Μυθιστορήματα για να αγαπήσετε τα… μαθηματικά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Έξι λογοτεχνικά βιβλία που θα σας κάνουν να γνωρίσετε την πιο συναρπαστική πλευρά των μαθηματικών, να τα κατανοήσετε λίγο καλύτερα και – γιατί όχι; - να τα αγαπήσετε.


Το Θεώρημα του Παπαγάλου, του Denis Guedj 
Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 720, τιμή 24,35€ 
Η υπόθεση: Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέρφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση; Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ είναι μια λογοτεχνική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών, ένα ταξίδι μύησης στην σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Όιλερ, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών και ταυτόχρονα μια αναδρομή στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιστήμη τους στη διάρκεια των αιώνων.

Η θεά των μικρών θριάμβων, του Γιάνικ Γκράνεκ 
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σελίδες 456, τιμή: 17,17€
Η υπόθεση: Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, 1980. Η Άννα Ροθ, νεαρή άσημη αρχειοθέτρια χωρίς φιλοδοξίες, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να εξασφαλίσει για λογαριασμό του Ινστιτούτου Προχωρημένων Μελετών το αρχείο του Κουρτ Γκέντελ, του πιο γοητευτικού και ερμητικού μαθηματικού του εικοστού αιώνα. Η αποστολή της είναι να εξημερώσει τη χήρα του μεγάλου ανδρός, μια περιβόητη μέγαιρα που, απ’ ό,τι φαίνεται, παίρνει όψιμα την εκδίκησή της ενάντια στο κατεστημένο, αρνούμενη να παραχωρήσει τα ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας έγγραφα του συζύγου της. Από τη λαμπερή Βιέννη της δεκαετίας του 1930 στο μεταπολεμικό Πρίνστον, από το Άνσλους στον Μακαρθισμό κι από το τέλος του θετικιστικού ιδεώδους στην επέλαση των πυρηνικών εξοπλισμών, η Άννα ανακαλύπτει τη διαδρομή μιας γυναίκας η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη σ’ όλη της τη ζωή με την αδύνατη εξίσωση που συνδέει την ιδιοφυΐα, τον έρωτα και την τρέλα.

Πυθαγόρεια Εγκλήματα, του Τεύκρου Μιχαηλίδη 
Εκδόσεις Πόλις, σελίδες 271, τιμή 18,35€
Η υπόθεση: Αθήνα, 1929. Ο μαθηματικός Στέφανος Κανταρτζής βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του. Ο επιστήθιος φίλος του, επίσης μαθηματικός, Μιχαήλ Ιγερινός, καλείται για να αναγνωρίσει το πτώμα. Όρθιος μπροστά στον νεκρό φίλο του, ο Ιγερινός αναπολεί τα κάπου τριάντα χρόνια της γνωριμίας τους: Την πρώτη τους συνάντηση, σ' ένα μαθηματικό συνέδριο το 1900, τις παρέες τους με την αβάν γκαρντ της παρισινής διανόησης, τις περιπλανήσεις τους στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θυμάται τις θυελλώδεις μαθηματικές τους διαφωνίες, τους έρωτές τους, τις πολεμικές τους περιπέτειες. Πρόκειται για μια Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα και φόντο ένα αληθινό φιλοσοφικό και μαθηματικό πρόβλημα.

Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ, του Απόστολου Δοξιάδη 
Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες 296, τιμή: 14,84€
Η υπόθεση: O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως «αποτυχημένο της ζωής». Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη «Eικασία του Γκόλντμπαχ», ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις...

Η Σιωπή της Καμηλοπάρδαλης, του Κάρλο Φραμπέτι 
Εκδόσεις Opera, σελίδες 112, τιμή 9€
Η υπόθεση: Ο Κάρλο Φραμπέτι χρησιμοποιεί για όπλα του την παραβολή, τον σωκρατικό διάλογο, το φανταστικό διήγημα και τον μαθηματικό ορθολογισμό για να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Υπάρχει θεός; Πώς θα φιλούσε ο Νάρκισσος τον εαυτό του αν το είδωλο τον στο νερό αποκτούσε σάρκα και οστά; Είναι η γεωμετρία η οικουμενική γλώσσα επικοινωνίας της διανόησης; Έχουν πλέον δοκιμαστεί όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί λέξεων στην ποίηση; Είναι η ανάγνωση μια αναξιοπρεπής δραστηριότητα; Γιατί το Κοράνι δίνει ενενήντα εννέα και όχι εκατό ονόματα στον Αλλάχ; Μπορεί ένας παντογνώστης θεός να προβλέψει την επόμενη κίνηση ενός σκακιστή; Γιατί η καμηλοπάρδαλη είναι το αξιοπρεπέστερο των θηλαστικών; Πώς είναι δυνατόν τα τείχη μιας πόλης να μικραίνουν όσο αυτή εξαπλώνεται; 

Η ακολουθία της Οξφόρδης, του Γκιγέρμο Μαρτίνες 
Εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 237, τιμή: 13,20€
Η υπόθεση: Λίγες μέρες μετά την άφιξή του στην Οξφόρδη, ένας νεαρός φοιτητής απ' την Αργεντινή βρίσκει το πτώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας την οποία κάποιος είχε πνίξει με ένα μαξιλάρι. Η δολοφονία αποδεικνύεται ότι είναι μια νοητική πρόκληση προς έναν από τους πιο διακεκριμένους μαθηματικούς του αιώνα, τον Άρθουρ Σέλντομ, και η πρώτη μιας σειράς από δολοφονίες. Ενώ η αστυνομία ερευνά μια σειρά από υπόπτους, δάσκαλος και μαθητής διεξάγουν τη δική τους έρευνα, απειλούμενοι από τα όλο και πιο επικίνδυνα συμπεράσματα των εικασιών τους. "Η ακολουθία της Οξφόρδης" συνδυάζει τα γλωσσικά παιχνίδια του Βιττγκενστάιν και το θεώρημα του Godel με μια πλοκή που μοιάζει κλασική αλλά είναι γεμάτη εκπλήξεις. 



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)