5 πράγματα που πρέπει να πείτε στο παιδί σας πριν από την πρώτη του βόλτα χωρίς εσάς

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Κάθε γονιός μπορεί και καλό θα ήταν με τη συμπεριφορά και τη στάση του να μεγαλώνει ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο παιδί.
Αν λοιπόν έφτασε η ημέρα που το παιδί θα σας ζητήσει να βγει την πρώτη του βόλτα με τους φίλους του, ή ακόμα καλύτερα και λίγο νωρίτερα,  καλό θα είναι να το προετοιμάσετε, χωρίς να το τρομάξετε, για τους κινδύνους που πιθανόν να συναντήσει και όχι μόνο. Πρέπει να το προετοιμάσετε και για το πώς θα μπορεί να τους αντιμετωπίσει, και μάλιστα όχι μόνο λεκτικά αλλά και με αναπαράσταση.
Πολλές φορές οι συμβουλές που δίνουμε στο παιδί, διατυπώνονται επιγραμματικά ή ακόμη και λανθασμένα. Παρακάτω δείτε αναλυτικά, τι πρέπει να συμβουλεύσετε το μικρό σας για τις πρώτες του βόλτες χωρίς εσάς!
  1. Ο κανόνας του αυτοκινήτου
Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να δοθεί αναλυτικά στο παιδί είναι να μην μπαίνει σε ξένα αυτοκίνητα. Εκτός από αυτόν τον πολύ κλασικό και σωστό κανόνα όμως, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό. Αν κάποιος το ακολουθεί με το αμάξι και προσπαθεί να το προσεγγίσει, τότε το παιδί θα πρέπει να τρέξει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει σημαντικό χρόνο για να καλέσει βοήθεια.
  1. Ο κανόνας της απόστασης
Η απόσταση από οποιονδήποτε άγνωστο ο οποίος προσπαθεί να του μιλήσει είναι επίσης ουσιαστική. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε στο παιδί μας, είναι ότι δεν μιλάμε με κανένα πρόσωπο που δεν γνωρίζουμε. Ακόμη και αν αυτό συμβεί θα πρέπει να κρατάμε μία απόσταση ασφαλείας για να μπορούμε να αντιδράσουμε εάν χρειαστεί.
  1. Ο κανόνας του «συνθηματικού»
Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να  παρουσιαστούν στο παιδί ως φίλοι του γονιού, προκειμένου εκείνο να τους εμπιστευθεί. Εκείνη την στιγμή το παιδί θα πρέπει να τον ρωτήσει κάτι που θα ξέρετε από πριν μόνο εσείς και εκείνο. Αυτή η ερώτηση θα είναι το σύνθημά σας, όπως για παράδειγμα το όνομα του αγαπημένου του φαγητού ή παιχνιδιού.
  1. Ο κανόνας του ασανσέρ
Εξηγείστε του πόσο σημαντικό είναι να λέει όχι στο ασανσέρ με άλλους. Συμβουλεύστε το να προτιμά τις σκάλες ή αν κάποιος επιμένει να το πάρει μαζί του, να σκαρφιστεί μία δικαιολογία για να το αποφύγει. Η καλύτερη που μπορεί να πει, είναι ότι σας περιμένει να επιστρέψετε από το αμάξι. Έτσι, ο άγνωστος πιθανότατα να φοβηθεί στην ιδέα της επιστροφής σας και να αποχωρήσει.
  1. Ο κανόνας του «κακού» παιδιού
Η τελευταία οδηγία προς το παιδί σας καλό θα είναι να συμπεριλαμβάνει και την πιθανότητα όπου ο άγνωστος τελικά καταφέρνει, το πλησιάζει και προσπαθεί να το πάρει μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση, τονίστε στο παιδί σας να γίνει «κακό» παιδί. Μπορεί να κάνει δηλαδή όλα όσα απαγορεύονται υπό άλλες συνθήκες όπως δηλαδή, να κλωτσήσει, να δαγκώσει, να χτυπήσει και φυσικά να φωνάξει όσο πιο δυνατά γίνεται: “βοήθεια, δεν τον ξέρω”.
Όσο πιο ενημερωμένο και προετοιμασμένο είναι το παιδί σας τόσο πιο προφυλαγμένο θα είναι αυτό και τόσο πιο ήσυχοι εσείς μέχρι να επιστρέψει από τη βόλτα με τους φίλους του.
Γι’ αυτό διαβάστε μαζί του τις παραπάνω οδηγίες και επεμβαίνετε με αναπαράσταση όπου χρειάζεται! Προσπαθήστε κατά την διάρκεια της περιγραφής και της αφήγησης σας να παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι σε όλα τα σημεία,  ακόμη και αν σας είναι αρκετά δύσκολο. Θυμηθείτε: τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και πράξεις!


Έλλη Χατζηπαζαρλή, https://lifesharing.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)