Το βίντεο‑προπαγάνδα των Ναζί για τη ζωή στην Αθήνα της Κατοχής το 1942

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Είναι γνωστό πως  πριν την διάδοση της τηλεόρασης, οι ειδήσεις στη πρώτη τους οπτικοποιημένη ηλεκτρονική μορφή προβάλονταν στους κινηματογράφους ως «Επίκαιρα».

Τα «Γερμανικά Επίκαιρα» ήταν μια σειρά ενημερωτικών δελτίων από τις χώρες υπό γερμανική κατοχή για τους γερμανούς πολίτες κι αποτελούσαν το κυριότερο εργαλείο της ναζιστικής προπαγάνδας υπό την εποπτία του Γκέμπελς, έως το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο, με διάρκεια μόλις ενάμιση λεπτό, κινηματογραφημένο το 1942, διακρίνουμε κατοίκους της Αθήνας  να κάνουν μπάνιο και κανό στη θάλασσα, μια γερμανική ορχήστρα, θαμώνες ενός καφενείου, το δημαρχείο και την οδό Αθηνάς με πλανόδιους εμπόρους και πλήθος κόσμου.

Το βίντεο παρουσιάζει μια εικόνα ευμάρειας η οποία απέχει κατά πολύ από τη σκληρή πραγματικότητα της πείνας, της ανέχειας, της καταπίεσης και των εκτελέσεων που ήταν η καθημερινότητα της Αθήνας της Κατοχής. Η απόλυτη διαστρέβλωση της κατάστασης που επικρατούσε στην ελληνική πρωτεύουσα, μια γκεμπελική κατασκευή ώστε ο γερμανικός λαός να συνέχιζε να πιστεύει στο ναζιστικό ιδεώδες του Γ' Ράιχ.





Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)