10 κλασικές ταινίες που κάθε φοιτητής πρέπει να δει!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Αυτές οι κλασικές ταινίες έχουν γράψει ιστορία στον κινηματογράφο και ως φοιτητής που έχεις παραπάνω ελεύθερο χρόνο είναι σίγουρο ότι πρέπει να τις δεις!

Τσέκαρε τη λίστα!

1.Ο Νονός

Εννοείται την τριλογία ολόκληρη.
Η ιστορία αφορά τον Δον Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) και την οικογένεια του η οποία είναι μία από τις Πέντε Οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην Νέα Υόρκη. Ο γιος του Μάικλ (Αλ Πατσίνο) μόλις έχει γυρίσει από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμοκαι θέλει να συνεχίσει μια κανονική ζωή. Κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε να ακούει ο Δον καθώς τον προορίζει για αρχηγό της Φαμίλιας του. Ο Μάικλ τελικά θα αναλάβει την αρχηγία της Φαμίλιας μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πατέρα του, από άντρες του Σολόζο με τον οποίο και θα ξεκινήσει πόλεμο.

2. Ένας ανδαλουσιανός σκύλος

Τα δεκαεπτά πιο σοκαριστικά λεπτά στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεκαεπτά περιβόητα, μεθυστικά λεπτά σουρεαλιστικής, ονειρικής απόλαυσης. Βασισμένο σε όνειρα του Louis Bunuel και του Salvador Dali, ο «Ανδαλουσιανός σκύλος» είναι ένα πείραμα με τους ελεύθερους συνειρμούς δύο εκ των πλέον αναρχικών μορφών της τέχνης του εικοστού αιώνα…

3. Πολίτης Κέιν

Ο Charles Foster Kane, αυτοδημιούργητος μεγαλοεκδότης, επιχειρηματίας και πολιτικός, πεθαίνει στη μυθική του έπαυλη και ένας δημοσιογράφος αναλαμβάνει να εξηγήσει την τελευταία του φράση: «Rosebud». Παρακολουθώντας την προσπάθεια του δημοσιογράφου παρακολουθούμε ολόκληρη τη ζωή του μεγάλου και αινιγματικού άντρα.

4. Χωρίς Ανάσα

Η ταινία που απαγορεύτηκε για τέσσερα χρόνια. Γιατί…;
Nεαρός τυχοδιώκτης δολοφονεί έναν αστυνομικό. Παρέα με την κοπέλα του κρύβονται από τις διωκτικές αρχές, όμως το τέλος θα είναι τραγικό.

5. American History X

O 16χρόνος Ντάνι γράφει μια ιδιότυπη εργασία για το μάθημα της ιστορίας με θέμα τις περιστάσεις που οδήγησαν στη φυλακή τον μεγαλύτερο αδερφό του Ντέρεκ. Μέσα από το κείμενο της εργασίας και αλλεπάλληλα φλασ μπακ σε ασπρόμαυρο πληροφορούμαστε τα γεγονότα που καθόρισαν τη συμπεριφορά του τελευταίου.
Η δολοφονία του πατέρα του τον ωθεί σε μια φιλοσοφία μίσους στην οποία διοχετεύει την αδιαμφισβήτητη ευφυία του. Μετατρέπεται σε αρχηγό ενός τοπικού κινήματος νεοναζί για να βρεθεί στη συνέχεια στη φυλακή για διπλή ανθρωποκτονία. Πλήρως αναμορφωμένος πλέον προσπαθεί να σώσει τον αδερφό του ο οποίος τον λάτρευε σαν είδωλο από τη βία και τον φανατισμό που πρέσβευε.

6. 2001: Space Odyssey

Μετά την ανακάλυψη στη Σελήνη ενός θαμμένου μυστήριου μονόλιθου ο άνθρωπος ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης προς το άγνωστο και συγκεκριμένα ένα διαστημικό ταξίδι στον πλανήτη Δία. Της ομάδας ηγείται ο Ντέιβ, καθοδηγούμενος από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, τον ΧΑΛ.

7. Καζαμπλάνκα

Βρισκόμαστε στην Καζαμπλάνκα του Β` Παγκοσμίου πολέμου. Εκεί ο Rick (Humphrey Bogart), εξόριστος Αμερικανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δημοφιλούς νυχτερινού κέντρου, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ilsa (Ingrid Bergman). Συνοδεύεται όμως από τον άντρα της Victor (Paul Henreid), Τσέχο ηγέτη που καταζητείται από τους Ναζί. Θέλουν να φύγουν από τη χώρα και ο Rick θα μπορούσε να τους βοηθήσει…

8. Κουρδιστό Πορτοκάλι

Η ταινία πραγματεύεται το διχαστικό ερώτημα το οποίο ετίθετο κατά τη δεκαετία του 60 με την ιδιαίτερη έξαρση της βίας, σχετικά με την αντιμετώπιση της. Μέσα από μια άκρως σουρεαλιστική διάσταση ο Κιούμπρικ θέτει στο κοινό της εποχής το ερώτημα αν αξίζει να θυσιαστεί το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης ακόμα και αν αυτή επιδρά στην έννομη τάξη ή τελικά η ανθρωπότητα πρέπει να οδηγηθεί στην ανάγκη εξάλειψης της βίας ακόμα και αν αυτή επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

9. Επαναστάτης Χωρίς Αιτία

Ο νεαρός Τζιμ Σταρκ νιώθει το αίμα του να βράζει, έχει συνεχείς συγκρούσεις με τους γονείς του, και οδηγείται σε μια παρορμητική αυτοκαταστροφική εξέγερση ως κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της δημόσιας μέθης. Αισθάνεται πως συνθλίβεται καθώς του λείπει το σωστό πατρικό πρότυπο και βρίσκει καταφύγιο στον έρωτά του με την Τζούντι και τη φιλία του με τον «Πλάτωνα», δύο παιδιά εξίσου εξουθενωμένα υπαρξιακά.

10. Κλέφτης Ποδηλάτων

Η πιο δημοφιλής και ίσως η κορυφαία ταινία Bicycle Thieves Κλέφτης ποδηλάτων του «ιταλικού νεορεαλισμού«, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, πάνω στο θέμα της ανεργίας και γενικότερα της φώχειας στη μεγαλούπολη.

https://frapress.gr

Περισσότερα θέματα για ταινίες εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)