Δραστηριότητες στο σπίτι για δημιουργική απασχόληση παιδιών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Αν έχετε παιδιά τότε σίγουρα συμφωνείτε ότι η λέξη ‘δραστήρια’ τα χαρακτηρίζει απόλυτα. Θέλουν συνέχεια να παίζουν και, αν δεν μπορούν, τότε σίγουρα να απασχολούνται με κάτι μέχρι να κοιμηθούν. Τα λατρεύετε όμως για αυτήν ακριβώς την έντονη ζωντάνια τους, έτσι δεν είναι;
Σίγουρα θέλετε να βρείτε εκείνες τις δραστηριότητες που ταιριάζουν περισσότερο στο χαρακτήρα του παιδιού σας και ταυτόχρονα το κάνουν δημιουργικό. Παρακάτω υπάρχουν μερικές από τις πιο δοκιμασμένες και αποτελεσματικές δραστηριότητες για παιδιά.
  • Ζωγραφική. Ας το παραδεχτούμε ανοιχτά, όλοι στην παιδική μας ηλικία έχουμε υπάρξει ζωγράφοι! Είναι μια ασχολία εξαιρετικά δημιουργική καθώς προάγει την καλλιτεχνική πλευρά του παιδιού. Αποτυπώνει στο χαρτί αυτά που έχει δει και ταυτόχρονα όλα αυτά που φαντάζεται.
  • Μαγειρική. Αποτελεί και αυτή μία πολύ δημιουργική διαδικασία καθώς εξερευνούν πράγματα και γεύσεις που δεν έχουν ξαναδεί. Μαθαίνουν για τη συνεργασία και την τήρηση των κανόνων, μέσα από τη βοήθεια και τις συμβουλές των γονιών τους. Κινεί το ενδιαφέρον τους καθώς έχει πρακτική εργασία ή, κοινώς, πασαλείβονται!
  • Χειροτεχνία. Με αυτή τη δραστηριότητα νιώθουν  σαν να ανακαλύπτουν έναν θησαυρό! Δημιουργούν κάτι που δεν έχουν ξαναδεί και ενθουσιάζονται από το γεγονός ότι το έκαναν μόνα τους. Λόγω των διαφόρων και πολλών χρωμάτων, γιρλαντών και χαρτονιών τρελαίνονται και νιώθουν απίστευτη χαρά και εφορία. Επίσης καλλιεργείται το συναίσθημα της επιμονής και υπομονής, αφού με προσμονή ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται για να φτάσουν βήμα βήμα στο αποτέλεσμα.
  • Χορός. Και όμως, ναι, γίνεται και στο σπίτι! Και είναι εξίσου διασκεδαστική και αποτελεσματική δραστηριότητα, όπως ακριβώς και στις διάφορες σχολές χορού. Εδώ το παιδί αφήνεται ελεύθερο να εκφραστεί με το δικό του τρόπο, μαθαίνοντας ένα συγκεκριμένο είδος χορού ή απλώς αφήνοντας το να κινηθεί ελεύθερο στα αγαπημένα του τραγούδια.
  • Παραμύθια. Ο Einstein είχε πει ότι αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν έξυπνα τότε χρειάζεται να τους διαβάζουμε παραμύθια. Πέρα όμως από την όξυνση του πνεύματος, τα παραμύθια είναι ικανά να ταξιδέψουν τα παιδιά. Μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη φαντασίας και τη γνώση τους.
Ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού, υπάρχουν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να απασχοληθεί. Το κύριο νόημα όλων είναι να του δίνουμε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για να αναπτύξει τις δεξιότητες του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)