Τα καλύτερα στα Κύθηρα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ιντελεκτουέλ, σοφιστικέ, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα, τα Κύθηρα προσελκύουν πολλούς ξένους αλλά κι Έλληνες μόνιμους επισκέπτες, επώνυμους και μη, οι οποίοι αναζητούν εκεί ένα περιβάλλον χαλάρωσης, ανέμελης καλοκαιρινής κομψότητας, επαφής με τη φύση και την Ιστορία. Συνδέονται με την Αθήνα και αεροπορικώς, αλλά ο δημοφιλέστερος τρόπος είναι με φέρι από τη Νεάπολη Λακωνίας. Αν και μικρά σε μέγεθος, τα Κύθηρα έχουν πολύ ενδιαφέρουσα ενδοχώρα: πανέμορφα χωριά με αρχιτεκτονική με έντονο τοπικό χρώμα καθώς κι ενετικά χαρακτηριστικά και θαυμάσιες διαδρομές για ατελείωτες αυτοκινητάδες. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοκίνητο ή μηχανάκι για τις μετακινήσεις σας. Το οδικό δίκτυο είναι καλό, ένας μεγάλος κεντρικός δρόμος διασχίζει όλο το νησί από τον Βορρά στον Νότο, ενώ η πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες γίνεται μέσω ασφαλτόδρομων. Οι πιο δημοφιλείς βάσεις διαμονής είναι η Χώρα με το κάστρο, ο μικρός παραθεριστικός οικισμός Καψάλι από κάτω, που έχει και την πιο έντονη νυχτερινή ζωή, το θέρετρο της Αγίας Πελαγίας στα βόρεια και τα χωριά της ενδοχώρας με τους μικρούς ξενώνες αγροτουριστικού προφίλ. Από τα χωριά επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον Μυλοπόταμο με τη γραφική πλατεία, τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και την πανέμορφη γύρω φύση με τους καταρράκτες, τα Μητάτα, τον παραθαλάσσιο Αβλέμονα με τις ψαροταβέρνες, το κεφαλοχώρι Ποταμός με τη ζωντανή λαϊκή αγορά, τα Αρωνιάδικα και τα Καστρισιάνικα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ( δώστε προσοχή στις εντυπωσιακές καμινάδες των σπιτιών ). Οι φυσιολάτρες θα περπατήσουν στα φαράγγια στην καρδιά του νησιού και θα ανακαλύψουν απάτητες παραλίες μες στους απροσπέλαστους πευκώνες του Βορρά.

Τι να δείτε

ΚάστροΕνετικό κάστρο στην άκρη της Χώρας, όπου θα μπείτε μέσω σήραγγας. Στο διοικητήριο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων με έγγραφα από το 16ο αιώνα και μετά. Αρχαιολογικό ΜουσείοΒρίσκεται στη Χώρα και περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών χρόνων αλλά και της Ενετοκρατίας. 
Βυζαντινό Μουσείο 
Συλλογή παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων τέχνης ( τοιχογραφίες, εικόνες, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής κ.ά. ) στο ναό της Ανάληψης, στο Κάτω Λιβάδι. 
Παλαιόπολη 
Σώζονται ερείπια του βυζαντινού φρουρίου της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού. 
Μηλαπιδέα 
Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σχολικό κτίριο της αγγλικής περιόδου, σε λόφο ανάμεσα στα Φατσάδικα και το Λιβάδι. 
Μινωικό Ιερό Κορυφής 
Σε μικρή απόσταση από τον Αρχαιολογικό Χώρο Παλαιόπολης, στο βουνό του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα. 
Καταρράκτης 
Ο καταρράκτης της Νεράιδας ή Φόνισσας βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό σημείο μες στα πλατάνια, κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος. Εκεί κοντά θα δείτε και μια σειρά από εγκαταλελειμμένους νερόμυλους.

Εκδρομές

Αντικύθηρα 
Μικρό νησάκι σε απόσταση 2 ωρών από τα Κύθηρα, για τους λάτρεις των ακριτικών τόπων και της πεζοπορίας. Θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια στον Ποταμό, ενώ για μπάνιο θα πάτε στην παραλία του Ξηροπόταμου και στα Χάλαρα.

Παραλίες

Το βοτσαλωτό Καλαδί, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη, είναι –χάρη στον κάθετο βράχο στην άκρη της και στα γαλαζοπράσινα νερά της– η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία. Θα χρειαστεί να περπατήσετε για να την προσεγγίσετε και καλό θα είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες. Οι παραλίες είναι πολλές και μπορείτε να δοκιμάζετε διαφορετική κάθε μέρα ( τουλάχιστον για μία εβδομάδα ): από τις αγαπημένες των νέων βοτσαλωτές ακτές ανατολικά της Χώρας, όπως η Φυρή Άμμος ή ο Χαλκός, μέχρι την αχανή παραλία της Παλαιόπολης με την έντονη αύρα «αρχαίου τόπου» και τις… off Broadway, μικρές και πιο άγριες δυτικές παραλίες, όπως ο Άγιος Λευτέρης ή ο Λυκόδημος.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Παράδεισος των τοπικών προϊόντων και με πολλές μικρές οικοτεχνίες, τα Κύθηρα θα σας βάλουν στον πειρασμό να γεμίσετε το πορτμπαγκάζ. Φημίζονται για τα λαδοπαξίμαδα, το θυμαρίσιο μέλι, τα τοπικά γλυκά ( αμυγδαλωτά, μελούνια, σκαρσελάκια, παστιτσέτα κ.ά. ) και τη φατουράδα ( λικέρ με κανελογαρίφαλα αλλά και φρούτα ). Στις ταβέρνες θα βρείτε αρκετά τοπικά πιάτα, όπως κολοκυθανθούς γεμιστούς, ξινόχοντρο ( σταρένιος τραχανάς με κατσικίσιο γάλα ) με μελιτζάνες, τηγανητά λουβία ή πλαγιομάνους συμπόρου ( κουκιά ), καλτσούνι ( πίτα με χόρτα και φρέσκο τυρί ) κ.ά.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)