Μήπως είστε κι εσείς γονείς-ελικόπτερα; Το βίντεο που δίνει την απάντηση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Το βίντεο συνοδεύεται από το κείμενο της Julie Lythcott-Haims, συγγραφέα του βιβλίου  “How to Raise an Adult” και μας εξηγεί πώς οι γονείς-ελικόπτερα κόβουν τα φτερά των παιδιών τους. Επειδή οι υπότιτλοι στα ελληνικά δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικοί, σας παραθέτουμε και εδώ το κείμενο:



 
«Όταν ένα παιδί μαθαίνει να περπατάει, είναι η τελευταία φορά που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαρούμε με το ότι τα μικρά μας προσπαθούν, αποτυγχάνουν και προσπαθούν ξανά. Είναι δύσκολο να τα δεχτούμε αλλά ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτά, να εξασκηθούν μέχρι να τα καταφέρουν. Στη συνέχεια, όμως, ξεχνάμε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν για οτιδήποτε άλλο θέλουν να κατακτήσουν αργότερα στη ζωή τους.

[...]

Αρχικά, οι γονείς-ελικόπτερα φαίνεται ότι κάνουν σωστή δουλειά. Τα παιδιά νιώθουν ασφαλή, έχουν μία κατεύθυνση και μπορεί ακόμα και να παίρνουν καλύτερους βαθμούς γιατί οι γονείς τους διαφωνούν με τους δασκάλους. Αλλά καταλήγουν να “μπλέκονται” στον δρόμο των παιδιών τους. Τους στερούν τη δυνατότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ζήσουν τη ζωή τους, να ξέρουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε στα παιδιά μας τι πρέπει να κάνουν: από το να περνούν τον δρόμο, να φτιάχνουν το φαγητό τους ή να ετοιμάζουν μόνα τους τη σχολική τους τσάντα.

Μπορείτε να το πετύχετε σε 4 βήματα:

Βήμα πρώτο: το κάνετε για αυτά

Βήμα δεύτερο: το κάνετε μαζί τους

Βήμα τρίτο: τα βλέπετε να το κάνουν

Βήμα τέταρτο: το κάνουν μόνα τους

Αν δεν ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο, θα έχουμε πρόβλημα. Η ηγεσία θα είναι σε κρίση. Ποιος θα διευθύνει τα σχολεία; Ποιος θα διευθύνει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς; Ποιος θα είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης; Ποιος θα μπορεί να μεγαλώσει την οικογένειά του; Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν τα δικά τους λάθη μεγαλώνοντας. Στη ζωή πρέπει να έχεις την πεποίθηση ότι, ακόμα κι αν πάρεις τον λάθος δρόμο, θα μπορέσεις μετά να βρεις τον σωστό. Ακόμα κι αν πέσεις, θα πρέπει να μπορείς να σηκωθείς.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν, σημαίνει ότι αρχίζουν να φεύγουν από δίπλα μας.

Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό αλλά όσο παράδοξο κι αν είναι, υποχρέωσή μας ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση.»
Πηγή: youtube/ The Atlantic/ https://www.mama365.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)