίες παραλίες προς Βορρά και Νότο με καθαρά νερά και αμμουδιές και μια αίσθηση ότι η πόλη ζει σε ρυθμό μόνιμων διακοπών. Ο εθνικός δρόμος περνάει από τη νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά η παλιά συρταρωτή γέφυρα Νεγκρεπόντε ( μαύρη γέφυρα την έλεγαν οι Βενετσιάνοι ) έχει άλλη χάρη. Από εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή της κατεύθυνσης των νερών του Ευρίπου κάθε έξι ώρες, κλασική οικογενειακή ατραξιόν της δεκαετίας του ’70. Προτού φτάσετε στο κέντρο, κάντε μια παράκαμψη από τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και την ομώνυμη παραλία όπου συγκεντρώνονται πολλοί Αθηναίοι τα καλοκαίρια. Η Χαλκίδα έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, οπότε δεν θα χαθείτε στα στενά, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες. Στην περιφερειακή οδό θα συναντήσετε και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, με δώδεκα αψίδες, που διατηρούνται ακέραιες.

Τι να δείτε

Κάστρο Καράμπαμπα 
Στο λόφο πάνω από την πόλη, στην περιοχή της αρχαίας Κανήθου. Χτίστηκε το 17ο αιώνα από τους Οθωμανούς, στα ερείπια αρχαίων ναών, για προστασία από Βενετούς. Το παράδοξο είναι ότι έχει ευρωπαϊκό ρυθμό, αφού τα σχέδια είναι του Βενετού αρχιτέκτονα Γερόλυμο Γκαλόπο. Το 2000 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και λειτουργεί σαν γλυπτοθήκη. Στην είσοδο βρίσκεται και ο τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα. 
Κόκκινο Σπίτι 
Στη βόρεια πλευρά της πόλης, χτίστηκε το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς για λογαριασμό της οικογένειας Μάλλιου. Στη διάρκεια της Κατοχής ήταν το στρατηγείο των Γερμανών, ενώ σήμερα στεγάζει την Εστία Γνώσης του Δήμου. Απέναντι βρίσκεται το Σπίτι με τα Αγάλματα, της ίδιας οικογένειας, με τα χαρακτηριστικά τέσσερα αγάλματα στη στέγη του. 
Αρχαιολογικό ΜουσείοΣτεγάζεται σε νεοκλασικό του 20ού αιώνα και συγκεντρώνει εκθέματα από την παλαιολιθική εποχή, συλλογές από το νεκροταφείο της Μάνικας, μυκηναϊκά ειδώλια, ρωμαϊκά αγάλματα μεταξύ των οποίων το ακέφαλο άγαλμα του Διονύσου και δύο κεφάλια κούρων αρχαϊκής εποχής 
Αρχαιολογικός χώρος Μάνικα 
Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού που σώζεται μέχρι σήμερα ανήκει στην πρώιμη πρωτοελλαδική περίοδο αν και υπάρχουν και προγενέστερα κτίρια. Ίσως η πιο ανεπτυγμένη πόλη της χαλκοκρατίας λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο με πρόσβαση στη θάλασσα και σιτοβολώνες που συγκέντρωναν το σιτάρι από τις πεδιάδες του Ληλαντίου και τροφοδοτούσαν τις Κυκλάδες. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου είναι το νεκροταφείο, με πλήθος ευρημάτων που αποδεικνύουν τη σημασία της περιοχής σαν σταυροδρόμι πολιτισμών. 
Ρωμαϊκή παλαίστρα 
Στη θέση Μπέη Μαξέ, στην οδό Αρεθούσης και σε επαφή με τη δυτική πλευρά του εργοστάσιου Δάριγκ, συνδέεται με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο. Αποτελείται από μια κύρια αίθουσα και παράπλευρα οικοδομήματα από τα οποία διατηρούνται τα θεμέλια και μεγάλα τμήματα ψηφιδωτών. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, με ανάδειξη ενός τρίτου της αρχικής έκτασης.

Εκδρομές

Στενή
Τριάντα χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, στις παρυφές του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά θέρετρα. Η διαδρομή έχει πολλές στροφές, αλλά θα σας ανταμείψει με την ομορφιά της. Θα βρείτε πολλά ταβερνάκια με ντόπια κρέατα.
Πολιτικά
Βόρεια της Χαλκίδας, στον Ευβοϊκό κόλπο, με περίφημη βοτσαλωτή παραλία, φρέσκο ψάρι και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.
Λευκαντί
Στο δρόμο Χαλκίδας-Ερέτριας, με αμμουδερή ρηχή θάλασσα και μόνιμη κίνηση το καλοκαίρι. Στην περιοχή βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ξηρόπολης που μέχρι το 12ο π.Χ. αιώνα αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο προς τη Μικρά Ασία.

Παραλίες

Παραλία Αγίου Ανδρέα Μαλακώντα
Στη νότια πλευρά, με καθαρά νερά, άμμο και βότσαλο και χωρίς πολύ κόσμο. Κατά μήκος της παραλιακής Μαλακώντα-Ερέτριας θα συναντήσετε και άλλους απομονωμένους κολπίσκους.
Κουρέντι
Κεντρική και οργανωμένη παραλία μέσα στην πόλη, που συγκεντρώνει τους ντόπιους για το καθημερινό τους μπάνιο. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λιανή Άμμο ( Τένις ) με το χαρακτηριστικό φαινόμενο της παλίρροιας – όταν τραβιούνται τα νερά χρειάζεται πολύ περπάτημα για να… κολυμπήσετε. 
Μάνικα
Λίγο έξω από τη Χαλκίδα, γνωστή και σαν Έξω Παναγίτσα, με άμμο και διάσπαρτα βράχια.
Αλυκές ή Ιππόκαμπος
Πολύ ζεστά και ρηχά νερά, αμμουδιές και δημοφιλή beach bars.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και ουζερί στη Νέα Λάμψακο είναι από τις πιο κλασικές… εκδρομές ψαροφαγίας. Αναζητήστε το περίφημο βουνίσιο μέλι του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου καθώς και λευκά ξηρά σύκα Κύμης που αποτελούν σήμα κατατεθέν του νομού.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)