4 ταινίες του βαλκανικού κινηματογράφου που αξίζει να δεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0






Αν δεν έχεις δει καμία ταινία από τον βαλκανικό κινηματογράφο πρέπει να ξεκινήσεις!
Ο βαλκανικός κινηματογράφος είναι λίγο πιο ιδιαίτερος από τον σκανδιναβικό ή τον καθαρά ευρωπαϊκό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει να δεις μια ταινία από κάποια χώρα της βαλκανικής χερσονήσου, αφού θα μπορέσεις να δεις την πολυτάραχη ιστορία της, μιας και έχει υποφέρει από πολλά πολιτικά ζητήματα.
Επιπλέον, οι άνθρωποι στις ταινίες μοιάζουν πολύ με εμάς και δεν είναι τόσο «κρύοι» όπως οι πρωταγωνιστές άλλων ταινιών. Ένα από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες είναι ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος κατάγεται από τη Γιουγκοσλαβία.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τέσσερις ταινίες αξίζουν την προσοχή σου και θα σε μυήσουν στο βαλκανικό κινηματογράφο!

1. Ο καιρός των τσιγγάνων (Γιουγκοσλαβία)


Μία από τις καλύτερες ταινίες του βαλκανικού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Εμίρ Κουστουρίτσα! Στην ταινία ένας νεαρός τσιγγάνος εγκαταλείπει το χωριό του για να γίνει πλούσιος και να μπορέσει να παντρευτεί την αγαπημένη του. Στην προσπάθειά του αυτή, όμως, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.
Θεωρείται η καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη αγγίζοντας θέματα που αφορούν τη ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα, αλλά και τα όνειρα.
Η μουσική της ταινίας από τον συνθέτη Goran Bregovic είναι πραγματικά εκπληκτική και κατάφερε να συνδυάσει ιδανικά την εικόνα της Γιουγκοσλαβίας και της ζωής των τσιγγάνων.

2. No man’s land (Βοσνία)


Μια εξαιρετική και πολυβραβευμένη ταινία για τον Σερβο-Βοσνιακό πόλεμο σε σκηνοθεσία του Danis Tanovic.
Στην ταινία βλέπουμε κατά τη διάρκεια του πολέμου ένας Βόσνιος και ένας Σέρβος στρατιώτης να καταλήγουν απομονωμένοι σ’ ένα χαράκωμα ανάμεσα στις εχθρικές γραμμές, μπροστά τους υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα. Ένας τραυματισμένος κείτεται πάνω σε μια νάρκη που κανείς δεν μπορεί να απενεργοποιήσει.
Για να τα καταφέρουν πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, έτσι ώστε να ξεφύγουν από την παράνοια του πολέμου.

3. Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται (Βοσνία)


Μια ταινία ορόσημο στη θεματολογία του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τα γεγονότα, ακριβώς όπως είναι, με σκληρές σκηνές που είναι αρκετά σοκαριστικές.
Στην ταινία σε σκηνοθεσία του Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς βλέπουμε τη φιλία ενός Σέρβου και ενός μουσουλμάνου να δοκιμάζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας, όταν και οι δύο συμμετέχουν σε επιχειρήσεις γενοκτονίας.

4. Bal-can-can (Σκόπια)


Δύο φίλοι από τα Σκόπια, ο Βίτομιρ και ο Σεραφίμ, επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ιταλίας από τη Γιουγκοσλαβία. Ενώ ένας από τους δύο ξεφεύγει, ο άλλος συλλαμβάνεται από Γιουγκοσλάβους φύλακες. Μετά από πολλά χρόνια και μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας ο γιος του Σεραφίμ φεύγει με τη σύζυγο και τη πεθερά του κρυφά για τη Βουλγαρία, εξαιτίας του πομέμου μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων.
Στην ταινία συμβαίνουν αρκετά αστεία γεγονότα, ενώ θα συναντήσουν πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες σε μια περιοχή, όπου λόγω του εμφυλίου είναι κατακερματισμένη.

https://frapress.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)