Η μαύρη άνοδος της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Το μαύρο φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την Ευρώπη χωρίς καμιά υπερβολή. Η είσοδος των εθνικιστών στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνοδεύεται από μια γενικότερη άνοδο που πρέπει να κάνει τις ηγεσίες της ΕΕ να δουν το πρόβλημα στην πραγματική διάσταση του.

Στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής, παρακολουθήσαμε το ξενοφοβικό AfD να εισέρχεται στη Βουλή με ποσοστό κοντά στο 13%, παρότι πολλοί προεξοφλούσαν πως οι δημοσκοπήσεις θα διαψεύδονταν. Η αντιμεταναστευτική ρητορική πάει πακέτο με τον ευρωσκεπτικισμό, και ενώ σε άλλες χώρες όπως στην Ουγγαρία, κρύβεται πίσω από αυτόν, στην περίπτωση της Γερμανίας έγινε προεκλογική σημαία.
Ο ακραίος λαϊκισμός κέρδισε μεγάλα ποσοστά και στην ανατολική Γερμανία, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ για την ώρα έχουν μείνει σε ευχολόγια χωρίς να προχωρούν σε λύσεις ουσίας που θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα και κυρίως, τις οικονομικές ανισότητες. Τόσο το AfD στη Γερμανία, όσο και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, χτίζουν την ατζέντα τους στις ανισότητες αυτές, αλλά και στο μεταναστευτικό. Μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται βέβαια και η αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι πέραν από την εκλογική τους ήττα, δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν σοβαρές αντιπροτάσεις.
Συνολικά μιλάμε επισήμως για 27 εκατομμύρια καταμετρημένες ψήφους σε ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, όπως έχουν καταμετρηθεί στις εκλογικές διαδικασίες από το 2015 μέχρι σήμερα. Σημειώνεται πως στη Γαλλία η Λε Πεν έφτασε στο 33% την ώρα που ο Μακρόν προωθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την αντιδημοφηλία του.
Στην Αυστρία παραλίγο να έχουμε ακροδεξιό πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ το συντηρητικό κόμμα του κ. Κούρτς έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ατζέντα στο προσφυγικό μιας και δεν δέχεται να εφαρμόσει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για ισοκατανομή των προσφυγικών πληθυσμών. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ουγγαρία όπου η ακροδεξιά φτάνει στο 20%, χωρίς να μιλάμε για την επίσημη συντηρητική κυβέρνηση.
Πάμε παρακάτω να δούμε τα στατιστικά στοιχεία της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, όπως απεικονίζονται από τον Jo Di που μας παραχώρησε την άδεια δημοσίευσης τους.
Γερμανία: 13,2% (exit polls) το AfD
Ξεκινώντας από την πρόσφατη αναμέτρηση στη Γερμανία και τα ποσοστά που δίνουν τα πρώτα exit-polls φαίνεται πως το εκεί ακροδεξιό κόμμα AfD συγκεντρώνει 13,2% και μπαίνει για πρώτη φορά στη γερμανική βουλή μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ελλάδα: 7% για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση ΧΑ στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015
Κύπρος: 3,7% το ακροδεξιό μόρφωμα του ΕΛΑΜ στις εκλογές του Μάη 2016
Πορτογαλία: 0,5% για το ακροδεξιό κόμμα τον Φεβρουάριο του 2013
Ιταλία: 4,1% στις τελευταίες εκλογές του Φλεβάρη του 2013 για τη Λίγκα του Βορρά (που συμμετείχε στο δεξιό συνασπισμό με τον Μπερλουσκόνι)
Ουγγαρία: 20,2% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Απριλίου 2014
Αυστρία: 46,2% συγκέντρωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας του ακροδεξιού κόμματος στις εκλογές του Δεκέμβρη 2016 (β’ γύρος)
Γαλλία: 33,9% συγκέντρωσε η Λε Πεν ως υποψήφια Πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου τον Μάη του 2017
Βέλγιο: 3,7% το ακροδεξιό κόμμα της χώρας στις εκλογές του Μάη 2014
Ολλανδία: 13,1% το ακροδεξιό κόμμα του Wilders (2ο στην κατάταξη) στις εκλογές του Μάρτη 2017 – από τις οποίες ακόμα να προκύψει κυβέρνηση…
Πολωνία: 8,9% για το ακροδεξιό κόμμα της χώρας στις εκλογές του Οκτώβρη του 2015
Δανία: 21,1% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Ιούνη του 2015
Σουηδία: 12,9% συγκέντρωσαν οι ακροδεξιοί στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2014
Φινλανδία: 17,8% το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος από τις εκλογές του Απρίλη του 2015
Αγγλία: 1,8% για το UKIP στις τελευταίες εκλογές του 2017
Σλοβακία: 8,6% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Μάρτη του 2016
Ελβετία: 29,4% στις εκλογές του 2016 και πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Swiss People’s Party της χώρας.

27 εκατομμύρια ψήφοι σε ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη

Οι συνολικές ψήφοι που αθροίζονται από όλες αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις στα ακροδεξιά κόμματα είναι 27 εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη διαχρονική εξέλιξη των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογικές διαδικασίες από το 2003 μέχρι το 2017:
 
Τέλος, παρουσιάζουμε τα κόμματα της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής δεξιάς όπως τα κατέγραψε η έρευνα της γαλλικής Le Figaro, ανά χώρα της Ευρώπης:
Γερμανία: NPD, AFD, REP.
Αυστρία: FPÖ, BZÖ, Team Stronach.
Βέλγιο: FN, VB, VU. Bulgarie: IMRO-BNM, Attak, BBT, NFSB.
Κύπρος: ΕΛΑΜ.
Κροατία: HSB, HČSP, HDSSB.
Δανία: DF.
Ισπανία: AN, DN, FE, FE-JONS, MSR.
Εσθονία: TEE, EKRE, ERL.
Φινλανδία: SVR, PS.
Γαλλία: FN, MNR, LdS.
Ελλάδα: Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, ΕΜ (Εθνικό Μέτωπο), Ένωση για την Πατριδα και το Λαό.
Ουγγαρία: JOBBIK, MIÉP.
Ιρλανδία: CSP, DDI.
Ιταλία: LN, FT, FN, AN, FN, AS, MIS, Casapound, M5S.
Λετονία: NA, LV, LNKK. Lituanie: LDP, JL.
Λουξεμβούργο: ADR.
Νορβηγία: FrP.
Μάλτα: IE.
Ολλανδία: PPV, Liste Pim Fortuyn, NR.
Πολωνία: KNP, RN, SP, Kukiz15, Samoobrona, LPR.
Πορτογαλία: PNR.
Τσεχία: UNK, NS.
Ρουμανία: PRM.
Μεγάλη Βρετανία: Ukip, BNP, NF.
Σλοβακία: SNS, L’SNS. Σλοβενία: SNS.
Σουηδία: SD, SP, ND, NMR. Suisse: UDC.
Με πληροφορίες από: jodi.graphics

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)