10 σιωπηλά σημάδια που αποδεικνύουν ότι το παιδί σας υποφέρει από άγχος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Τα παιδιά δεν καταφέρνουν πάντα να «ανοίξουν» την καρδιά τους στους γονείς τους και να εκμυστηρευτούν τα όσα νιώθουν ή σκέφτονται. Οπότε και εκείνοι δεν μπορούν πάντα να ξέρουν με βεβαιότητα πότε το παιδί τους ανησυχεί για κάτι, πότε νιώθει αγχωμένο ή πότε απλώς… συμπεριφέρεται αλλόκοτα!
Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημάδια στην συμπεριφορά των παιδιών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν πότε το παιδί τους υποφέρει από άγχος και είναι τα παρακάτω:

Κολλημένο στην οθόνη

Σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι οθόνες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν, ότι η διαρκής ανάγκη του παιδιού για προσκόλληση στις οθόνες, μπορεί να είναι σημάδι αγχώδους διαταραχής. Αντί, λοιπόν, να αφήνετε το παιδί σας να χαλαρώνει μόνο μπροστά σε μία οθόνη, μείνετε μαζί του και παίξτε ένα παιχνίδι ή μιλήστε για όσα παρακολουθεί. Έτσι, ίσως καταφέρετε να καταλάβετε και τι το αγχώνει περισσότερο.

Ο φόβος της απογοήτευσης

Παρατηρήσατε ότι το παιδί σας προσπαθεί να ευχαριστήσει τους πάντες;  Δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν, από όσους αγαπά; Σύμφωνα με ψυχολόγους, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι σημάδι έλλειψης αυτοπεποίθησης και συνεχούς αναζήτησης της αποδοχής, χαρακτηριστικά που δεν είναι θετικά για την εξέλιξη ενός ανθρώπου. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά για τον εαυτό του, έτσι ώστε να νικήσει τα άγχη του.

Συχνό πλύσιμο χεριών

Τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν όσα νιώθουν ξεκάθαρα, γι’ αυτό όταν τα καταλαμβάνει το άγχος, υπάρχει πιθανότητα να «κολλήσουν» σε μια καθημερινή συνήθεια, όπως το πλύσιμο των χεριών ή το δάγκωμα των νυχιών. Μερικά παιδιά, επίσης, μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με την οργάνωση. Όποιος και αν είναι ο τρόπος που το παιδί σας εκφράζει το άγχος του, εσείς εμφυσήστε του θετικές σκέψεις και αισιοδοξία, μέσα από τη συζήτηση και τον κοινό χρόνο.

Ύπνος με γονείς

Μήπως το παιδί σας απέκτησε ξανά προβλήματα ύπνου; Θέλει ξαφνικά να κοιμάται μαζί σας και ξυπνά μέσα στη νύχτα; Τότε, μάλλον, προσπαθεί να διαχειριστεί το άγχος του. Αντί να κοιμάστε μαζί, διαβάστε του το βράδυ βιβλία, κάντε το μπάνιο ή ακούστε μαζί μουσική πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο ήρεμα.

Απομάκρυνση από φίλους

Αν τελευταία το παιδί σας προτιμά τη μοναχικότητα και δεν θέλει να βλέπει τους φίλους του, τότε πρέπει να θορυβηθείτε. Όχι μόνο, επειδή το παιδί σας μπορεί να υποφέρει από άγχος, αλλά και γιατί η μοναχικότητα είναι σημάδι κατάθλιψης. Μην ξεχνάτε να οργανώνετε μέρες παιχνιδιού για τα παιδιά σας, να τα πηγαίνετε σε παιδικές χαρές και παιδότοπους και, φυσικά, να τους «γνωρίζετε» ομαδικές δραστηριότητες και αθλήματα.

Άρνηση φαγητού

Και, κυρίως, του αγαπημένου του. Το να λέει «όχι» ένα παιδί στο φαγητό και, ειδικά, στο αγαπημένο του δεν σημαίνει, ότι έγινε επιλεκτικό ή δύστροπο, μπορεί να δείχνει κάτι περισσότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το μετρημένο και επιλεκτικό φαγητό μπορεί να συνδυάζεται με το άγχος. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και προσπαθήστε να αυξήσετε την ποικιλία στις τροφές του για να το βοηθήσετε.

Προσκόλληση στους γονείς

Οι κρίσεις ζήλειας αυξήθηκαν; Μήπως ξαφνικά απαιτεί να περνά περισσότερο χρόνο μαζί σας; Αν το παιδί σας από ανεξάρτητο και κοινωνικό γίνεται ντροπαλό και «κολλά» πάνω σας, τότε είναι πολύ πιθανό το άγχος να χτυπά την πόρτα του. Προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία (μπορεί να είναι μία κρίση στον γάμο σας ή κάποιο δυσάρεστο νέο) και να διαβεβαιώσετε το παιδί σας, ότι όλα θα πάνε καλά.

Ερωτήσεις για τα πάντα

Ναι, τα παιδιά δεν σταματούν να ρωτούν συνέχεια και για τα πάντα τους γονείς τους. Αν, όμως, αυτές οι ερωτήσεις επαναλαμβάνονται ή δεν σταματούν, τότε μπορεί να σημαίνει, πως το παιδί σας ψάχνει για επιβεβαίωση.  Τα παιδιά που υποφέρουν από άγχος ανησυχούν για το αν όλα θα πάνε καλά είτε πρόκειται για ένα διαγώνισμα στο σχολείο είτε για τη ζωή τους, εν γένει. Προσπαθήστε να μιλήσετε με το παιδί σας, χωρίς να κάνετε ερωτήσεις που θα το φέρουν σε δύσκολη θέση ή θα το αγχώσουν περισσότερο. Ρωτήστε όσα θέλετε δίχως να πιέζετε το παιδί να σας απαντήσει και επιδεικνύοντας την δέουσα υπομονή.

Παράπονα για πόνους

Παραπονιέται το παιδί σας για στομαχόπονους ή πονοκεφάλους χωρίς να είναι άρρωστο; Τότε σίγουρα το άγχος το καταβάλλει. Προσπαθήστε να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα με ασκήσεις αναπνοής.

Δυσκολίες στην τουαλέτα

Εκεί που είχατε ησυχάσει από αυτό το θέμα αρχίσατε να έχετε ξανά προβλήματα. Ψυχολόγοι και ειδικοί υποστηρίζουν, ότι οι δυσκολίες στην τουαλέτα είναι ένα σιωπηλό σημάδι άγχους. Εσείς δεν πρέπει να κριτικάρετε το παιδί σας όταν εκείνο δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του ή να ενεργηθεί σωστά, αλλά να είστε δίπλα του και να ακούσετε όσα έχει να σας πει…

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)