Πώς να οργανώσετε τα καλύτερα παιχνίδια για το παιδί σας, ώστε να μεγαλώσει με διασκεδαστικό και εποικοδομητικό τρόπο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Το καλοκαίρι έχει έρθει, οπότε είναι η κατάλληλη περίοδος για ένα «παιχνιδο-ξεσκαρτάρισμα». Αντί να σφυρίζετε αδιάφορα και να γυρνάτε την πλάτη σας στα παλιά παιχνίδια που κρύβονται πίσω από τους καναπέδες, κάτω από τα κρεβάτια ή μέσα σε ντουλάπες, μήπως ήρθε η ώρα για οργάνωση;
Η ταξινόμηση των παιχνιδιών δεν θα σας δώσει μόνο... ηρεμία στο μυαλό, αλλά και επιπρόσθετα οφέλη, καθώς μεταξύ άλλων τα παιδιά θα διδαχθούν στη «μαγεία» του παιχνιδιού.
Μη διστάζετε λοιπόν και μετατρέψτε τα παιχνίδια και την οργάνωσή τους μια ιδανική ευκαιρία να ωφελήσετε το παιδί σας.
Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια
Τα παιχνίδια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Παρακολουθείστε τον τρόπο που επιλέγει να παίξει το παιδί σας, καθώς ενδέχεται να διαπιστώσετε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε αυτό που επιλέγουν ή να κατανοήσετε τον τρόπο που αντιδρούν σε διαφορετικά παιχνίδια.
Επί παραδείγματι, μπορεί να τους αρέσουν να γεμίζουν και να αδειάζουν κουβαδάκια ή να επιλέγουν με χαρά παιχνίδια με τροχούς. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες στα παιχνίδια, είναι αυτές που βοηθούν το παιδί σας να μάθει.
Σκεφτείτε πως, ως ενήλικες, τα ενδιαφέροντά μας είναι αυτά που καθορίζουν τι επιλέγουμε να κάνουμε και τι αποφεύγουμε. Όταν κάτι δεν μας ευχαριστεί, τότε επιχειρούμε να το προσπεράσουμε, στρεφόμενοι σε κάτι που πραγματικά μας ενδιαφέρει. Παρομοίως, παρέχοντας στα παιδιά σας παιχνίδια και δραστηριότητες που αντανακλούν τα ενδιαφέροντά τους, τα βοηθάτε να παίξουν με όρεξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι πιο ευχαριστημένα.
Τσεκάρετε τα παιχνίδια που έχει το παιδί σας. Έχουν πάψει να ασχολούνται με αυτά για κάποιο λόγο; Δεν τα βρίσκουν ενδιαφέροντα; Μήπως δεν σχετίζονται με τις δεξιότητές τους;
Ένα παιχνίδι ενδέχεται να έχει μόνο μια λειτουργία, για παράδειγμα μια μπάλα χωρά να τσουλά σε έναν δρόμο αποκλειστικά. Ίσως το παιδί σας έχει παίξει αρκετά με αυτό, ίσως έχει μεγαλώσει και πλέον ήρθε η ώρα να παίξει με πιο σύνθετο παιχνίδι. Όπως και να έχει, εάν το παιδί δεν ασχολείται με το παιχνίδι πλέον, τότε αυτό είναι σημάδι που θα πρέπει να του δώσετε μια νέα... πρόκληση!
Κάντε το σπίτι σας ένα ιδανικό μέρος για παιχνίδι και μάθηση
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Kathy Sylva, καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε παιδιά 3-5 ετών, όταν τα παιδιά «πλημμυρίζονται» από μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, αποσπάται η προσοχή τους.
Η απόσπαση της προσοχής είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει, ειδικά εάν το παιδί ήδη έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία ή ελλειμματική προσοχή.
Τι μπορείτε να πράξετε αντ΄ αυτού;
- Διαμορφώστε δωμάτια και χώρους χωρίς περιττά παιχνίδια, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό το παιδί σας να εστιάσει στο παιχνίδι που επιθυμεί, χωρίς περισπασμούς.
- Τακτοποιείστε τα παιχνίδια σε καθημερινή βάση και ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθήσει. Ίσως δείξει, μάλιστα, ενδιαφέρον για κάποιο παιχνίδι που δεν έχει βρει τελευταία.
- Βρείτε το κατάλληλο χώρο για την αποθήκευση των παιχνιδιών, όπως ένα κιβώτιο ή μια ντουλάπα, αντί για τη... γωνιά του δωματίου. Θα μπορούσατε επίσης να ζωγραφίσετε παλιά χαρτοκιβώτια με το παιδί σας.
- Χρησιμοποιείστε έναν από τους ελεύθερους χώρους στο σπίτι σας για να παίξετε με το παιδί σας με ένα επιλεγμένο παιχνίδι. Κάντε το για δέκα λεπτά και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο. Αφενός θα δεθείτε από τη διαδικασία, αφετέρου θα ενθαρρύνετε τη συγκέντρωση και το ενδιαφέρον του παιδιού. Σκεφτείτε μόνο πως παίζοντας με το παιδί, το ενθαρρύνετε σε νέες ιδέες παιχνιδιού.
- Έχετε διαφορετικού τύπου παιχνίδια, αλλά αφιερώστε χρόνο σε έναν μόνο τύπο δραστηριότητας ανά φορά, πχ τη μια παίξτε παζλ, την άλλη με το κουκλοθέατρο κτλ.
- Αποφύγετε να έχετε παρόμοια παιχνίδια. Η μεγαλύτερη ποικιλία σε μικρότερη ποσότητα θα προσφέρει στο παιδί σας διευρυμένες ευκαιρίες μάθησης.
- Με την... «επιχείρηση εκκαθάριση» θα βελτιστοποιήσετε τον χρόνο του παιδιού και τη μάθηση.
Ανακυκλώστε παλιά παιχνίδια
Σύμφωνα με έρευνα, περίπου 13 εκατ. Παιχνίδια πετιούνται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως, ενώ περίπου 474 εκατ. Παιχνίδια βρίσκονται σε σπίτια χωρίς να αξιοποιούνται. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες για ανακύκλωση, αρκεί βεβαίως τα παιχνίδια να βρίσκονται σε καλή κατάσταση:
- Δωρίστε τα σε παιδικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.
- Αναζητήστε ιστότοπους, όπου οι χρήστες ανταλλάσσουν πράγματα που δεν χρειάζονται.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)