10 πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Μερικές φορές οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους υπερβολικά. Οι ενήλικες δεν μπορούν να ζουν τη ζωή των παιδιών τους ως να ήταν η δική τους. Το καθήκον μας είναι να τους βοηθήσουμε να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν τη δική τους εμπειρία και είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε.
Δείτε μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ για τα παιδιά μας. Λάβετε υπόψη αυτά τα πράγματα και τα παιδιά σας θα σας ευχαριστήσουν.
1. Μιλούν στη θέση των παιδιών τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Όλα ξεκινούν με αυτές τις ευχάριστες στιγμές όταν ρωτάνε ένα μικρό παιδί: «Ω, ποιο είναι το όνομά σου;» και εμείς, οι γονείς, θέλουμε να απαντήσουμε «Είναι ο Jason.» Θα ήταν ωραίο αν αυτή η συνήθεια τελείωνε όταν το παιδί μάθει να μιλά. Αλλά όχι, επιμένουμε να δίνουμε την απάντηση ακόμη και για το έφηβο παιδί μας. Και το κάνουμε παντού: στα καταστήματα, στο σπίτι και σε άλλα μέρη.
Και τι έχουμε στο τέλος; Παίρνουμε από τα παιδιά μας την ευκαιρία να απαντήσουν μόνοι τους. Μπορείτε να υποδείξετε σε ένα παιδί για το τι να πει, εάν φυσικά σας ζητήσει να το βοηθήσετε. Αλλά σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να μιλάτε στη θέση τους.
Τι να κάνω; Την επόμενη φορά που θέλετε να μιλήσετε για το παιδί σας, προσπαθήστε να σταματήσετε τον εαυτό σας. Αφήστε τους να μιλήσουν μόνοι τους.
2. Είναι φίλοι με τα παιδιά τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Πολλοί γονείς προσπαθούν να γίνουν φίλοι με τα παιδιά τους και δεν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μυστικά από αυτούς. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί οι γονείς το θέλουν αυτό, αλλά ας προσπαθήσουμε να το εξετάσουμε λίγο βαθύτερα. Τι είναι φίλος; Είναι ένα πρόσωπο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε με ίσους όρους. Ναι, μπορείτε να πείτε οτιδήποτε σε έναν φίλο.
Ωστόσο, οι γονείς έχουν διαφορετικό ρόλο: ενδιαφέρονται για μας και μας αγαπούν. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ στενοί φίλοι. Αφήστε τα παιδιά να ψάξουν για τους δικούς τους φίλους ανάμεσα στους ανθρώπους της ηλικίας τους. Η μαμά και ο μπαμπάς είναι εκεί για τα παιδιά τους που χρειάζονται αγάπη και υποστήριξη.
Τι να κάνω; Πείτε όχι στο να είστε πολύ κοντά σε μια σχέση. Μάθετε να υποστηρίζετε και να σέβεστε ο ένας τον άλλον.
3. Επιθυμία vs Ανάγκη
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το μπρόκολο είναι πολύ πιο υγιεινό από την καραμέλα και ότι τα νέα πάνινα παπούτσια είναι πιο χρήσιμα από τις κούκλες. Επομένως, υπαγορεύουμε στα παιδιά μας (μερικές φορές το κρύβουμε, και μερικές φορές όχι) τι πρέπει να θέλουν. Είναι σαν το αστείο: «Μαμά, πεινώ;» «Όχι, κρυώνεις και θες να είσαι σε ζεστό μέρος.»
Που οδηγούν αυτά τα πράγματα; Καταστέλλουν το «εγώ» του παιδιού, τις επιθυμίες τους και τους στόχους τους. Τέτοια πράγματα οδηγούν επίσης στο να είναι το παιδί θύμα έναντι των γύρω του ή, το αντίθετο, ένας επαναστάτης εναντίον όλων.
Τι να κάνω; Αναζητήστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού. Αν πρέπει να τους διδάξετε καλές συνήθειες, μην το κάνετε βίαια. Κάντε το ομαλά.
4. Τα βοηθάνε πάρα πολύ
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Τα παιδιά ηλικίας 2 και 3 ετών μπορούν ήδη να βάζουν και να βγάζουν διαφορετικά ρούχα από μόνα τους, να πλένουν το ποτήρι τους και να βάζουν βρώμικα ρούχα στο πλυντήριο. Όταν μεγαλώσουν περισσότερο, τα παιδιά πραγματικά θέλουν να τα κάνουν μόνοι τους.
Και τι κάνουμε; Τους ντύνουμε σχεδόν μέχρι να παντρευτούν. Υποστηρίζουμε τη συμπεριφορά αυτή με τα επιχειρήματα «Δεν μπορεί να το κάνει!». Τα ταΐζουμε, δεν τα αφήνουμε να το κάνουν οι ίδιοι και δεν τους αφήνουμε να πειραματιστούν. Και αργότερα, είμαστε έκπληκτοι όταν ένας έφηβος είναι ακατάστατος ή δεν θέλει να βοηθήσει τη μητέρα του.
Τι να κάνω; Αφήστε το παιδί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από μόνο του.
5. Επιλέγουν τις προτιμήσεις τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Προσπαθούμε συχνά να επιβάλλουμε στα παιδιά μας τα γούστα μας στη μουσική, τις προτιμήσεις μας στα βιβλία και τα ρούχα. Είναι με καλές προθέσεις που το κάνουμε, αλλά αυτό μειώνει την ατομικότητα του παιδιού. Και σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε μια διαμαρτυρία με τα παιδιά να κάνουν το αντίθετο.
Τι να κάνω; Παρακολουθήστε τις αγαπημένες σας ταινίες και ακούστε τη μουσική που αγαπάτε. Συζητήστε τα είδωλα σας με τα παιδιά σας.
6. Καταμετρούν και ελέγχουν τα χρήματα των παιδιών τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Στη ζωή κάθε παιδιού, έρχεται μια στιγμή όπου έχουν το δικό τους χαρτζιλίκι. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να ρωτάτε τα παιδιά και να προσπαθείτε να μάθετε πόσα χρήματα έχουν απομείνει. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τις τσάντες ή τις τσέπες τους. Αυτό σκοτώνει αμέσως την εμπιστοσύνη.
Μήπως έχει σημασία πόσα χρήματα έχει αφήσει ο γιος ή η κόρη σας; Αφήστε τους να φυλάξουν κάποια λεφτά για κάτι που θα θέλουν να αγοράσουν.
Τι να κάνω; Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι οικονομικά επιτυχημένα και αφήστε τα να κάνουν ό, τι θέλουν με τα χρήματά τους.
7. Επιλέγουν τα χόμπυ και τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Η μαμά θέλει την κόρη της να παίζει το βιολί και είναι έτοιμη να την παίρνει στην άλλη άκρη της πόλης στο μουσικό σχολείο 3 φορές την εβδομάδα. Και ο μπαμπάς θέλει το γιο του να παίζει ποδόσφαιρο κάθε βράδυ. Και οι γονείς συχνά υποσυνείδητα προσπαθούν να επιβάλουν ένα χόμπι στα παιδιά τους.
Τι να κάνω; Να είστε υπομονετικοί και να προσέχετε τα παιδιά σας. Παρατηρήστε τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Ρωτήστε τους τι τους αρέσει και στη συνέχεια αφήστε τους να εξελιχθούν σε αυτόν τον τομέα.
8. Θεωρούν τις επιτυχίες των παιδιών τους και δικές τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Πολλές μαμάδες δημοσιεύουν στο Instagram φωτογραφίες και γράφουν: «Έχουμε φάει!», «Έχουμε αρχίσει να περπατάμε!» και ούτω καθεξής. Φυσικά, υποστηρίζουν τα παιδιά τους πολύ, αλλά έστω και έτσι, αυτές δεν είναι οι επιτυχίες των μητέρων – είναι των παιδιών τους! Ποιους εννοούν όταν μιλάνε στο πρώτο πρόσωπο πληθυντικού;
Και όταν μεγαλώσουν τα παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες αρχίζουν να λένε για το πώς τα παιδιά τους ολοκλήρωσαν το κολέγιο και βρήκαν δουλειά. Και το κάνουν ως αυτά να είναι τα μόνα πλεονεκτήματά των παιδιών τους. Είναι εύκολο να καταλάβετε πόσο τα παιδιά το μισούν αυτό.
Τι να κάνω; Να είστε ευτυχείς για τις επιτυχίες των παιδιών σας, αλλά μην τις συγχέετε με τις δικές σας.
9. Διαλέγουν τα δώρα των παιδιών τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Όταν ένα παιδί μπορεί ήδη να μιλήσει, έχει το δικαίωμα να επιλέξει αυτό που θέλει ως δώρο. Και δεν χρειάζεται να είναι ένα άλλο μπλουζάκι ή ένα παιχνίδι που υποτίθεται ότι θα το αναπτύξει εκπαιδευτικά.
Φυσικά, δεν είναι πάντα δυνατό να τους αφήσουμε να επιλέξουν. Αλλά δίνει στα παιδιά το πιο σημαντικό πράγμα: την ικανότητα να επιλέγουν, να λαμβάνουν αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Τέτοιες δεξιότητες δεν μπορούν ποτέ να βλάψουν την ενήλικη ζωή.
Τι να κάνω; Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τα δώρα που θέλει.
10. Επεμβαίνουν στις ζωές και τα προσωπικά των παιδιών τους
Ti den prepei na kanoun oi goneis sta paidia
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γονείς των εφήβων. Τα παιδιά έχουν τους φίλους τους και τα πρώτα ραντεβού. Είναι φυσιολογικό και απολύτως φυσικό. Μια ανάκριση του τύπου: «Ποιος είναι αυτός ο τύπος;» θα ενοχλήσει το παιδί σας. Πολλά παιδιά θα μοιράζονται τέτοια προσωπικά πράγματα με τους γονείς τους εάν αισθάνονται ασφαλείς.
Τι να κάνω; Αντί να ανακρίνετε το παιδί σας, αφήστε το να έχει δικό του ιδιωτικό χώρο. Μην ρωτάτε πάρα πολλές ερωτήσεις αν δείτε ότι δεν θέλουν να μοιραστούν λεπτομέρειες. Και, βεβαίως, μην διαβάσετε ποτέ κρυφά τα κείμενα των παιδιών σας.

http://parentsgo.kidsgo.com.cy

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)