Τα καλύτερα στην Ιθάκη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Διαδρομές ανάμεσα σε ελαιώνες, αρχαία ερείπια που θα σας κάνουν να φαντάζεστε ομηρικές σκηνές, μικροσκοπικές και κατά βάση βοτσαλωτές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μια πρωτεύουσα-κούκλα με αμφιθεατρικά χτισμένα νεοκλασικά και παραδοσιακοί οικισμοί είναι στοιχεία ικανά να σας δέσουν για πάντα με την Ιθάκη. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ιστιοπλόων, οι οποίοι κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα μικρά λιμανάκια της, των καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκουν εδώ έμπνευση, αλλά και όσων αναζητούν στιγμές ηρεμίας. Πνιγμένη στο πράσινο, αποτελείται από δύο χερσονήσους που ενώνονται από μια στενή λωρίδα γης, όπου υπάρχει ένα cafe-τέλειο παρατηρητήριο προς το φυσικό κόλπο του Αετού και την Κεφαλονιά. Κέντρο του νησιού είναι το Βαθύ, χτισμένο αμφιθεατρικά στον προστατευμένο κόλπο του Αετού, με τη νησίδα Λαζαρέτο στο κέντρο. Στην πλειονότητά τους τα σπίτια έχουν ξαναχτιστεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, διατηρώντας το παραδοσιακό τους χρώμα. Ο χρόνος σας θα περάσει ευχάριστα με βόλτες στα όμορφα δρομάκια και στην κεντρική πλατεία του, με αυθεντικά πιάτα στις ταβέρνες και ποτό στα όμορφα μπαράκια δίπλα στο λιμάνι. Η Ιθάκη δεν έχει παραδοθεί στη μαζική τουριστική ανάπτυξη, γι’ αυτό εδώ θα βρείτε απλά και καλόγουστα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οικογενειακά αλλά και arty ξενοδοχεία, ενώ προσφέρεται για βόλτες με ποδήλατο και πεζοπορίες.

Τι να δείτε

Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο ΙθάκηςΒρίσκεται στο Βαθύ και στους δύο ορόφους του εκτίθενται, μεταξύ άλλων, οικιακά σκεύη, παλιά έπιπλα, γυναικεία ενδύματα των αρχών του 20ού αιώνα, κοσμήματα, ναυτικά όργανα και άλλα τεκμήρια από την πλούσια ναυτική ιστορία του νησιού. 
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιθάκης 
Επίσης στο Βαθύ, περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από το νότιο μέρος του νησιού: αγγεία της Πρωτογεωμετρικής και της Γεωμετρικής περιόδου ( 10ος- 8ος π.Χ. αιώνας ) αλλά και σημαντικά ευρήματα από την Προϊστορική μέχρι τη μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο από το Σπήλαιο Λοΐζου ( κοντά στον Σταυρό ). 
Αρχαιολογική Συλλογή ΣταυρούΣε ένα κτίριο στο λόφο Πηλικάτα, λίγο έξω από το χωριό Σταυρός, θα βρείτε μια μικρή, αλλά σημαντική συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων του βόρειου μέρους του νησιού, όπου κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι βρίσκονταν τα ανάκτορα του Οδυσσέα. Αξίζει μόνο και μόνο για να δείτε το πιο διάσημο ίσως έκθεμά της, το οποίο βρέθηκε στο Σπήλαιο Λοΐζου, ένα θραύσμα πήλινης μάσκας με την εγχάρακτη επιγραφή ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ. 
Μονή Καθαρών 
Ιδρύθηκε στη θέση παλιότερης εκκλησίας το 1696, από Ηπειρώτες που είχαν καταφύγει στο νησί κι έχει φοβερή θέα στο νησί.

Εκδρομές

Φρίκες
Γραφικό ψαροχώρι, ζωντανεύει το καλοκαίρι, διότι το προτιμούν οι επισκέπτες λόγω της απίστευτης ηρεμίας που προσφέρει. Για πολλούς είναι και το πρώτο σημείο επαφής με το νησί, καθώς εδώ φτάνουν κάποια ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα κοντινά νησιά.
Κιόνι
Παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός σε αμφιθεατρική θέση, μαγνητίζει τους επισκέπτες με την ιδιαίτερη ομορφιά του και τα ιστιοπλοϊκά κονταροχτυπιούνται για μια θέση στο μικρό λιμανάκι του. Το χειμώνα, δυστυχώς, πέφτει σε νάρκη.
Ανωγή
Στον παλιότερο οικισμό του νησιού επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες, φωτογραφίστε τους θεαματικούς μονόλιθους που θα βρείτε διάσπαρτους και κουβεντιάστε με τους ντόπιους στο καφενείο.

Παραλίες

Η Ιθάκη έχει μικρές και κατά βάση βοτσαλωτές παραλίες ( λίγες είναι οργανωμένες ), με πεντακάθαρα νερά και πράσινο που σχεδόν βουτάει στη θάλασσα, δημιουργώντας έτσι φυσική σκιά. Στο νότιο μέρος της ξεχωρίζουν η παραλία του Σκίνου ( όλο και κάποια διασημότητα μπορεί να συναντήσετε ) και η παραλία της Δεξιάς ( ή Δεξάς ) με τα καταγάλανα νερά και τη θέα στο όρος Νήριτο. Στον ονειρικό κόλπο στο Φιλιατρό η καντίνα-beach bar είναι meeting point νεαρόκοσμου, ενώ λίγο πιο κάτω, στο Σαρακήνικο, θα συναντήσετε περίπου το ίδιο σκηνικό, αλλά με λιγότερο κόσμο. Από το Βαθύ μπορείτε να φτάσετε με σκάφος σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, Γιδάκι. Στο βόρειο μέρος, τώρα, θα κάνετε βουτιές στον κόλπο του Σταυρού, στην παραλία της Πόλης ( στο βυθό της βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης ) με την καντίνα και τις λίγες ξαπλώστρες, στον ήρεμο Άσπρο Γιαλό κοντά στον Άγιο Ιωάννη και στους «πριβέ» κολπίσκους δίπλα στο δρόμο από Φρίκες προς Κιόνι.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)