Σκαμπανεβάσματα στις βάσεις 2017. Ποια τμήματα μπαίνουν στο ασανσέρ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Οι πρώτες εκτιμήσεις φέτος για τις βάσεις, δείχνουν πως διαμορφώνεται ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσά τους το οποίο προκύπτει από την μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια (που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση) και την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε άνοδο βάσεων περιζήτητων τμημάτων καθώς μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, νομικές και φιλολογικές σχολές αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στις ιατρικές σχολές αναμένονται μικρές διαφοροποιήσεις ενώ πτώση αναμένεται στις πολυτεχνικές και στις σχολές πληροφορικής.
Η πιο μεγάλη πτώση αναμένεται στις οικονομικές σχολές, ενώ αντίθετα σημαντική άνοδος αναμένεται να καταγραφεί στα παιδαγωγικά τμήματα.
Στο 1ο πεδίο αναμένεται να διατηρηθούν οι βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες αλλά και της μεσαίες σχολές ενώ στις χαμηλόβαθμες η τάση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση σε Αρχαία και Ιστορία.
Στο 2ο πεδίο η τάση των βάσεων αναμένεται να είναι πτωτική ενώ στο 3ο οι επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού αναμένεται να ισορροπήσουν την ανοδική πίεση που προκαλεί η μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές. Στα παραϊατρικά ΤΕΙ φαίνεται πως οι βαθμολογίες ενισχύουν τις πτωτικές τάσεις.
Στο 4ο πεδίο αναμένεται σαφής άνοδος ενώ στο 5ο πτώση.
Η δυσκολία των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομίας και Διοίκησης). Προωθητικά στην πτώση των βάσεων του πεδίου δρα και η μικρή αύξηση όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Επειδή όμως όπως έχουμε πει πολλάκις, τις βάσεις τις καθορίζει και η επιλογή τμημάτων στο Μηχανογραφικό, πιστεύουμε πως τα τμήματα των ΑΕΙ στην Αττική στο 5ο πεδίο θα κρατηθούν ή θα έχουν ελαφρiά πτώση!
Άνοδος στα Παιδαγωγιικά
Αναμένεται άνοδος στα Παιδαγωγικά τμήματα καθώς οι περσινές βάσεις είχαν κάνει εξαιρετική βουτιά. Αυτό δείχνει και ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν αντίστοιχα μαθήματα για να εξεταστούν, όπου και διπλασιάστηκε.

alfavita.gr


Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)