5 βιβλία που αξίζει να ξεκινήσεις αυτό το φθινόπωρο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Στην περίπτωση που ολοκληρώνεις άμεσα το τελευταίο βιβλίο του καλοκαιριού, θες να παίξεις παράλληλα με κάτι άλλο ή αποφάσισες να καταπιαστείς και πάλι με το διάβασμα τώρα που ο καιρός κρύωσε και σου αρέσει να μένεις τα βράδια στο σπίτι, να σε ενημερώσω πως το μόνο πράγμα για το οποίο δεν θα ταλαιπωρηθείς σχεδόν καθόλου είναι να βρεις ένα καλό βιβλίο να ξεκινήσεις. Τα παρακάτω είναι επιλεγμένα, 'φρέσκα' και εγγυημένα.

Το Ματωμένο του Έργο, Graeme Macrae Burnet

 
Xάιλαντς, 1869. Ένα κτηνώδες τριπλό φονικό σε ένα απομονωμένο χωριό οδηγεί στη σύλληψη ενός νεαρού άντρα. Ένα βιογραφικό κείμενο γραμμένο από τον κατηγορούμενο διασαφηνίζει ότι είναι ένοχος, αλλά είναι αποστολή των λαμπρότερων νομικών και ψυχιάτρων της Σκοτίας να αποκαλύψουν τι τον οδήγησε να διαπράξει αυτά τα στυγνά και βίαια εγκλήματα. Μόνο η ευγλωττία και η πειστικότητα του δικηγόρου του μπορεί να σώσουν τον δράστη από την αγχόνη. Το νεό crime μυθιστόρημα του Graeme Macrae Burnet είναι "συναρπαστικό, γραμμένο με μαύρο χιούμορ, ευφυές… Ταράζει τα νερά και βάζει φωτιά στη φαντασία" σύμφωνα με τους Times (εκδ. Μεταίχμιο).

Ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, Glenway Wescott

 
Nέο ως προς την έκδοση, αφού το πιο εμπορικό και τελευταίο βιβλίο του Αμερικανού νοβελίστα κυκλοφόρησε το 1945 από τον οίκο Harper & Brothers σε χαμηλής ποιότητας χαρτί εξαιτίας του πολέμου. Η ζωή μιας οικογένειας στη διάρκεια της Κατοχής αποτυπωμένη σαν μυθιστόρημα που διεισδύει στα γεγονότα και στα πρόσωπα, αναδεικνύοντάς τα με τον καλύτερο τρόπο. Γραμμένο με απλότητα και έλλειψη κάθε ίχνους υπερβολής δημιουργεί μια οικεία αίσθηση με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, ακόμα και σε όσους δεν έχουν γνωρίσει τη βαναυσότητα της Κατοχής. Οι The New York Times το καταγράφουν σαν ένα τόσο αξιέπαινα σαφές, χωρίς υπερβολή βιβλίο που τιμά και αντανακλά το ελληνικό ιδεώδες (εκδ. Διόπτρα).

Δεν Θέλω, Anne Cassidy

Το όνομα της είναι Στέισι Γουντς και έχει πέσει θύμα βιασμού. Δεν έχει, όμως, το κουράγιο να το καταγγείλει στην αστυνομία ή να μιλήσει γι’ αυτό σε κανέναν άλλο παρά μόνο στην κολλητή της, την Πατρίς, η οποία, εξοργισμένη, εφόσον δεν μπορεί να την πείσει να πάει στην αστυνομία, την ενθαρρύνει να καταγράψει ό,τι της συνέβη. Αυτό το βιβλίο είναι η δυνατή, σκληρή, συγκινητική ιστορία της Στέισι, γραμμένη από την πένα της βραβευμένης Βρετανίδας Anne Cassidy που ειδικεύεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα εφηβικά θρίλερ (εκδ. Ψυχογιός).

Όσο Πιο Δυνατά Με Έδερνε, Τόσο Πιο Δυνατά Του Τραγουδούσα,

Χρήστος Χωμενίδης

 

Κείμενα που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες τα τελευταία 8 χρόνια συγκεντρωμένα σ' ένα βιβλίο "συλλογικής αυτοβιογραφίας" με ομολογουμένως ενοχλητικό τίτλο από τον Χρήστο Χωμενίδη, οποίος ξαναδιαβάζοντάς τα διαπίστωσε πως συγκροτούν μία ενότητα που ισορροπεί οδυνηρά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. Ιστορίες μικρές ή μεγάλες, επίκαιρες και μη, με τις οποίες όλες και όλοι θα ταυτιστούμε σε κάποιο βαθμό (εκδ. Πατάκη).

Κάτι Μου Κρύβεις, Μανίνα Ζουμπουλάκη

Η Δώρα είναι μία χωρισμένη γυναίκα που εργάζεται ως ξεναγός, με 2 παιδιά στην εφηβεία. Μέχρι εδώ καλά. Το περίεργο με την περίπτωσή της είναι πως έχει μεταφυσικές ιδιότητες: βλέπει κι αισθάνεται πράγματα που θα συμβούν στο μέλλον. Ο πρώην άντρας είναι άνεργος δημοσιογράφος και έχοντας παραδεχτεί πρόσφατα ότι είναι γκέι ενημερώνει τη Δώρα ότι έχει γνωρίσει έναν σχετικά νέο πολιτικό άντρα. Παράλληλα, η Δώρα συναντάει τυχαία τον πρώτο και μεγάλο έρωτα της ζωής της, με τον οποίο είχε παράνομη σχέση κατά την διάρκεια του γάμου της και ο οποίος συνεργάζεται με την αστυνομία για την ψυχολογική περιγραφή δολοφόνων κατά συρροή. Όταν ο νέος πολιτικός άντρας βρίσκεται δολοφονημένος και ο πρώην άντρας της συλλαμβάνεται ως ο βασικός ύποπτος, η Δώρα θα ανακαλύψει ότι ο πρώην άντρας της ετοίμαζε μία μυστική δημοσιογραφική έρευνα για τις εθνικιστές οργανώσεις στην Ελλάδα. Όταν λαμβάνει χώρα και άλλη δολοφονία, τα "οράματα" της Δώρας και η αναζήτηση των ενόχων ξεκινούν. Νεο-νουάρ από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη, το οποίο προορίζει για το πρώτο μιας τριλογίας αισθηματικού μυστηρίου με φόντο την Αθήνα (εκδ. Παπαδόπουλος).

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)