Συμβουλές για σωστό διάβασμα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες ωραίες συμβουλές για σωστό διάβασμα που έχουν να κάνουνε με τη φυσική σας κατάσταση, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην "απορρόφηση", εύκολη κατανόηση και μνήμη:

- να φροντίζετε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετά και σωστά

- αν νιώθετε ότι δεν τα "απορροφάτε", παρατήστε τα και ξεκουραστείτε (όχι στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, αλλά ξαπλώστε)

- φτιάξτε το πρόγραμμα του ύπνου σας. Να κοιμάστε στάνταρ ώρες το βράδυ (8-ωρο, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο) και να κοιμάστε λίγο και το μεσημέρι (μισή με μία ώρα).

- το μεγαλύτερο μέρος του διαβάσματος να το κάνετε τις πρωινές ώρες (νωρίς νωρίς το πρωί). Όχι στις 11 και 12, αλλά ξεκινήστε από τις 7.30 - 8:00


- να τρέφεστε σωστά (να τρώτε μαγειρεμένα φαγητά) και να καταναλώνετε μπόλικες βιταμίνες (από τροφές και φρούτα!) και υγρά (όχι μπύρες και αλκοολ φυσικά... :p)

- τρώτε και από κανένα σοκολατένιο γλυκάκι, θα σας βοηθήσει (με μέτρο για να μην παχύνετε κιόλας!)

- αν έχετε να συνηθίσει να πίνετε καφέ, τότε μην τον αμελήσετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας που διαβάζετε. Θα σας κάνει καλό και θα σας κρατήσει "στην τσίτα"!

- αθληθείτε ή έστω να περπατάτε μέσα στη μέρα σας, θα αναζωογονηθείτε και θα αποδώσετε καλύτερα

- φροντίστε το περιβάλλον στο οποίο διαβάζετε: να έχει επαρκή φωτισμό, καθαρή ατμόσφαιρα, να κάθεστε αναπαυτικά, το γραφείο να είναι στο σωστό ύψος, να είναι συμμαζεμένο κι όχι μπουκωμένο ή βρώμικο!
διαβάστε σε γραφείο
- περιορίστε τις εξόδους. Φροντίστε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην ξεκούραση του οργανισμού σας, παρά στο να τον κουράσετε κι άλλο με μια έξοδο. Βέβαια, αν νιώθετε ότι θέλετε να βγείτε να "ξαλαμπικάρετε" και φυσικά αν ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ δουλειά, τότε ναι, βγείτε!

Αυτές οι συμβουλές για σωστό διάβασμα που έχουν να κάνουνε με τη φυσική κατάσταση του οργανισμού σας, θα σας δώσουν τα απαραίτητα ώστε να κάνετε καλύτερο διάβασμα.

Βέβαια δεν αρκεί μόνο στο να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση.

- ξεκινήστε με τα πιο δύσκολα (καθαρά για ψυχολογικούς λόγους), μετά τα πιο εύκολα θα είναι "απόλαυση"...

- σε πράγματα που είναι σημαντικά, φροντίστε να είστε τελειομανής και να τα καταλάβετε όλα, ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια.
Σε άλλα που δεν είναι σημαντικά, μην ξοδεύετε τόση "φαιά ουσία" και αναλώσετε άδικα την ενέργειά σας σε αυτά. Βέβαια, μην τα προσπεράσετε κι έτσι.

- αν κάτι δεν το καταλάβατε και δεν έχετε επαρκείς σημειώσεις, μη βαριέστε, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου φίλου. Γιατί πολύ απλά, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα κατανόησης σε επόμενα κεφάλαια...

- μερικές φορές είναι καλύτερο να μάθουμε κάτι πολύ καλά χωρίς καν να διαβάσουμε κάτι άλλο (αν φυσικά δεν προλαβαίνουμε), από το να διαβάσουμε τα πάντα κάνοντας ένα πασάλειμμα. Άλλες φορές, ισχύει το αντίθετο. Φροντίστε να σκεφτείτε ώριμα και πονηρά, ώστε να κρίνετε σωστά, ανάλογα με την περίπτωση.


- βάλτε πρόγραμμα στο διάβασμά σας και τηρήστε το πιστά! Χωρίς πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανό να μην προλάβετε να διαβάσετε σωστά όλα όσα πρέπει. Αν δείτε τώρα ότι δεν έχετε όρεξη μια δεδομένη στιγμή, ξεκουραστείτε, διαβάστε πιο μετά και κάντε μια "υπερωρία" ώστε να τελειώσετε αυτό που πρέπει, βάσει προγράμματος.

- πονηρευτείτε λίγο και σκεφτείτε τι "αρέσει" στον καθηγητή σας και τι "σπόντες" σας έχει πετάξει κατά καιρούς (όχι για να σας ρίξει...) και δώστε μεγάλη βαρύτητα σε αυτά! Δεν μπορεί, όλοι έχουν το "βίτσιο" τους...

- μην τα αφήνετε για τελευταία στιγμή! Είναι τραγικό και είναι πολύ πιθανό να αποβεί μοιραίο. Μπορεί να προκύψουν θέματα: είτε να μην έχετε όρεξη, είτε να σας τύχει κάτι, είτε να μην υπολογίσατε σωστά το χρόνο σας... Προσοχή με αυτό! Μπορεί να πάει όλη η προσπάθεια στράφι!

- αν είχατε αποτύχει στο παρελθόν, μην τα βάζετε κάτω. Κάθε αποτυχία είναι ένα πολύ καλό μάθημα και μπορούμε να μάθουμε από αυτήν! Οπότε διαβάστε καλύτερα κάτι που πιθανόν να νομίζατε ότι το ξέρατε, αλλά την πατήσατε. Ξεσκίστε το! Φροντίστε να μην την ξαναπατήσετε με τον ίδιο τρόπο...

- μην αναβάλλετε κάτι που μπορείτε κι έχετε την όρεξη να κάνετε - διαβάσετε σήμερα. Πολύ πιθανόν, αύριο να μην έχετε την ίδια όρεξη...

- καλό είναι να μην έχετε μουσική ή τηλεόραση ανοιχτή ενώ διαβάζετε, για να μην σας αποσπάει την προσοχή. Μπορείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να βάζετε το αγαπημένο σας τραγούδι στη διαπασών! Αν τώρα έχετε συνηθίσει, τότε αλλάζει.

- αφιερώστε χρόνο και να έχετε υπομονή και επιμονή. Το διάβασμα δεν είναι έτσι παίξε γέλασε. Θέλει θυσίες, αλλά στο τέλος μας ανταμείβει! Το καλύτερο είναι ότι δεν κρατάει για πάντα, κάποια στιγμή τελειώνει! Οπότε υπομονή...

- αποφύγετε τα φλερτάκια όταν πλησιάζουν περίοδοι εντατικού διαβάσματος. Ξεχάστε τα όλα και μην "μπλέξετε"! Θα τελειώσει το διάβασμα, που θα πάει, και μετά έχετε όλο το χρόνο να φλερτάρετε και να φάτε χυλόπιτες :)
διαβάστε με ησυχία
Αυτές λοιπόν είναι κάποιες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για σωστό διάβασμα, που σίγουρα θα σας βοηθήσουνε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας.

Εμείς εδώ σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ότι δοκιμασία κι αν βρίσκεστε και ελπίζουμε να... σκίσετε! Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι και το σωστό διάβασμα.

Καλή επιτυχία λοιπόν, και μη μασάτε πουθενά! Στην τελική, δεν θα σας πάρουν και το κεφάλι! :)


http://coolweb.gr

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)