Οι βάσεις σε 47 σχολές: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Βαρόμετρο της κίνησης των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι φέτος το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο και αναμένεται να τις επηρεάσει άμεσα.
Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων που κατατίθενται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, για το νέο ίδρυμα δείχνει ενδιαφέρον μεγάλη μερίδα των νέων που διεκδικούν φέτος μια θέση στο ήλιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Ετσι, το ενδιαφέρον αυτό μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επηρεάσουν τη ροή και των βάσεων μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας.
Κατ' επέκταση, φέτος μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη πτώση βάσεων από εκείνη που είχε αρχικά εκτιμηθεί σε πολλές μεσαίες σχολές ανώτατων ιδρυμάτων της επαρχίας (ειδικά οικονομικές και πολυτεχνικές) σε συνδυασμό μάλιστα με την αναμενόμενη άνοδο των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα.
Οπως είναι γνωστό, το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει στήσει μια πλήρη πολυτεχνική σχολή στην... αυλή του περιζήτητου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον των δυσαρεστημένων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματά του και να τους στρέψει μακριά από τις πολυτεχνικές σχολές της επαρχίας που θα αποτελούσαν λογικά την επόμενη επιλογή τους.
Τα πάνω και τα κάτω
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των φροντιστών Ελλάδας Ιωάννης Βαφειαδάκης, η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων και η καταγραφή των «πρώτων προτιμήσεων» των υποψηφίων ρίχνει περισσότερο φως στην κίνηση των βάσεων της φετινής χρονιάς. Και συγκεκριμένα:
Είναι προφανές ότι τα δύο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που έγιναν πανεπιστήμιο (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα δουν κατακόρυφη άνοδο στις βάσεις των τμημάτων τους, εάν αυτές μπορούν να συγκριθούν με την περυσινή εξεταστική διαδικασία. Σε μερικά τμήματά τους μάλιστα, η άνοδος μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 1.000 μορίων.
Αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να διαπιστωθεί φέτος γενικώς για τις σχολές ΤΕΙ των υπόλοιπων αστικών κέντρων της χώρας (η Αττική πλέον δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), με το δεδομένο ότι τα τμήματά τους μπορεί την επόμενη χρονιά να βρεθούν κατευθείαν στον πανεπιστημιακό τομέα.
3 Τα παιδαγωγικά τμήματα σε όλο το φάσμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχουν άνοδο που θα φτάσει τα 2.000 μόρια (και στα τμήματα που δέχθηκαν τις περασμένες δύο χρονιές υποψηφίους με βαθμολογίες γύρω στα 10.000 μόρια η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια).
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών (νομικές, ψυχολογίες), θα καταγραφεί σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδος, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν φέτος καλύτερες από πέρυσι, αλλά αυξήθηκαν και οι εισακτέοι στις σχολές του πεδίου. Στις πρώτες σχολές του ίσως καταγραφεί οριακή άνοδος, αλλά όσο κατεβαίνουμε κάτω από τα 16.000 μόρια η κίνηση των βάσεων θα είναι πτωτική.
 Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές), περιμένουμε πτώση βάσεων ειδικά στα «ρετιρέ» του πεδίου αλλά και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές του.
 Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας (ιατρικές) περιμένουμε σημαντική πτώση βάσεων, ενώ ίσως φέτος δούμε την Ιατρική Αθηνών να μη φτάνει τα 19.000 (η πτώση στις ιατρικές σχολές της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι από 100 έως 300 μόρια στην τελευταία Ιατρική της Αλεξανδρούπολης). Σχολές που κυμαίνονται στην κατηγορία των 17.000 - 18.000 μορίων μπορεί να καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση.
7  Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής  αναμένεται σταθερότητα βάσεων και ίσως μικρές αυξομειώσεις.
 Στις στρατιωτικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται πτώση, ενώ στις Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής μικρή άνοδος.
Προβλήματα με τις συγχωνεύσεις
Η «απορρόφηση» του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν συνεχίζεται «ανέφελα» παρότι το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Ετσι, ενστάσεις τίθενται τώρα από την πλευρά του πανεπιστημίου της περιοχής και της Συγκλήτου του.
Οπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιδρύματος, τα μέλη της «με λύπη της διαπιστώνουν ότι το υποβληθέν νέο σχέδιο εμπεριέχει πρόσθετες διατάξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος από τον κύριο φορέα της υλοποίησής του, που είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
Και η Σύγκλητος αναφέρεται στα σημεία που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη διοικητική και ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία του. Μεταξύ αυτών τα μέλη της θεωρούν πολύ σοβαρό «το προβλεπόμενο κενό που θα προκύψει σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τόσο με εκπαιδευτικό όσο και με διοικητικό προσωπικό». «Είναι βέβαιο ότι χωρίς την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών και γραμματειών των Τμημάτων, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου είναι αδύνατον να υποστηριχθεί αποτελεσματικά» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος.
Οι εκπρόσωποι προβληματίζονται ακόμα για τη «συμμετοχή του νυν πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Οπως αναφέρουν, «η συμμετοχή του νυν πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, συνεπάγεται συμμετοχή στις πανεπιστημιακές αρχές μέλους μη εκλεγμένου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, πράγμα που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος. Μια τέτοια συμμετοχή στα ανώτερα συλλογικά όργανα, χωρίς τη νομιμοποίηση της εκλογής, θα δημιουργήσει σοβαρές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων αυτών, ακόμη και πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)