Πάμπλο Εσκομπάρ, ο εγκληματίας που έκανε ευεργεσίες για τους φτωχούς της χώρας του, σκότωνε όποιον του στεκόταν εμπόδιο και έφτασε να γίνει ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Ο Πάμπλο Εσκομπάρ (Pablo Emilio Escobar Gaviria, 1 Δεκεμβρίου 1949 - 2 Δεκεμβρίου 1993) ήταν Κολομβιανός εγκληματίας, ηγετική μορφή του Καρτέλ του Μεδεγίν. Αναφέρεται συχνά ως «βασιλιάς της κοκαΐνης» και υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία. Το 1989 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes έβδομος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατείχε πολυάριθμες πολυτελείς κατοικίες και το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Έχτισε σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία και πολλά σπίτια για τους φτωχούς ανθρώπους. Το 1984 όμως αποκαλύφθηκε πως ο Εσκομπάρ δολοφονούσε κρυφά υποψήφιους βουλευτές και πρωθυπουργούς, κάποιους για χρέη. Για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πολιτική ζωή της χώρας και πήρε εκδίκηση, δολοφονώντας τον Λουίς Γκαλάν, έναν άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας, τέταρτο παιδί του αγρότη Αμπέλ ντε Χεσούς Εσκομπάρ και της δασκάλας Εμίλτα Γκαβίρια.

Στόχος του ήταν να ασχοληθεί με τις επιστήμες, όμως απέτυχε, με αποτέλεσμα σταδιακά να ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες. Ξεκίνησε πουλώντας τσιγάρα που τα αγόραζε από λαθρέμπορους και, αργότερα, ναρκωτικές ουσίες. Όλα αυτά έγιναν όταν ο Πάμπλο ήταν μόνο 20 ετών. Στα 32 του έβγαζε $1.000.000 την εβδομάδα και το 1989 υπολογιζόταν πως ήταν ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Στη συνέχεια μετέφερε και τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών σε χώρες με μικρή σημασία στον οικονομικό τομέα, όπως το Περού και η Βολιβία. Δημιούργησε το εγκληματικό Καρτέλ του Μεδεγίν, το οποίο τον βοήθησε να αποδράσει από την Κολομβία για να φύγει με το ιδιωτικό του τζετ για τη χώρα του Εκουαδόρ λίγες μέρες αργότερα. Το 1991 οι άνθρωποι του Εσκομπάρ είχαν σκοτώσει 27.100 ανθρώπους εκ των οποίων οι 600 ήταν αστυνομικοί.

Ο πόλεμος εναντίον του Πάμπλο Εσκομπάρ έληξε στις 2 Δεκεμβρίου 1993, κατά την προσπάθεια του να ξεφύγει από το Search Bloc. Μια κολομβιανή ηλεκτρονική ομάδα παρακολούθησης, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Hugo Martínez, χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για την παρακολούθηση του ραδιοτηλέφωνου μεταδόσεις του Εσκομπάρ και τον βρήκε να κρύβονται στο Los Olivos, μια μεσαίας τάξης περιοχή στην πόλη Μεδεγίν. Με τις αρχές να κλείνουν σε μια μάχη τον Εσκομπάρ και τον σωματοφύλακά του, Alvaro de Jesús Agudelo (γνωστός και ως "El Limón»). Οι δύο φυγάδες επιχείρησαν να διαφύγουν με το τρέξιμο σε όλες τις στέγες των διπλανών σπιτιών για να φτάσουν στον πίσω δρόμο, αλλά και οι δύο πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τον κολομβιανή Εθνική Αστυνομία. Ο Πάμπλο δέχτηκε πυροβολισμούς στο πόδι και στον κορμό, και ένα μοιραίο πυροβολισμό μέσα από το αυτί.

Επίσης ήταν νυμφευμένος με την Μαρία Βικτόρια την οποία νυμφεύτηκε όταν ήταν μόλις 15 χρονών, ενώ αυτός 26. Ο Πάμπλο είχε δύο παιδιά που ζουν σήμερα με τη μητέρα τους κάπου στο Τέξας των Η.Π.Α, τον Χουάν Πάμπλο και τη Μανουέλα.

Πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ έχουν ασχοληθεί με τη ζωή του Εσκομπάρ. Τo 2015 κυκλοφόρησε από το Netflix η σειρά Narcos, η οποία και πραγματεύεται την ζωή του. Επίσης το 2012 κυκλοφόρησε η σειρά Pablo Escobar:El patrón del mal, ενώ το 2018 κυκλοφόρησε η ταινία "Loving Pablo.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)