8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που συνδέεται με τη φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι αιτίες αυτής της ασθένειας ποικίλουν, αλλά των συμπτώματα των διάφορων τύπων μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους.
Πιστεύεται ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την ασθένεια.
Δείτε παρακάτω 8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας για να μπορείτε να την εντοπίζετεγρήγορα.
Ξαφνικός πυρετός
© Depositphotos
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι ο ξαφνικός πυρετός. Το παιδί αρχίζει να τρέμει και να παραπονιέται ότι κρυώνει.
Ο πυρετός ανεβαίνει πολύ γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να κατέβει. Ωστόσο, επειδή αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ένδειξη και άλλων ασθενειών πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και άλλους παράγοντες.
Πολύ δυνατός πονοκέφαλος
© Depositphotos
Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την μηνιγγίτιδα δεν είναι απλά δυνατοί, αλλά ανυπόφοροι. Επίσης, ο πονοκέφαλος μπορεί να επηρεάσει και τον λαιμό του ασθενούς.
Διπλωπία
© Depositphotos
Ένας άνθρωπος που έχει μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να επικεντρώσει το βλέμμα του σε ένα σημείο και γι’ αυτό η όρασή του γίνεται διπλή.
Στομαχόπονοι, ναυτία, εμετοί
© Depositphotos
Ένας άνθρωπος που πάσχει από μηνιγγίτιδα χάνει την όρεξή του. Αυτό εν μέρη συμβαίνει λόγω της ναυτίας που ακολουθείται από στομαχόπονους και εμετούς.
Ευαισθησία στο φως
© Depositphotos   © Depositphotos
Άλλο ένα σύμπτωμα είναι η ευαισθησία στο λαμπερό φως, καθώς προκαλεί ύγρανση των ματιών του παιδιού, η οποία ακολουθείται από ναυτία και δυνατούς πονοκεφάλους.
Σκληρότητα των ινιακών μυών
Ένα παιδί που πάσχει από μηνιγγίτιδα μπορεί να βρίσκεται συνεχώς σε μια στάση: ξαπλωμένο με το κεφάλι πίσω και τα πόδια λυγισμένα.
Αδυναμία χαλάρωσης των ποδιών
Ακόμα κι αν κατορθώσετε να λυγίσετε το κεφάλι του παιδιού στο στήθος του, τα πόδια αμέσως λυγίζουν στα γόνατά  και είναι αδύνατον να ξεκολλήσουν από αυτή την θέση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «σημάδι λαιμού του Brudziński.»
Στην μηνιγγίτιδα εμφανίζεται και το σημάδι του Kernig, όπου κάποιος δεν μπορεί να τεντώσει τελείως το πόδι του αν είναι σηκωμένο 90 μοίρες.
Ανεξίτηλα δερματικά εξανθήματα
© Depositphotos   © Depositphotos
Με αυτό το τεστ μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πότε ένα εξάνθημα οφείλεται σε μηνιγγίτιδα και πότε όχι.
Πάρτε ένα ποτήρι, βάλτε το πάνω από το εξάνθημα και πιέστε το μέχρι το δέρμα να γίνει χλωμό. Αν το εξάνθημα γίνει επίσης χλωμό, τότε δεν οφείλεται σε μηνιγγίτιδα. Αν δεν γίνει χλωμό, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Τι να κάνετε;
© Depositphotos   © Depositphotos
Η μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και γι’ αυτό πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο, αν εντοπίσετε τα συμπτώματα. Επίσης, πρέπει να παρέχετε στον ασθενή ένα ήρεμο περιβάλλον με χαμηλωμένο φωτισμό.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)