10 σημάδια-καμπανάκια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Μήπως πάσχετε από κόπωση, κακή διάθεση και έλλειψη κινήτρων; Αυτά είναι όλα πολύ συνηθισμένα συμπτώματα ανεπάρκειας της Β12. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστεί και πολλά ακόμα συμπτώματα:
  • παράξενες αισθήσεις, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια ή τις πατούσες
  • δυσκολία στο περπάτημα (παραπάτημα, προβλήματα ισορροπίας)
  • αναιμία
  • πρησμένη, φλεγμονώδη γλώσσα
  • κιτρινωπό δέρμα (ίκτερος)
  • παράνοια ή ψευδαισθήσεις
  • αδυναμία
Η βιταμίνη Β12 είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για τον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το παράγουμε στο σώμα μας, γι’ αυτό πρέπει να το πάρουμε μέσα από μια διατροφική πηγή.
Εκτιμάται ότι έως και το 40% των Βόρειων Αμερικανών είναι ανεπαρκείς στη βιταμίνη Β12 και είναι απίστευτα συνηθισμένο για εκείνους τους ανθρώπους να έχουν διαγνωσθεί με σύνδρομο ινομυαλγίας και χρόνιας κόπωσης.
Πώς να τεστάρετε την ανεπάρκεια Β12
Ρωτήστε το γιατρό σας για ενδοκυτταρικό τεστ Β12. Εάν ο γιατρός σας δεν είναι σε θέση να εκτελέσει αυτό το τεστ, τότε το μεθυλομηλονικό οξύ και η ομοκυστεΐνη είναι άλλα έμμεσα μέτρα. Δεν είναι τόσο ακριβή, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές που υπάρχουν.
Η βιταμίνη Β12 είναι η πιο βιοδιαθέσιμη από πηγές διατροφικού κρέατος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειαζόμαστε το κρέας είναι η βιταμίνη Β12. Οι χορτοφαγικές πηγές του Β12 είναι πολύ σπάνιες και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο.
Τι προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Κακοήθης αναιμία
Αυτή είναι μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα στο στομάχι μας και μια σημαντική πρωτεΐνη που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας (IF).

Εάν αυτά τα κύτταρα (κύτταρα του Parietal) προσβάλλονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν μπορούν εύκολα να παράγουν υδροχλωρικό οξύ, έτσι το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει το μόριο βιταμίνης Β12 από άλλα διατροφικά μόρια.
Ο IF χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της βιταμίνης Β12 στα εντερικά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά αν αυτά τα κύτταρα δεν μπορούν να παράγουν αρκετό IF, τότε δεν είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε τη Β12.
Έτσι, οδηγούμαστε σε κυτταρική ανεπάρκεια. Αυτή είναι μια πολύ κοινή κατάσταση στους χορτοφάγους που δεν λαμβάνουν καλής ποιότητας Β12 συμπληρώματα. Οι αυτοάνοσες καταστάσεις αρχίζουν συνήθως στο έντερο μέσω εντερικής υπερδιέγερσης ή το σύνδρομο Leaky Gut.
Πληθυσμός βακτηριδίων στο έντερο
Τα καλά βακτηρίδια στον εντερικό σωλήνα μας βοηθούν να διασπάσουμε τα τρόφιμα και να απορροφήσουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματός μας.
Εάν ο πληθυσμός των βακτηριδίων του εντέρου είναι ανισορροπημένος τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών ουσιών συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12.
Φάρμακα που προκαλούν καούρα
Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ευαισθησίας της γλουτένης και των πεπτικών προβλημάτων είναι η καούρα.
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μείωση στη δραστικότητα των κυττάρων του Parietal Cell, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του στομαχικού οξέος και των ενδογενών παραγόντων.
Θεραπεία χημειοθεραπείας
Μία από τις συνηθέστερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η έλλειψη βιταμινών, συγκεκριμένα η Β12 και το φολικό οξύ. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν ερεθισμό των εντέρων και των κυττάρων του στομάχου.

5 βήματα για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη Β12

1.Καταναλώστε περισσότερο κρέας
Οι καλύτερες πηγές είναι τα ψάρια, τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, το αρνί και πρόβειο κρέας. Άλλες καλές επιλογές είναι το συκώτι κοτόπουλου, το συκώτι βόειου κρέατος, το βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο και ορισμένα ωμά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως Kefir.
2. Συμπληρώματα
Η καλύτερη πηγή συμπληρώματος βιταμίνης Β12 είναι η μεθυλοκοβαλαμίνη, ωστόσο, η κυανοκοβαλαμίνη είναι μια άλλη καλή επιλογή. Παρακαλούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα συμπληρώματος.
3. Προβιοτικά καλής ποιότητας
Είναι σημαντικό να έχετε έναν καλό πληθυσμό μικροβίων, καθώς σας βοηθά να απορροφάτε τη βιταμίνη Β12 όπως είναι απαραίτητο. Δοκιμάστε να τρώτε καλά προβιοτικά τρόφιμα όπως Kefir, λαχανικά όπως Sauerkraut και Kimchi, Kombucha, Coconut Kefir.
Το τουρσί και μαύρη σοκολάτα, είναι επίσης καλές επιλογές. Ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό.
4. Μειώστε τα φλεγμονώδη τρόφιμα
Περιορίστε τα τρόφιμα που αυξάνουν την εντερική και κυτταρική φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων, συσκευασμένων και παρασκευασμένων τροφίμων.
Επίσης, αποφύγετε τη μαργαρίνη, τα τηγανητά τρόφιμα, τα κρέατα χαμηλής ποιότητας, τα σάκχαρα, πρόσθετα τροφίμων, συνθετικά γλυκαντικά, ιωδιούχο αλάτι, γαλακτοκομικά και σιτηρά.
5. Αποξηραμένο συμπλήρωμα συκωτιού
Για όσους από εσάς δεν αρέσει η γεύση του συκωτιού, το συμπλήρωμα αποξηραμένου ήπατος είναι μια καλή επιλογή.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)