10 διατροφικά μυστικά που θα σε βοηθήσουν στο διάβασμά σου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε σίγουρα με τη διατροφή που ακολουθεί ο κάθε μέσος Έλληνας φοιτητής, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον άσχημα. Επειδή εμείς  θέλουμε να περάσεις το μάθημα και να τρέφεσαι όσον το δυνατό υγιεινότερα, παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικά κόλπα για μέγιστη απόδοση, καλύτερη συγκέντρωση και μεγαλύτερη απομνημόνευση.
  1. Νερό με λεμόνι: Βάλε στο καθημερινό διαιτολόγιο σου μία κούπα χλιαρό νερό με στυμμένο λεμόνι μέσα και θα εκπλαγείς από την αλλαγή στο σώμα και στην υγεία σου. Συγκεκριμένα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τονώνει το ήπαρ, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  2. Πάντα πρωινό: Άτομα που δεν τρώνε πρωινό παρουσιάζουν χαμηλή ενεργητικότητα, κούραση, κόπωση, είναι νευρικοί και σπάνια μπορούν  να αποδώσουν σωστά. Το αντίθετο λοιπόν αποτέλεσμα από αυτό που ζητάμε στην εξεταστική περίοδο. Γι’ αυτό φάε ένα καλό ελαφρύ και γεμάτο πρωτεΐνες πρωινό.
  3. Όχι στη δίαιτα: Μην κάνεις δίαιτα στην περίοδο της εξεταστικής.Ο περιορισμός των θερμίδων και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής σου στις εξετάσεις το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι νευρικότητα, κόπωση, μείωση συγκέντρωσης και δυσκολίες στην απομνημόνευση. Όσο για το άγχος θα χτυπήσει «κόκκινο».
  4. Τακτικές ώρες: Να τρως κάτι ελαφρύ και σε μικρή ποσότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Έτσι ο εγκέφαλός σου θα τροφοδοτείται με γλυκόζη, που είναι απαραίτητη για την δύσκολη περίοδο της εξεταστικής, και θα ελαττώνεται το αίσθημα της κόπωσης που προκαλείται από το εντατικό διάβασμα.
  5. Υγιεινά Σνακ: Αν θες να φας κάτι ελαφρύ τις ώρες που θες να ξεκουραστείς από το φόρτο του διαβάσματος, προτίμησε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, ξηροί καρποί ή σπιτικές πίτες, ενώ δώσε βάση στα προϊόντα ολικής διατροφής. Μην τρως πολλά λιπαρά και ζάχαρη ή αλάτι γιατί ελαττώνουν την απόδοσή σου και θα είναι δύσκολο ξανά η συγκέντρωσή σου, όταν επιστρέψεις στο βιβλίο.
  6. Τρώγε πάντα στο σπίτι: Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σπιτικό φαγητό και όσον αφορά την ποιότητα αλλά και την θρεπτική αξία. Το ξέρω ότι εξεταστική και μαγείρεμα δεν πηγαίνουν μαζί, αλλά όσο μπορείς μην καταναλώνεις junk food καθώς το μόνο που κάνουν είναι να σε καθυστερούν πνευματικά.
  7. Απόφυγε τα μεγάλα και βαριά γεύματα: Τα βαριά φαγητά -τηγανιτά, τσιγαριστά,αλλαντικά- αυξάνουν το στομαχικό στρες, το αίσθημα της κόπωσης ενώ προκαλούν υπνηλία και χαλάρωση. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο βραδινό σου καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου.
  8. Περιόρισε τα γλυκά: Η κατανάλωση πολλών γλυκών, ζάχαρης και αναψυκτικών μειώνει την ενεργητικότητα και μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πνευματική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μεταβολές στη διάθεση. Παρόλα αυτά λίγη μαύρη σοκολάτα προτείνετε για την εξεταστική περίοδο, χωρίς υπερβολές, καθώς  η σοκολάτα περιέχει συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης.
  9. Πιες πολλά υγρά: Οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά είναι πάντα αυξημένες, ειδικά σε περιόδους πνευματικής εργασίας, όπως ο δύσκολος αγώνας της εξεταστικής. Πιες νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ οι χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, το γάλα, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά συμπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά.
  10. Προσοχή με τους καφέδες: Η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει την πνευματική απόδοση. Βέβαια αν πίνεις καφέ μην το κόψεις μαχαίρι γιατί θα υπάρξουν συμπτώματα στέρησης.  Περιορίσου σε 1-2 καφέδες το πολύ και προτίμησε ελληνικό ή φίλτρου αντί του στιγμιαίου.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)