Κουίζ: Τι λέει για εσένα η συναισθηματική σου αντίδραση;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας μπορεί να λέει πολλά για τον τύπο προσωπικότητάς μας… Εσύ σε ποιον ανήκεις;

Όλοι μας βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά, και αντιλαμβανόμαστε αυτά που μας συμβαίνουν μέσα από διαφορετικό πρίσμα—προφανώς, αντιδρούμε και ανάλογα. Κι όμως, πιστεύεται ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι προσωπικότητας, στους οποίους μπορούμε να καταταχθούμε όλοι. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και σε τι μπελάδες μπορούν να μας βάλουν;

Πρώτος τύπος: Ο Διανοούμενος 
Βασίζεσαι στην λογική και στην δύναμη του μυαλού σου, όχι στα αισθήματά σου. Το μυαλό σου είναι συνέχεια σε εγρήγορση, και δεν σταματάς να σκέφτεσαι και να αναλύεις. Ό,τι και να συμβεί σε ‘σένα και στους γύρω σου, μπορείς να το αποδομήσεις επιτόπου στα εξ ων συνετέθη και να βρεις λύσεις. Δεν αφήνεις τα αισθήματά σου να επεμβαίνουν στην λογική. Τα καλά νέα είναι ότι (σχεδόν) τίποτα δεν μπορεί να σε ταράξει, επειδή έχεις τόση πολλή πίστη στο μυαλό σου και στις δυνάμεις σου. Τα κακά νέα είναι ότι δεν τα πας και πολύ καλά στο να διαβάζεις τα αισθήματα των άλλων. Προσπάθησε να βρεις τρόπους να χαλαρώνεις το μυαλό σου (από διάβασμα μέχρι και γιόγκα, τρόποι υπάρχουν πολλοί) και φρόντισε να βλέπεις τα πράγματα λιγότερο ψυχρά και ορθολογιστικά όταν μιλάς με αγαπημένα σου πρόσωπα.

Δεύτερος τύπος: Ο Υποστηρικτικός
Είσαι πολύ ευαίσθητος και συναισθηματικός άνθρωπος, και βρίσκεσαι πάντα σε αρμονία με τα αισθήματα των αγαπημένων σου. Που είναι καλό αν είναι χαρούμενοι, αλλά σε καταστρέφει όταν δεν είναι καλά. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να ακούς ότι αντιδράς υπερβολικά σε ερεθίσματα. Φροντίζεις συνεχώς τους γύρω σου και θέλεις να τους προσφέρεις όλη σου την συναισθηματική στήριξη, αλλά ταυτόχρονα απορροφάς τα αρνητικά τους συναισθήματα και επηρεάζεσαι έντονα. Προσπάθησε να αποφεύγεις την συχνή επαφή με αρνητικούς ανθρώπους.

Τρίτος τύπος: Ο Βράχος
Είσαι αξιόπιστος, σταθερός, πολύ δυνατός συναισθηματικά, και δεν χάνεις ποτέ την ψυχραιμία σου. Δεν αντιδράς εύκολα (στο οτιδήποτε), αλλά επίσης δεν θα κρίνεις ποτέ κανέναν. Δύσκολα θα σε έχουν δει να εκφράζεις συναισθήματα, αλλά ο σεβασμός που δείχνεις στους γύρω σου δεν πρόκειται ποτέ να σε βάλει στην κατηγορία του αγενούς ανθρώπου. Μπορείς να τα πας καλά πρακτικά με όλους, αλλά ίσως σου είναι πιο δύσκολο να δημιουργείς σοβαρές σχέσεις. Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με τα αισθήματά σου, ακόμα και τα πιο μικρά, και να αρχίσεις να τα αναγνωρίζεις και να τα εκφράζεις.

Τέταρτος τύπος: Ο Εξωστρεφής
Γνωρίζεις τα αισθήματά σου, και τα μοιράζεσαι πολύ εύκολα—είναι μια ανάγκη σου, και αν δεν μπορείς να την πραγματοποιήσεις, τότε αρχίζεις να αισθάνεσαι άβολα, γεμάτος στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου μπορούν να καταλάβουν ανά πάσα στιγμή πώς αισθάνεσαι. Τα καλά νέα είναι πως, ακριβώς επειδή είσαι τόσο κοντά με τον εσωτερικό σου κόσμο, μπορείς να επεξεργαστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα εύκολα και να μην τα αφήσεις να σε επηρεάσουν. Τα κακά νέα είναι πως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να διαχειριστούν την ενέργειά σου, άρα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπερνάς τα όρια για κάποιους. Προσπάθησε να είσαι εντάξει με το να κρατάς μερικά πράγματα για τον εαυτό σου, κρατώντας (για παράδειγμα) ημερολόγιο, όπου θα καταγράφεις αυτά που νιώθεις.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος, http://www.in2life.gr


Περισσότερα τεστ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)