Τα καλύτερα στην Πάρο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



All time classic κυκλαδονήσι για επισκέπτες διαφορετικών ηλικιών και προφίλ – από Έλληνες και ξένους κοσμοπολίτες μόνιμους φαν του νησιού που έχουν χτίσει σπίτια εδώ μέχρι νεαρόκοσμο που έρχεται να ξεδώσει το πρωί στις παραλίες με τα beach sports και το βράδυ στα δεκάδες κλαμπάκια. Οι δύο πιο κοσμικοί προορισμοί είναι η Παροικία ( το βασικό λιμάνι ) και η Νάουσα, ο δεύτερος τη τάξει οικισμός. Καθεμία έχει τη γραφικότητά της ( η Παροικιά έχει πιο ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, η Νάουσα είναι πιο κουκλίστικη, αλλά και πιο κοσμοπλημμυρισμένη τον Αύγουστο ). Και οι δύο έχουν όμορφες γωνιές, ενδιαφέροντα εστιατόρια και πολύχρωμα μαγαζάκια αν τις περπατήσεις. Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για να γυρίσετε το νησί και να ανακαλύψετε τις πολλές παραλίες που καλύπτουν διαφορετικά γούστα: από party beaches και must προορισμούς για σερφ και θαλάσσια σπορ μέχρι ήσυχους κολπίσκους. Μη σταθείτε όμως μόνο στις παραλίες. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στην ενδοχώρα με όμορφα χωριά και καλές ταβέρνες – ξεχωρίζουν οι Λεύκες και η Μάρπισσα με παραδοσιακό χρώμα. Η ξενοδοχειακή υποδομή είναι καλή με μεγάλες κατά κύριο μονάδες δίπλα ή σε κοντινή απόσταση από παραλίες.

Τι να δείτε

Κάστρο Παροικιάς
Η περιοχή γύρω από τα ερείπια του φράγκικου κάστρου προσφέρεται για γραφική βόλτα στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα αρχοντικά και τις τοιχοδομές από αρχαία θραύσματα.

Παναγία Εκατονταπυλιανή
Εμβληματικό παλαιοχριστιανικό μνημείο, αποτελεί στην ουσία σύμπλεγμα κτιρίων με λεπτομέρειες που μαρτυρούν διαφορετικές φάσεις της ιστορίας του νησιού. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει βυζαντινό μουσείο με συλλογή εικόνων και κειμηλίων.

Ασκληπιείο
Σκαρφαλωμένα σε ένα λόφο στον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό αξίζουν οπωσδήποτε μία βόλτα. Δήλειο Ερείπια του ναού του Δήλειου Απόλλωνα, κολώνες και αρχιτεκτονικά μέλη, σε μια τοποθεσία με ωραία θέα κοντά στην Παροικία.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Γλυπτά αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και ευρήματα μικροτεχνίας από τη νεολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα της Γοργούς, ύψους 1.35 μ., που σώζεται σχεδόν ακέραιο.

Αρχαίο νεκροταφείο
Κοντά στο λιμάνι, επάνω σχεδόν στον παραλιακό δρόμο, χρησιμοποιούνταν από το τέλος του 8ου π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο μ.Χ. και περιλαμβάνει ένα πολυάνδριο ( ομαδικός τάφος ) μοναδικό στο Αιγαίο ( 8ος π.Χ. αι. ).

Κοιλάδα Πεταλούδων
Λιγότερο γνωστή από αυτή της Ρόδου, αποτελεί παρόλα αυτά σημαντικό βιότοπο και όαση δροσιάς, με εκατοντάδες καφεκόκκινες πεταλούδες.

Αρχαία Λατομεία
Στο δρόμο από την Παροικία προς τις Λεύκες. Από εδώ έβγαινε το περίφημο παριανό μάρμαρο από τους κλασικούς χρόνους ως το 19ο αιώνα.

Τρεις εκκλησίες
Σύμπλεγμα τριών εκκλησιών του 17ου αιώνα χτισμένων στα ερείπια βυζαντινού ναού από μάρμαρα αρχαίων ναών. Μονές Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού αξίζει να επισκεφτείτε την ανδρική Μονή Λογγοβάρδας, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, τη Μονή Αγίου Αντωνίου που την περιέβαλλε άλλοτε ενετικό κάστρο και τη Μονή Αγίων Αναργύρων σε τοποθεσία με ωραία θέα και μια όμορφη μαρμάρινη κρήνη του 18ου αιώνα.

Εκδρομές

Λεύκες 
Το ομορφότερο ίσως χωριό της Πάρου, σε υψόμετρο 250 μ. στην ενδοχώρα του νησιού. Προσφέρεται για βόλτα στα ασβεστωμένα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια και καφέ ή φαγητό στις καλές ταβέρνες. 
Κώστος 
Γραφικό χωριό στην ενδοχώρα, κοντά στις Λεύκες, με ταβέρνα και εργαστήρι κεραμικής. Ωραία ιδέα για νύχτες καύσωνα. 
Πρόδρομος
Στο δρόμο Νάουσας-Μάρπησσας, με παραδοσιακό χρώμα. Αξίζει μια στάση για βόλτα στα δαιδαλώδη δρομάκια του. Διαθέτει καφενεία και ταβέρνα. 
Μάρπησσα
Αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό με παραδοσιακό χρώμα, αναπαλαιωμένα σπίτια, ενδιαφέρουσες εκκλησίες του 16ου αιώνα και όμορφες πλατείες. Διαθέτει λαογραφικό μουσείο. Εδώ γιορτάζεται το πιο ιδιαίτερο Πάσχα στο νησί. 
Πίσω Λιβάδι 
Χαλαρό ψαροχώρι με ταβέρνες και μπαράκια κατά μήκος της αμμουδιάς. 
Αντίπαρος
Λίγα λεπτά με το ferry boat από την Πούντα, με συχνή σύνδεση μέχρι αργά το βράδυ, η Αντίπαρος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κοσμικό προορισμό. Πέρα από ολοήμερη εκδρομή για μπάνιο και φαγητό, μπορείς να έρθεις ακόμη και για απογευματινή ή βραδινή βόλτα στο μικροσκοπικό οικισμό με τις ιδιοσυγκρασιακές μπουτίκ, τα all day cafes και τα καφενεία με τα σπιτικά γλυκά.

Παραλίες

Προς την πλευρά της Νάουσας ξεχωρίζουν οι καρτποσταλικές Κολυμπήθρες με τα γλυπτά βράχια, το νεανικό Μοναστήρι με άμμο και beach sports, η οργανωμένη αμμουδιά της Σάντα Μαρία και η Λάγγερη, όπου συγκεντρώνονται και οι γυμνιστές ( άμμος, υπέροχα νερά, αλλά αν δεν πάτε με καΐκι θέλει περπάτημα ). Πιο απόμερες, για τους λάτρεις της ησυχίας, η Τσουκαλιά και οι Γλυφάδες. Πιο νότια, ιδιαίτερη παραλία με άργιλο για φυσικό peeling ο Καλόγερος ( χωματόδρομος από τον Μώλο ), νεανική και μπιτάτη η Πούντα Beach, ιδανική για windsurfing η αχανής Νέα Χρυσή Ακτή και η Πούντα, κοσμικός ο απάνεμος Φάραγγας με beach bar. Μικρός και δημοφιλής ο Λωλαντώνης ( οργανωμένη παραλία ), οικογενειακή η Αλυκή και τα Γλυφά, συνήθως ανεμοδαρμένος αλλά παρεϊστικος ( και με beach bar ) ο Παρασπόρος.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Η ρεβιθάδα, με κρεμμύδια και κάποιες φορές ντομάτα, το λιαστό παστό ψάρι ( γούνα ), το σαλάχι σαλάτα, τα αμπελοφάσουλα, οι αγκινάρες με κουκιά, το ψάρι πλακί με λαχανικά είναι μερικά από τα δημοφιλή τοπικά πιάτα, ενώ θα βρείτε και ενδιαφέροντα τυριά ( ξινομυζήθρα, κεφαλοτύρι και λαδοτύρια ). Επίσης παράγεται σούμα ( τοπικό τσίπουρο ). 
Η παράδοση της οινοποίησης στην Πάρο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τις τελευταίες δεκαετίες ένα κρασί έχει κατοχυρώσει την Ονομασία Προέλευσης Πάρος. Η ιδιομορφία του είναι η δυνατότητα παραγωγής του με συνοινοποίηση λευκών και ερυθρών ποικιλιών ( Μονεμβασιά και Μανδηλαριά ).

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)